Har du ikke bestemt deg for hva du skal stemme på enda?

Husk å stemme 9. september! Hvis du ikke bor der du er folkeregistrert, kan du stemme til og med 6. september, hvor du vil. Du må bare ta med deg legitimasjon. Legg merke til det: Før 6. september! Så hvis du som ikke bor hjemme ikke har stemt enda, bør du gjøre det for eksempel i morgen. Kanskje på biblioteket eller på skolen? Da jeg stemte, gikk jeg på biblioteket, inn i ei slags bås, kryssa av på det partiet jeg ville stemme på og leverte lappen til ei dame. Det er veldig lett.

Vi tar bare litt kjapp bakgrunnsinfo om hva det handler om at vi skal stemme:

I Norge er det demokrati. Det betyr at alle folk er med og bestemmer hvordan vi skal ha det i landet vårt (og hvordan vi skal forholde oss til de andre landene). Vi trenger litt regler og sånn for at alle skal ha det så godt som mulig, og noen må jobbe masse med å lage de reglene best mulig. Og det er vi alle som bestemmer hvem som skal bruke dagene sine på å jobbe med å bestemme. De som har som jobb å bestemme, kaller vi politikere, og vi kaller dem folkevalgte. For det er nemlig vi folk som velger hvem som skal jobbe som politikere.

De som kunne tenke seg å jobbe for at folk i Norge skal ha det så godt som mulig, organiserer seg i ulike partier. De har møter og diskuterer og finner ut hva som er det viktigste å jobbe for. Partiene blir enige om ganske forskjellige ting som er viktig å kjempe for. Noen kan for eksempel synes at det er viktigst å bruke mest mulig penger på bilvei, mens andre synes det er viktigere med gratis tog. Eller mange andre ting kan man være uenige om, sånn som vi er ellers i livet.

De i partiene som er flinke til å snakke, liker å stå på og har kunnskap og interesse for forskjellige ting, blir gjerne kandidater til å sitte på det vi kaller for Stortinget. Når det er stortingsvalg, slik som det skal være 9. september, stemmer vi på ett parti. De partiene som får flest stemmer, får flest folk på Stortinget. På Stortinget jobber politikerne med masse forskjellige saker, de har møter og forskjellige komiteer. Og diskuterer seg fram til de beste løsningene på forskjellige ting. Og da er det klart at vi har mest lyst til at de som er mest mulig enige med oss skal sitte der og argumentere for noe vi ønsker oss. Og så lager det største partiet regjering. Eller flere partier som er enige, kan gjøre det sammen. Regjeringa bestemmer ekstra mye. Og lederen av regjeringa heter statsminister. 


Her er Norges statsminister. Har du sett ham før? Bildet er hentet fra regjeringen.no. (Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix/SMK.) På den siden kan man lese litt om hva regjeringen jobber med, i tillegg til å se bilder av Jens.

Men så må man bestemme seg for hvilket parti man vil stemme på. Det er mange som synes det er litt vanskelig å orientere seg, og vi har møtt ganske mange som ikke har satt seg veldig godt inn i hvilke partier som finnes. De partiene som har flest tilhengere (Rødt og MDG har ikke noen folk på Stortinget nå, men det kan hende de får det etter dette valget): 

Rødt, Sosialistisk Venstreparti (SV), Arbeiderpartiet (Ap), Senterpartiet (Sp), (Miljøpartiet De Grønne (MDG)) -------- Venstre (V), Kristelig Folkeparti (KrF), Høyre (H), Fremskrittspartiet (FrP)

Jeg satte inn 8 bindestreker midt inni der for å markere skillet mellom det vi kaller venstresida og høyresida i norsk politikk. Sp er litt på midten, og det er KrF og Venstre på en måte også. Miljøpartiet De Grønne har begynt å bli ganske populært, og det er fordi de tar miljøet på alvor. De står litt i parentes fordi de ikke egentlig hører så veldig til noen side.

Som sagt er politikk en jobb, og alle politikere jobber for at alle skal ha det best mulig. Men politikerne tror man når målet på forskjellige måter. Og noen er forresten litt egoistiske også. Og da må man stemme på de klokeste.

Slik har Stortinget sett ut de fire siste årene:


Fra Wikipedia. Fargene følger rekkefølgen på min oversikt over partier. Det er 169 prikker (du telte sikkert for å sjekke?), og det er fordi det er 169 plasser på Stortinget. Dere ser kanskje at Ap har hatt flest folk. Og at venstresida har vært litt større enn høyresida.

De siste 8 årene har vi hatt en såkalt rødgrønn regjering, det vil si regjering med SV, Ap og Sp. Noen vil veldig bytte ut regjeringa og mener at noen andre, høyresida, må ta over nå, mens andre mener at vi godt kan la dem fortsette siden Norge faktisk er et av verdens aller beste og tryggeste land å bo i, og siden regjeringa vi har jobber for å gjøre ting bedre. For en del ting trenger litt forbedring. Vi trenger for eksempel litt bedre NAV, litt bedre helsevesen, litt bedre skole....og det er sånne ting som man jobber med hele tiden.

Noen vil ikke stemme på noen av partiene fordi de ikke er helt enige med noen. Da kan man enten lage et eget parti, ellers må man stemme på de man er mest enige med.

Vi har samlet litt nøytral informasjon til dere som dere kan kikke gjennom for å få oversikt og klare å bestemme dere for hva dere skal stemme på:

  • Her er en kronikk av Per Fugelli: Egoisme forkledd som frihet. Et lite sitat derfra: "En Høyre-Fremskrittsparti-regjering vil sannsynligvis flytte friheten fra et samfunnsprosjekt til et jeg-prosjekt. Vil vi det?" Vil du det? 
     
  • Klaus Sonstad har skrevet i Dagbladet: Sånn blir det. "Burde ikke jeg gi min stemme til de som vil gjøre det bedre for alle? Som vil gjøre det enklere for de som har det vanskeligst? Som vil fordele godene mer rettferdig? Som ikke vil la tykkelsen på lommeboka bestemme hvem som skal få snike i køen? Jo, det burde jeg." Bør du og det? 
     
  • Og Marit Breivik, Ole Gunnar Solskjær, Ståle Solbakken, Frode Kyvåg, Per Mathias Høgmo og Per Joar Hansen har også skrevet en kronikk: Best på lag. "Vi håper at fellesskap, dugnad og bredde vil være styrende for både det norske samfunnet og idrettens utvikling også i de kommende åra". Håper du og det? Du kan lese mer om hva de sier her.
  • Her er en liten video man kan se:

Godt valg! 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits