Folkeopplysning

Har du ikke bestemt deg for hva du skal stemme på enda?

Husk å stemme 9. september! Hvis du ikke bor der du er folkeregistrert, kan du stemme til og med 6. september, hvor du vil. Du må bare ta med deg legitimasjon. Legg merke til det: Før 6. september! Så hvis du som ikke bor hjemme ikke har stemt enda, bør du gjøre det for eksempel i morgen. Kanskje på biblioteket eller på skolen? Da jeg stemte, gikk jeg på biblioteket, inn i ei slags bås, kryssa av på det partiet jeg ville stemme på og leverte lappen til ei dame. Det er veldig lett.

Vi tar bare litt kjapp bakgrunnsinfo om hva det handler om at vi skal stemme:

I Norge er det demokrati. Det betyr at alle folk er med og bestemmer hvordan vi skal ha det i landet vårt (og hvordan vi skal forholde oss til de andre landene). Vi trenger litt regler og sånn for at alle skal ha det så godt som mulig, og noen må jobbe masse med å lage de reglene best mulig. Og det er vi alle som bestemmer hvem som skal bruke dagene sine på å jobbe med å bestemme. De som har som jobb å bestemme, kaller vi politikere, og vi kaller dem folkevalgte. For det er nemlig vi folk som velger hvem som skal jobbe som politikere.

De som kunne tenke seg å jobbe for at folk i Norge skal ha det så godt som mulig, organiserer seg i ulike partier. De har møter og diskuterer og finner ut hva som er det viktigste å jobbe for. Partiene blir enige om ganske forskjellige ting som er viktig å kjempe for. Noen kan for eksempel synes at det er viktigst å bruke mest mulig penger på bilvei, mens andre synes det er viktigere med gratis tog. Eller mange andre ting kan man være uenige om, sånn som vi er ellers i livet.

De i partiene som er flinke til å snakke, liker å stå på og har kunnskap og interesse for forskjellige ting, blir gjerne kandidater til å sitte på det vi kaller for Stortinget. Når det er stortingsvalg, slik som det skal være 9. september, stemmer vi på ett parti. De partiene som får flest stemmer, får flest folk på Stortinget. På Stortinget jobber politikerne med masse forskjellige saker, de har møter og forskjellige komiteer. Og diskuterer seg fram til de beste løsningene på forskjellige ting. Og da er det klart at vi har mest lyst til at de som er mest mulig enige med oss skal sitte der og argumentere for noe vi ønsker oss. Og så lager det største partiet regjering. Eller flere partier som er enige, kan gjøre det sammen. Regjeringa bestemmer ekstra mye. Og lederen av regjeringa heter statsminister. 


Her er Norges statsminister. Har du sett ham før? Bildet er hentet fra regjeringen.no. (Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix/SMK.) På den siden kan man lese litt om hva regjeringen jobber med, i tillegg til å se bilder av Jens.

Men så må man bestemme seg for hvilket parti man vil stemme på. Det er mange som synes det er litt vanskelig å orientere seg, og vi har møtt ganske mange som ikke har satt seg veldig godt inn i hvilke partier som finnes. De partiene som har flest tilhengere (Rødt og MDG har ikke noen folk på Stortinget nå, men det kan hende de får det etter dette valget): 

Rødt, Sosialistisk Venstreparti (SV), Arbeiderpartiet (Ap), Senterpartiet (Sp), (Miljøpartiet De Grønne (MDG)) -------- Venstre (V), Kristelig Folkeparti (KrF), Høyre (H), Fremskrittspartiet (FrP)

Jeg satte inn 8 bindestreker midt inni der for å markere skillet mellom det vi kaller venstresida og høyresida i norsk politikk. Sp er litt på midten, og det er KrF og Venstre på en måte også. Miljøpartiet De Grønne har begynt å bli ganske populært, og det er fordi de tar miljøet på alvor. De står litt i parentes fordi de ikke egentlig hører så veldig til noen side.

Som sagt er politikk en jobb, og alle politikere jobber for at alle skal ha det best mulig. Men politikerne tror man når målet på forskjellige måter. Og noen er forresten litt egoistiske også. Og da må man stemme på de klokeste.

Slik har Stortinget sett ut de fire siste årene:


Fra Wikipedia. Fargene følger rekkefølgen på min oversikt over partier. Det er 169 prikker (du telte sikkert for å sjekke?), og det er fordi det er 169 plasser på Stortinget. Dere ser kanskje at Ap har hatt flest folk. Og at venstresida har vært litt større enn høyresida.

De siste 8 årene har vi hatt en såkalt rødgrønn regjering, det vil si regjering med SV, Ap og Sp. Noen vil veldig bytte ut regjeringa og mener at noen andre, høyresida, må ta over nå, mens andre mener at vi godt kan la dem fortsette siden Norge faktisk er et av verdens aller beste og tryggeste land å bo i, og siden regjeringa vi har jobber for å gjøre ting bedre. For en del ting trenger litt forbedring. Vi trenger for eksempel litt bedre NAV, litt bedre helsevesen, litt bedre skole....og det er sånne ting som man jobber med hele tiden.

Noen vil ikke stemme på noen av partiene fordi de ikke er helt enige med noen. Da kan man enten lage et eget parti, ellers må man stemme på de man er mest enige med.

Vi har samlet litt nøytral informasjon til dere som dere kan kikke gjennom for å få oversikt og klare å bestemme dere for hva dere skal stemme på:

 • Her er en kronikk av Per Fugelli: Egoisme forkledd som frihet. Et lite sitat derfra: "En Høyre-Fremskrittsparti-regjering vil sannsynligvis flytte friheten fra et samfunnsprosjekt til et jeg-prosjekt. Vil vi det?" Vil du det? 
   
 • Klaus Sonstad har skrevet i Dagbladet: Sånn blir det. "Burde ikke jeg gi min stemme til de som vil gjøre det bedre for alle? Som vil gjøre det enklere for de som har det vanskeligst? Som vil fordele godene mer rettferdig? Som ikke vil la tykkelsen på lommeboka bestemme hvem som skal få snike i køen? Jo, det burde jeg." Bør du og det? 
   
 • Og Marit Breivik, Ole Gunnar Solskjær, Ståle Solbakken, Frode Kyvåg, Per Mathias Høgmo og Per Joar Hansen har også skrevet en kronikk: Best på lag. "Vi håper at fellesskap, dugnad og bredde vil være styrende for både det norske samfunnet og idrettens utvikling også i de kommende åra". Håper du og det? Du kan lese mer om hva de sier her.
 • Her er en liten video man kan se:

Godt valg! 

sørvis. gode tips til deg, sørvismann og sørvisdame

I det siste har vi hatt mye tid til å reflektere over hva som finnes av sørvispersoner rundt oss. Dette være seg alt fra kassadama på nærbutikken til studiekonsulenter på et fremadstormende vestlandsuniversitet til passasjerer på bybanen. I dag ønsker vi å komme med noen krav, ønsker og oppfordringer til alle ute der. 

Vi googla service. Da kom dette bildet opp.


 • DU PÅ MATBUTIKKEN: 
  Du tror det kanskje ikke selv, men du har faktisk en veldig viktig jobb! Matbutikken er manges andre hjem, eller kanskje tredje. Mange butikker er åpne fra 7-23, og da er det klart at noen av kundene som kommer innom, har en dårlig dag. Det er det din jobb å ta hensyn til. Ikke kommenter et trøtt utseende, ikke småsnakk med dem som ser ut som takras. Husk også at hvis du har en dårlig dag, må du aldri la dette gå utover kundene dine. For det er dårlig sørvis. Det er også dårlig sørvis å kommentere hva folk kjøper eller ikke kjøper. Det er din jobb å late som du ikke legger merke til hva vi skal ha til middag.
  Her beskriver vi god sørvis fra deg som sitter i kassa: Si hei og smil lett til oss. Det er lov å slå av en liten prat hvis noen ser ut som de har lyst til det. Få varene kjapt gjennom kassa. Spør om vi vil ha poser. Så spør du om vi vil ha kvittering. Så lar du oss betale. Noe utover det blir i overkant. 
    
 • DU PÅ BIBLIOTEKET: 
  Du er såpass godt kjent på biblioteket at du vet hvordan du finner fram der. Det vet ikke alltid alle andre. Så vi synes du skal hjelpe til! Følg oss rundt. Vis oss hvor bøkene står. Forklar oss hvordan vi gjør ting. Alt sier seg ikke selv. Og vær så snill og gjør det på en hyggelig måte! Du er et sørvismenneske, så da må du smile. Sånn: :)
   
 • DU PÅ KORTSENTERET:
  Når jobben din er å enkelt og greit hjelpe folk med studentkortene sine, burde det være enkelt og greit å gjøre det. Hvis du hater jobben sin med kort og den slags, så bør du bytte jobb, kort og godt. Hver gang vi er på Kortsenteret, opplever vi at damene som er der, er sure og lite villige til å hjelpe. Kom igjen! Vi er usikre, søte studenter som enten trenger tilgang til et rom eller et nytt kort. Hvis det er viktig at vi skriver navnet vårt akkurat der du vil vi skal gjøre det, må du forklare tydelig hvor det er du vil vi skal gjøre det. Og ikke bli sint om noen misforstår. Gjør jobben din og smil.
   
 • DU SOM TAR BYBANEN:
  Du er ikke nødvendigvis ansatt i sørvisbransjen, men vi forventer at samtlige skal yte det lille ekstra for vår trivsel. Smil, flytt deg, vær grei. Les mer om skikk og bruk her og her.


 • DU SOM JOBBER PÅ BUSSEN: 
  Du er gjerne bussjåfør, og du bør være klar over at ikke alle ferdes på alle strekninger daglig. Derfor må du huske på dette: Hvis noen spør om hjelp, så trenger de sikkert hjelp. Det er lov å smile. Det er viktig at du er flink til å kjøre buss, men det er også viktig at du kan være grei mot både barn, ungdom, studenter, voksne og gamle. Hvis du er bussjåfør og lurer på noe angående sørvis, så send oss mail.
   
 • DU PÅ UTESTEDER:
  Når studenter ber om en god drink, må du ikke ta den dyreste på menyen, for det har ikke studenter råd til.
   
 • DU SOM ER ADMINISTRATIV KONTAKTPERSON PÅ UNIVERSITETET:
  Sett deg inn i jobben din, og gjør jobben din! Lær deg hvem du kan henvise til, og vær litt hyggelig, da! Hvis noen sender en mail, vil de gjerne ha hjelp. Så gjør ditt beste for å hjelpe. Og sleng gjerne på et smilefjes sånn at det i alle fall ser ut som at du smiler.
   
 • DU SOM JOBBER MED Å OPPRETTE SIDER FOR UNIVERSITETET:
  Ta deg et kurs i hvordan du kan formulere deg tydelig og klart. Dessuten kan du gjerne gå på et møte med de andre universitetsansatte på alle universitetene i Norge og få dem til å utvikle et datasystem som gjør at all informasjon lagres på ett sted, slik at man slipper å søke så mye. Takk på forhånd. Og sett gjerne inn en pen blomst eller en sol, sånn at man blir litt mer tålmodig inne på sidene.

 • DU PÅ NARVESEN:
  Du trenger egentlig ingen tips. For du gjør en sabla god jobb. 

 

Det handler altså bare om å gi det lille ekstra. Det klarer du. Begynn i dag!

Anmeldelse av Grandiosa Kebabpizza

Løp å kjøp! Neida, løp og kjøp! De har et flott tilbud på Rimi om dagen. Hvis man kjøper den nye kebabpizzaen til Grandiosa, så får man med en vanlig Grandiosa på kjøpet! Ingunn og jeg prøver oss jo alltid på siste skrik, og denne gangen var intet unntak. Særlig siden vi fikk med en pizza på kjøpet. Pizzaen kosta rundt 62 kroner, så da ble det sånn ca 31 kroner per pizza hvis man ser slik på det. Det er jo en helt grei pris. Det er jo en hel middag, det, for godt under 100-lappen. Vi disker selvsagt opp med en herlig salat til, og så er det bare å nyte! 

Vi er fornøyde med kjøpet. Pizzaen er absolutt verdt 31 kroner, og vi vil si at den holder det den lover. Altså at navnet stemmer liksom. For pizzaen smakte kebab, og vi koste oss. Ingunn vil gi den terningkast 5, og jeg vil gi den terningkast 4. Bunnen er litt mykere enn bunnen på andre grandiosaer, sånn at man kan bøye litt på den hvis man vil. Og det anbefales at man legger på litt rømme hvis man synes det er sterkt med jalapeños. Hm, jeg kopierte inn den n-bokstaven, for jeg klarte ikke å lage den selv. Og da ble det plutselig fet skrift, gitt. Jaja. Dere skjønner vel hva som står her lell, er'e von. Hvis man synes det er godt med sterk kebab, kan man legge på flere jalapeños. Jeg synes det var godt med rømme. Jeg liker det godt litt mildt. 

Glemte å kutte vekk det overflødige hvite, men håper dere setter pris på illustrasjoner.

Her følger framgangsmåten: 

Sett ovnen på 225 grader.

På over- og undervarme

Med et smil om munnen: Legg pizzaen på et stekebrett med bakepapir på.

Lekkert

Så åpner man ovnen og putter den inni

Sleng den inni!

Sånn

Lukk igjen døra og la den steke

I ca. 10-12 minutter. Ikke tenk på at klokka ikke er helt nyvaska.

Så er det bare å vente! 

Nyt maten! Velbekomme! Skjedde jammen noe rart med skrifta her på slutten også. Men dere ser vel godt.
Eksamen nærmer seg - en refleksjon i tekst og bilder

Det er stressende å være student, spesielt når det er få dager igjen til eksamen. Man sitter og leser hele dagen, og føler at man ikke kan få tatt inn nok kunnskap. Dette gjør det vanskelig å opprettholde den livsstilen man er vant med. Jeg får for eksempel ikke sett Amund så mye som jeg pleier og ønsker om dagen, og det går hardt utover psyken. Han er min klippe i livet, og min eneste venn av det mannlige kjønn som det er verdt å stole på (ifølge han selv). Han er en stor inspirasjon for meg og resten av verden. Han er veldig intelligent, og hans eneste problem er at han smatter når han spiser. Han er pen, og har glimt i øyet. For tiden bruker han mye tid på Undset, Solstad og Duun, og han fordyper seg i 30 000 års kunsthistorie. Det står det respekt av! Han er alltid blid og imøtekommende, aldri sur, kan få deg til å gå fra depresjon til eufori på null komma niks. Kontemplere, meditere og tenke på de store spørmålene i livet og i samfunnet, bruker han mye tid på. Amund har ingen kjæreste, men er stadig på utkikk. Vi blir eldre, og det begynner å haste. Fra 23-årsalderen er det vitenskapelig bevist at kroppen begynner å forfalle. Man er opptatt av å føre sine gode gener videre.

Amund før eksamen


Julen er også en tid. Julen nærmer seg med stormskritt, og dette er en tid som vi er fryktelig glad i. Julen er en tid når alle samles for ettertanke og samhold, spesielt med tanke på kvinners stilling i dagens samfunn. Heia de som vinner, buksa full av pinner. Vi lever i en fragmentert og uoversiktlig verden, dette kommer vi tilbake til.

Ikke visste jeg at dagene som gikk var selve livet. Når man sitter og leser slik som vi gjør i disse dager, blir det tydeligere for oss hvilken verden vi lever i. Følelsen av å ikke henge med, å ikke kunne oppdatere seg, tydeliggjør vår fragmenterte og stressende hverdag med stadig ny informasjon som skal tas inn og fordøyes. Når du så går bort fra lesingen, fra de dype studier, og tar et raskt blikk innom nasjonale og utenlandske aviser, blir det tydelig for en at verden går videre uten at du deltar. Dette setter ting i perspektiv. Kanskje verden går videre nå, siden vi senere skal drive den framover med vår kunnskap? Hvor skal det hele ende? Eldre generasjoner mener at vi som unge i dag, har lite å klage på. Vi lever i et velstandssamfunn. Det er gratis skole og sykehus. Vi kan si hva vi vil (i teorien), og ikke minst har vi friheten. Men denne friheten og velstanden har en bakside. Det "nye" samfunnet stiller nye krav til dagens unge. Med begrenset plass kan vi ikke ta for oss alt dette nå, men det hele kan gi en følelse av utilstrekkelighet. Vær deg selv nok. Jesus kom til jorden og formidlet det gode. La oss så vende blikket til fortiden og se om vi kanskje kan lære noe der. 

Det er ikke den som har levd lengst som har levd mest, men den som har nytt livet mest. - Jean-Jacques Rousseau

Amund etter eksamenDu skal ikke leve som om morgendagen var den siste, du skal leve som om du allerede var død.

- Amund og Ingunn (sekretær)

How to strike a pose

Her kommer et folkeopplysningsblogginnlegg om hvordan du kan posere riktig. Man har vel mange ganger tenkt på at man ser litt rar ut på et bilde, og dette innlegget skal hjelpe deg med å ta det perfekte bildet!

 

Sexy avslapning: Sørg for å ligge komfortabelt og ha et fint og naturlig smil i tillegg. 

 

Naturbarnet: Ingen ting er vel bedre enn et bilde der man bruker naturen som virkemiddel. 

 

Riktig belysning er alltid viktig når man tar bilder. Solskinnet kan virkelig få fram gløden i hudtonen din.


Spisebilder kan være tricky. Når man spiser er det viktig å smile med lukka munn for ikke å vise maten man tygger på. Dette fører til et naturlig og vakkert smil.

 

Selv om det ikke er ansiktet som er i fokus, er det viktig å tenke på uttrykk likevel. 

Og selv om du har en skade, skal du ikke være redd for å posere på din beste måte. Få fram hver del av antrekket. Plagg fortjener å skinne, så da må man finne en posering som får fram antrekket fra sin beste side.


Ofte holder det å bare smile et vakkert smil. Da blir bildet automatisk bra.

 

Dersom du skal ta bilde ved siden av en blomst, skulptur eller lignende, er det viktig å være på høyde med tingen- Ingunn

Lillehammer-ordbok

Vi kommer som kjent fra Lillehammer, og vi har skjønt at vår dialekt kan være litt vanskelig å forstå innimellom. Det er nok ikke uttalen vår det er vanskelig å skjønne, men heller enkeltord som dukker opp ved jevne mellomrom. Her kommer en liten forklaring av noen Lillehammer-ord:

Vakre Lillehammer

 

Kjett (uttale: [çɛt]) - kjedelig, leit, trasig. Dette ordet bruker vi når vi syns en ting er kjedelig, lei eller trasig. Det var kjett å være på skolen i dag. Herregud, for et kjett TV-program. Nei, så kjett at du ikke fikk jobben.

Kjei (uttale: [çæı]) - sliten, kjedelig. Dette ordet brukes flittig når man er sliten etter jobb for eksempel, eller hvis en ting eller person er kjedelig eller slitsom. Huff, nå er jeg så kjei at jeg må legge meg nedpå litt. Fysj, for ei kjei forelesning. Han var så kjei han.

Ratt (uttale: [ɾɑt]) - vel, sikkert, antageligvis. Dette lille ordet dukker opp her og der. Vi bruker det hvis vi skal uttrykke noe som kanskje skal skje, eller noe som sikkert er sånn som vi sier. Du skal ratt nedpå kino'n i kveld, du (Du skal vel nedpå kino'n i kveld, du)? Hu hadde ratt vunni skirennet og, hu, hadde hu ikke tryna ned trappa på sønda'n.

Frakk (uttale: [fɾɑk]) - staselig, flott, uten like. Dette bruker vi gjerne om litt tøffe ting, for eksempel for å skryte av tøffe klær. Eller hvis man skal uttrykke at noen er helt unik. Du er nå frakk og du! For en frakk fest. Frakk frakk, Frank!

Ell (uttale: [ɛl]) - forkortelse av eller. Dette slenger vi på på slutten av setninger der vi skal uttrykke usikkerhet eller stille et spørsmål. Skal vi stikke nedi by'n, ell?

 

Vi håper dette var lærerikt, og vi kommer kanskje tilbake med flere ord seinere. Vi skjønner at det ratt blir kjett å vente, men slik er det.

- Ingunn 

Valg i USA

Dette er datoen for det store presidentvalget i USA. Jeg kan egentlig ikke noe om amerikansk politikk (egentlig ikke politikk generelt), men det bør man jo sette seg litt inn i. Her kommer en liten innføring i USA sitt politiske system.

USA er en republikk. De har president der borte. Denne presidenten velges av folk. Tror jeg. Iselin sier at de lever i en komplisert verden der borte.

Akkurat nå er Barack Obama president i USA. Mon tro om han er det i morgen? Uansett - presidenten i USA velges for en periode på fire år og kan sitte i maks to perioder. Presidenten er sjef for staten, regjeringa og militæret.

I dag er det kamp mellom demokratene og republikanerne der borte. Barack Obama representerer demokratene, og Mitt Romney representerer republikanerne. De er ganske uenige, og det er derfor de konkurrerer, tror jeg.

Republikanerne:

 • er konservative og ligger laaaaangt til høyre på den politiske skalaen. Men det skal sies at det er splitta meninger innad i partiet, altså.
 • liker penger og vil ha frie markeder med individet som grunnlaget for økonomisk hegemoni, hva nå enn det betyr. De ønsker personlig ansvar for egen velferd.
 • er skeptiske til omfanget av generøse velferdsordninger.
 • har vært pådrivere for beskyttelse av natur og miljø, men de støtter også oljeutvinning et sted. Jeg tror egentlig ikke at de bryr seg så mye om miljøet sånn egentlig. 
 • vil ikke at homofile skal ha de samme rettighetene som heterofile. Det er riktig nok noen republikanere som mener at dette er diskriminering.
 • de liker ikke kvotering av kvinner og/eller minoriteter.
 • støtter dødsstraff.
 • vil at folk skal kunne ha våpen.
 • 68% av republikanerne er motstandere av abort.
 • de fleste republikanerne støtter ikke stamcelleforskning.

 

Demokratene:

 • er basert på amerikansk liberalisme og ligger til venstre på den politiske skalaen.
 • de vil ha mer likhet mellom folk. Det mener de å få til blant annet ved å ha en høyere minstelønn.
 • vil ha velferdsordninger og hjelpe folk.
 • de vil ha et helsesystem der folk kan få hjelp hvis de blir sjuke.
 • vil fokusere på fornybar energi og vil unngå global oppvarming.
 • vil ha likhet for alle folk i USA. Uansett kjønn, alder, legning, rase, religion, osv.
 • mener at alle kvinner skal ha tilgang til prevensjonsmidler. De vil også støtte fattige damer så de kan få tak i det

 

Jeg har funnet all denne informasjonen på Wikipedia. Hvis det er noe av det som er feil, vil jeg helst ikke høre det. For dette var ikke et morsomt blogginnlegg å skrive. Det var litt vanskeligere for meg å finne ut ting om demokratene, for det var ikke lister på den norske wikipediaen. Derfor ble det litt for mye jobb å skulle sette seg og lese alt mulig. 

Uansett hva som skjer i natt, fortsetter vi å leve etter Kardemommeloven, og det syns vi alle skal gjøre.

 


- Ingunn

Bedre skole i landet vårt!

Kvelden er en fin tid for å få snakka om ting. I kveld har vi hatt en lengre diskusjon om norsk skole. Vi er over gjennomsnittet opptatt av undervisning og skole, og derfor blir våre diskusjoner veldig interessante. Vi vil slå et slag for norsk skole. Vi skal aldri gi opp. Her er noen ting vi ønsker oss i tida framover.

Skolen til meg og Sylvi-Ann. Pen, sant?

Vi ønsker oss en spennende historieundervisning. Vi har liten tro på at man kan lære seg (og ikke minst interessere seg for) historie uten å kunne leve seg inn i det man lærer. Vi har tro på at man for eksempel må kunne leve seg inn i et menneske fra en viss periode sitt liv for å lære årstall og navn og lignende. Gjennom for eksempel klær og mat. Dette kan man få til gjennom for eksempel rollespill. Ved å spille rollespill, vi gjerne lære årstall vil.

 

Når det gjelder for eksempel tyskundervisning og forsåvidt alle andre språkfag, mener vi det er mer lærerikt å lære om fine ting som sola og parker og is enn for eksempel EU og kriger. For all del, EU og kriger er nok spennende det. Men i et språkfag bør språket stå i sentrum. Først kommer språket, så tar vi bråket (til slutt).

Vi er fullstendig imot databruk i skolen. At dataen skal være en selvfølgelig del av en undervisningstime, er for oss fullstendig uforståelig. Vi mener at kladdebøker, fargeblyanter og kanskje litt løkkeskrift også, gjør underverker for læringa. Internett og spill er forferdelig distraherende, og barn og ungdommer er ikke voksne nok til å skjønne at data er ødeleggende. For all del, data er et flott hjelpemiddel, men det er så mange feller der ute. Ikke bare Facebook og sånn, men det finnes også så enormt mange kilder som ikke er bra. Vi liker ikke link på link på link, susing og feil lys. Data, fysj! Inn med blyant, penn og papir, ut med data!

Sylvi-Ann til høyre, jeg til venstre.

- Ingunn

Spanskkurs

Hei, dere! På bloggen vår kan dere lære alt dere trenger! Her er første innlegg i kategorien spanskkurs. Vi har repetert all spanskkunnskapen vår her i Dukkehjemmet i kveld, og vi deler gjerne!

Her er første side i boka mi fra vgs. Vi lærte så mye spansk og syntes det var så gøy!

Så nyt dette, kjære leser! Lær deg hvor man legger trykket i ulike spanske ord og bli et bedre og gladere menneske! Hvis det var noe du ikke skjønte, kan du sende oss en mail eller kommentere på dette innlegget.

Bordellet i Bergen hjelper deg! - Skikk og bruk, del 2

Den 19. januar i år la vi ut første del av vår Skikk og bruk-spalte. Vi vil at folk skal oppføre seg fint og ta hensyn til alle rundt seg. Vi ser (og hører) stadig folk som plager oss og andre, og dette vil vi ha en slutt på. I del 1 tar vi opp skikk og bruk på lesesalen, på handletur og på tur med kollektivtransport. Innlegget kan du lese her. Her kommer Skikk og bruk, del 2!

I selskap

Når man er sosial med andre, er det viktig å oppføre seg ordentlig. Selvfølgelig skal du være deg selv og ha det gøy, men det er viktig å tenke på at andre også skal ha det fint.

 • Vær blid. Ikke kom til et sted og vær sur. Det er sjelden hyggelig.
 • Hils alltid på nye folk. Hvis du møter mange nye mennesker, er det ikke nødvendig å ta hele navnerunden med håndhilsing og klemming, men et lite vink er hyggelig. Sannsynligheten for at du husker Geir, Hanne-Britt, Gudleif og Arnt etter et par timer og et par glass, er veldig liten. Hils heller når du snakker med dem senere.
 • Ta gjerne med deg en liten oppmerksomhet til verten/vertinna. Det kan være nok med ei sjokoladeplate.
 • Vis interesse for de andre gjestene. Still spørsmål og vær interessert. Det er viktig at alle blir sett.
 • Inkluder alle som sitter i nærheten av deg.
 • La verten få spille sin egen spilleliste. Ikke avbryt en sang midt i. Hvis du har stooore ønsker om å høre den siste hiten til JB, kan du sette den i queue.
 • Ikke stjel andre sin drikke. Dette er uskikk, rett og slett (men du må gjerne ta imot drikke, hvis du får det servert).
 • Unngå å putte snusklyser i bokser og flasker. Det er innmari ekkelt å rydde opp i snusflasker. 
 • Ikke slafs! Og ikke smatt!

Herlig selskap.

 

På Torgallmenningen

(eller forsåvidt alle offentlige plasser)...

 • I Bergen er det mye regn. Dette medfører mange paraplyer. Noen som bruker paraply går bare rett fram uten å se seg for. Slutt med det! Sannsynligheten for at du spidder noen med paraplyen er dessverre stor, og dette kan enkelt unngås hvis man ser opp fra bakken et lite øyeblikk.
 • Det samme gjelder syklister. Du kan ikke sykle akkurat der du vil hele tida. Pass på folk og barn.
 • Ikke kast søppel på gata - i hvert fall ikke på andre folk. Dette er motbydelig, og folk blir lei seg.
 • Hvis du er selger eller jobber i Røde Kors eller Leger uten grenser: Slutt å gå bort til stakkars folk. Hvis folk vil bli medlem av organisasjonen din, kan de oppsøke den på nett eller noe sånn. Hvis dere skal stå og reklamere på offentlig plass, skaff dere en stand som dere kan stå bak. Da kan folk komme bort og spørre hvis de lurer på noe. Enkelt og greit.
 • Ikke stirr på folk. Det er ubehagelig. 
 • Ikke kremt og host på folk.
 • Ikke slafs eller smatt!

Kvinne som er forferda over forsøpling på gata. Stakkars!

 

På byen

Noen ganger medfører et festlig lag en liten tur på byen. Her må du også kunne oppføre deg skikkelig.

 • Hvis du er på konsert eller på et dansegulv, er det viktig at du passer på glasset med drikke du har i hånda. Det er fort gjort å søle, og hvis uhellet først er ute, pass på å ikke søl på andre. Det er innmari ekkelt å få øl på seg, og man blir faktisk lei seg også. Det er kjedelig å ha pynta seg og få øl utover finkjolen. 
 • Pass også på at du ikke danser, hopper eller tråkker på folk. Det er slitsomt å måtte dytte, og det blir egentlig bare dårlig stemning av det.
 • Ikke stjel andre sine klær. Det er ikke alle utesteder som har garderobe, og da blir man nødt til å legge fra seg klær på "lure" steder. Det er ikke noe særlig kult å stjele andres klær, og heller ikke å måtte gå hjem uten.
 • Ikke vær innpåsliten. Det er slitsomt.
 • Ikke søl ketchup på folk (Sylvi-Ann sitt forslag).
 • Gå hjem hvis du blir svett (Sylvi-Ann sitt forslag).
 • Ikke snik i taxikøen. Hvis du skal snike, ikke gjør det der andre står i kø.
 • Ikke slafs og ikke smatt!


Slik skal det se ut når man har det gøy på byen. God avstand til andre. Finstasen fortsatt intakt. Ingen spor av ketchup.


Pass på å gå forsiktig fram. Noen ganger kan man virke for glad. Ellers er det hyggelig å kjøpe drikke til andre.

 

Vi liker å opplyse folk og ellers hjelpe folk i hverdagen. HVILKE SITUASJONER TRENGER DU SKIKK-OG-BRUK-OPPLÆRING I? Kommenter gjerne i kommentarfeltet.

- Bordellet

 

Sliter du med rynker?

Det er lenge siden vi har kommet med noen gode kjerringråd på bloggen. Jeg hadde akkurat en lang samtale med mor på telefonen, og hun syns det er merkelig at vi bare blir eldre og eldre, mens hun bare blir yngre og yngre. Derfor har vi tenkt å gjøre det vi kan for å forhindre å få rynker.

Ganske søt selv om den er rynkete?


Hvetekimolje, mandelolje og olivenbladolje er effektive midler for å unngå eller redusere rynker. Etter at du har rengjort huden, kan du massere inn olje. Dette bør gjøres et par ganger om dagen. Det er viktig å ikke skylle bort oljen.

Hvis du syns at olje er litt sølete, kan du jo heller prøve å bruke litt rosmarinte som ansiktsvann. Dette kan du også drikke!

Vi vet ikke helt om dette funker, men det er verdt et forsøk?

Ellers kan du jo lage deg en ansiktsmaske av for eksempel yoghurt og most agurk. Ellers går det an å bruke fløte og honning eller yoghurt og ølgjær. Du bør bruke ansiktsmaska en gang i uka, og den bør virke i 15-20 minutter. Det er egentlig bare å mikse og trikse litt selv for å finne ut hvilke midler som passer best til din hud.

 

Når det gjelder forebygging av rynker, er det viktig å få i seg nok E-vitamin. Dette får du i deg gjennom å spise for eksempel avokado.

Iselin er veldig glad i avokado. Av avokado kan man lage guacamole:

- Ingunn

Drama i Gudbrandsdalen

Det er helt tydelig mye som skjer i Gudbrandsdalen om dagen. Vi er til stadighet inne og sjekker gd.no (hjemmesidene til vår lokalavis hjemme på Lillehammer) for å se om det har skjedd noe nytt og spennende. Og i dag skal jeg si det har hopet seg opp med gode nyhetssaker. I dette innlegget skal jeg presentere noen av de viktigste hendelsene fra de siste dagene.

 

Militær kikkert stjålet

GD kunne i dag melde at en kostbar militær kikkert har blitt stjålet fra vaktbua på Hjerkinn. Politibetjenten er ikke helt sikker på når innbruddet skjedde, men det kan ha vært natt til mandag eller mandag på dagen. Journalisten kan også melde at det har vært et hytteinnbrudd på Dovrefjell og at noen fine dodører på en rasteplass har blitt ødelagt. 

Militær kikkert

 

Havna i grøfta

Et rådyr ble påkjørt i Sør-Fron cirka klokka 01.00 natt til tirsdag. Rådyret havna i grøfta etter krasjet og levde fortsatt. Viltnemnda ble derfor kontakta. Det var en personbil som kjørte på stakkaren, og vi håper at reparasjonen av skadene på bilen ikke blir rådyr... Hehehehehe!

Illustrasjonsfoto

 

Røyskatthærverk

En røyskatt gikk berserk i Forsvarets hytte på Snøhetta. Røyskatter er lure og artige dyr, og røyskatten hadde virkelig rasert sengene der inne. Han hadde heldigvis ikke ødelagt noen ledninger eller lignende, men den hadde grisa til noe sengetøy. "Alt må ut, forteller mannskapene som har tilsynet med hytta 2.286 meter over havet".

Røyskattunge observert på hytta vår i sommer. Søt, ikke sant?

 

Diesel her, diesel der, diesel over alt!

Et dieselfat falt av en traktorhenger på Otta på søndag. Dette førte til at 200-300 liter diesel lå og fløt i ei rundkjøring. Brannvesenet gjorde en super jobb og klarte å få opp det meste av dieselen. 

Jeg tror ikke det var denne traktoren det gjaldt, men dette er en traktor.

 

Er du interessert i å lese flere spennende nyheter fra Gudbrandsdalen? Gå inn på gd.no, da vel!

- Ingunn

Langfredag

God påske til dere alle! Alle vi i Dukkehjemmet har ferie og nyter det. Været har stort sett vært veldig bra i påska, og vi er lykkelige for at vi får oppleve sol og blå himmel før vi tar fatt på en hard og stressende periode fram mot eksamen og oppgaveinnleveringer. 

166070304978772585_h6jrhi1x_c_large

(søtt bilde fra weheartit)

I dag er det langfredag. Langfredag markerer i kristen tradisjon den dagen Jesus ble hengt på korset i Golgata. I katolsk og ortodoks tradisjon er denne dagen en abstinensdag. Det går ut på at man har begrensninger i matinntak og forbud mot å spise kjøtt (wikipedia<3).

Jeg tenkte vi kunne ta en kjapp innføring i de ulike dagene i påska. Denne informasjonen har jeg funnet på Språkrådet sine sider og på Wikipedia

 Ordet påske er hebraisk og betyr 'gå forbi'. I jødedommen feires påske til minne om israelittenes flukt fra Egypt. I kristendommen feirer man påske til minne om Jesu lidelse, død og oppstandelse.

Palmesøndag

feires til minne om at Jesus red inn i Jerusalem og ble hyllet med palmegrener. (Denne dagen var på søndag.)

Skjærtorsdag

er til minne om at Jesus innstiftet nattverden og at han vasket føttene til disiplene sine. 'Skjær' betyr 'ren', og i middelalderen pleide man å bade skjærtorsdag. Man ville rense kropp og sjel. (Dette var i går.)

Langfredag

var en lang dag for Jesus. Dagen er til minne om Jesu død på korset. (Dagen i dag.)

Påskeaften

har tradisjonelt blitt markert på en stille måte, gjerne med faste og meditasjon. Det er dagen før påskedag. (I morgen. Altså dagen etter den lange fredagen.)

Første påskedag

eller påskedag feires til minne om Jesu oppstandelse. Denne påskedagen innleder egentlig påskeuka, og dagen markerer slutten på fastetiden. (Det kan man markere med god mat på søndag.)

Andre påskedag

er kanskje ikke den "viktigste" dagen i påska. I Norge er andre påskedag avslutningen på påskeferien, slik at dagen blir blant mange forbundet med overfylte tog og bilkøer på veiene. (Mandag, altså.)

- Iselin

Bordellet i Bergen hjelper deg! - Skikk og bruk, del 1

Vi er opptatt av at folk skal oppføre seg fint mot andre og gjerne oppføre seg litt fint ellers også. Men hele tiden ser vi folk som oppfører seg dårlig, og det har vi tenkt å gjøre noe med. I hvert fall prøve å gi leserne våre noen tips om hvordan de kan oppføre seg best mulig i ulike situasjoner. Her kommer del 1:

På Bybanen, buss eller annen kollektivtransport

 • Det er viktig å tenke på hvor man setter seg ned på banen eller på bussen. Unngå å sette deg på plasser som er beregnet på eldre eller folk med barnevogn, bagasje eller et handikap. Hvis det er fullt ellers på banen, er det greit at du setter deg der, men gi bort plassen din om du ser at noen andre trenger sitteplassen mer enn deg.
 • Går du rundt med barnevogn, sykkel eller en stor koffert, er du nødt til å tenke på hvor du plasser lasten din hen. Ikke plasser kofferten din rett foran utgangen eller foran et sete, slik at andre ikke kommer seg ut.
 • Spør om noen vil ha plassen din på en hyggelig måte. Hvis det er ei dame på rundt 60 som kommer på banen, og du bare sier "Du kan få min plass, gamlemor", kan det hende hun blir fornærmet. Spør heller litt forsiktig "Har du lyst til å sitte?" med et hyggelig smil. Dette gjelder forresten også gravide, folk som bærer tungt eller folk som går på krykker.
 • Ikke gå inn på banen før alle som skal av har gått av. Ellers blir det fullstendig kaos og folk blir sinte.
 • Ikke snakk for høyt i telefonen, snakk stygt om folk eller slafs på banen. Dette irriterer i hvert fall oss. Sylvi-Ann vil også legge til at folk bør unngå å spy på banen.

På handletur

 • Ofte er det veldig trangt på matbutikken, og da er det viktig at man passer på å plassere handlekurven eller handlevogna inntil en vegg eller en hylle mens man ikke bruker den.
 • Ikke ta med deg en million flasker når du skal pante. Det er innmari kjedelig å vente i kø på en som skal pante alt fra et år med festing hver helg.
 • Ikke brøyt deg vei hvis du har med deg barnevogn eller handlevogn.
 • Ikke snik i køen, men vent på tur. Dette gjelder spesielt eldre mennesker, som har en tendens til å være fryktelig utålmodige på butikken.
 • Hvis du skal handle inn nok mat til en hel måned, er det greit at du slipper gutten bak deg med en liten brusflaske, før deg i køen.

På lesesalen/biblioteket

 • Dersom du er skikkelig forkjøla og snørrete, kan det være greit å sette seg i kantina eller ta en lesedag hjemme. De andre som sitter på lesesalen, syns nok det er fryktelig irriterende at du hele tiden snufser.
 • Ikke slafs! Skal du spise maten din, kan du gå ut på gangen eller sette deg ut i skolegården for å spise.
 • Ikke klikk med pennen din hele tiden. Det er innmari slitsomt å høre på dette i lengden. 
 • Prøv å unngå å høre på for høy musikk på iPoden. Man hører overraskende mye når man sitter på lesesalen.

hits