juni 2010

Sommer for alle jentene i Bordellet

Hei, kjære lesere!

GOD SOMMER! Nå tror jeg alle har fått sommerferie (hvis man ser bort fra jobb), endelig jeg også. Men for et sommervær! Nå har jeg kommet hjem fra Bergen til Rudsbygd. Dagen startet i Bergen med regn, tåke og stusslig vær, og her ender den visst med noe som ligner på storm og høljregn. Jaja, litt må man tåle mens man venter på det perfekte sommerværet.

Jeg tok bussen i dag klokka 0850. Jeg tenkte å ta taxi siden jeg hadde så mye å bære på, så jeg ringte dit klokka 8. Jeg ble veldig stressa, for først fikk jeg ikke svar. Og så sa dama i telefonen at det kunne ta ganske lang tid, for det var midt i rush-trafikken. Jeg ante virkelig ikke at det var rush klokka 8 om morgenen. Men da vet dere det! Det tok 20 minutter til taxien kom, og ca. 7 minutter til jeg stod utenfor bussen. Jeg fikk rimelig god tid, altså. Så dette var en oppfordring til alle om å være ute i god tid hvis dere skal noe viktig (hjem, for eksempel).

Jeg tror de fleste studenter og elever på vidergående og ungdomsskole har kommet seg vel gjennom dette skoleåret også, BRA JOBBA! Jeg synes i hvert fall at vi i Bordellet har gjort en bra innsats, spesielt nå mot slutten. Nå tar vi velfortjent sommerferie og begynner igjen til høsten med blanke ark og fargestifter tel.

Gratulerer med navnedagen til Bjarne og Bjørn :-) Vi har kommet til den 169. dagen i år. Ailo Gaup har bursdag i dag - gratulerer så mye!

Vil ønske alle lesere en god helg. Og følg med, her dukker det stadig opp nye innlegg!

~ Iselin ~

Siste dager i Bordellet

Jeg er i full gang med rydding og pakking nå, for jeg har kort tid igjen i Bordellet. Jammen er det mange ting som samler seg opp når man bor et sted et år! Jeg har ryddet i alle klærne mine, og etterpå skal jeg ta en liten økt med papirarbeid....det er ikke det morsomste jeg gjør, og særlig ikke når det har blitt så mye som det er nå! Har vel ikke ryddet skikkelig i papirene siden 10.klasse tror jeg. Og det har blitt mye siden da!

Iselin er en flittig student nå rett før eksamen, hun leser og leser om sykdommer. Jeg hørte henne i hjerteinfarkt og diabetes, og hun kunne veldig mye - årsaker, symptomer og behandling.

Etterpå kommer Randi, og vi skal lage middag :) Kommer til å savne henne i sommer, men gleder oss til å bli mer naboer med henne til høsten.
I morgen håper jeg på sol igjen, for da skal jeg til byen og levere Markens grøde på biblioteket og kjøpe reisesyketabletter til den lange bussturen. Og så drar jeg nok hjem på tirsdag:)

Jeg gleder meg til å komme hjem, men blir litt rart å reise fra Bordellet. Likevel gleder jeg meg veldig til å sjekke inn på nytt Bordell i begynnelsen av juli! Vi skal få det så fint, og i august er vi nok tilbake på bloggen for fullt med masse aktivitet!

Til slutt vil jeg ønske Iselin LYKKE TIL på eksamen på onsdag! Og gratulere Mary-Kate (som vi har sett) og Ashley Olsen med 24-årsdagen!

~ Sylvi-Ann

God morgen

God morgen, alle sammen
God morgen, Far og Mor
God morgen, lillesøster
God morgen, storebror
God morgen, trær og blomster
God morgen, fugler små
God morgen, kjære, lyse sol
på himlen klar og blåØnsker alle en god dag. Vil gratulere Bestemor, Fredrik, Lars Petter Brovold og VERDENSHAVENE så mye med dagen! For dere som ikke visste det, er det merkedag for verdenshavene (World Ocean Day) i dag. Det er dessverre ikke en offisielt anerkjent årlig fridag enda. Kanskje neste år?

Nyt sola og dagen, alle dere som ikke må lese til eksamen.

- Iselin

Hurra!

Vi vil forresten gratulere Bestemor som fyller 79 år i dag og SK Brann som vant 2-1 over Ålesund i går!

Ny og spennende forskning


Når man har sommerferie, har man tid til å se på dokumentarer på NRK. Det gjorde jeg her om dagen, og i dokumentaren "Dobbel lykke" snakket de om epigenetikk. Programmet handla om hvordan eneggede tvillinger kunne være forskjellige til tross for at de i utgangspunktet er like (like gener). Hvordan kan det være slik at en av to eneggede tvillinger har ADHD, og hvordan kan det ha seg at en er homofil og en er heterofil? I en tid der man diskuterer om arv eller miljø bestemmer hvordan mennesker blir, viser det seg at dette ikke strekker til når man skal diskutere enkelte emner. Dette er ganske interessant. Forskere mener det hele handler om epigenetikk.Epigenetikk handler om hvordan gener kan endres, det vil si hvordan noen kan være aktive og noen ikke er det. Som jeg skrev over har eneggede tvillinger identisk arvemateriale, derfor er det veldig spennende å kunne finne ut av hvorfor tvillinger blir forskjellige. Hvordan kan det være slik at noen gener velger å skru seg av og noen skrur seg på? Årsakene til at eneggede tvillinger kan være forskjellige starter allerede mens de ligger i livmora. De to barna kan ha ulike opplevelser mens de ligger inne der. For eksempel kan den ene tvillingen legge beslag på en større del av morkaka enn den andre, og det betyr at den ene får mer næring og vokser mer.

Under her har jeg klippet ut noe fra en webside. Hvis dere ønsker å lese mer, er det bare å gå inn på linken.


Epigenetikk er eit nytt forskingsfelt som prøver å kartleggje korleis miljøet påverkar kva for gen som er aktive og ikkje. Vi begynner å forstå at dei gena vi er fødde med, kan bli endra av livsstil og miljø.

Kromosom består av DNA-spiralar, som igjen består av gen, men langt frå alle gena er aktive samtidig. Dei kan for eksempel vere dekte til av bestemte protein slik at dei blir skrudde av. Slike epigenetiske faktorar kontrollerer aktiviteten til gena våre.

Samanliknande eksempel:

Forholdet mellom DNA-sekvensane og epigenetiske faktorar liknar på forholdet mellom noteteikn og orkesterdirigenten. På same måte som dirigenten i eit orkester styrer kva for instrument som skal spele, og kor høgt dei skal spele til kvar tid, vil epigenetiske faktorar styre kva for gen som skal vere aktive, og kva for gen som skal slåast av. Akkurat som forskjellige dirigentar lagar forskjellige utgåver av det same musikkstykket, så kan epigenetiske faktorar skape forskjellig utsjånad eller oppførsel på grunnlag av det same arvematerialet.

 

ADHD

Det er svært sjeldan at berre den eine tvillingen har ADHD. I minst 80 prosent av tilfella vil begge tvillingane ha ADHD viss den eine har det. Arveanlegga speler ei svært viktig rolle, men gen gir ikkje heile forklaringa.

Miljøpåverknader i tidleg fase, som fødselsproblem og blodtilføring i fosterlivet, er faktorar det blir forska på. Tvillingen Daniel fekk tidleg diagnosen ADHD. Han var svært aktiv og prata i eitt sett, mens broren Dillon var stille, svært forsiktig og tenkte mykje. Etter å ha undersøkt fleire liknande tvillingpar fann forskarane små forskjellar i ein bestemt del av hjernen. Det kan tyde på at informasjonsstraumen i hjernar er påverka av at dette området er mindre hos dei som har ADHD. Det ser ut til at hårfine forskjellar i omgivnadene, sjølv før vi blir fødde, kan bidra til å forme oss til den personen vi blir.

Seksuell orientering

Her rasar debatten vidare, sjølv om tvillingforskarar på andre område ser ut til å komme til eining.

Mark og John er einegga tvillingar. Dei håper på eit svar på den einaste slåande forskjellen mellom dei. Den eine er homofil, og den andre er heterofil. Dei var alltid saman i oppveksten, var med på dei same aktivitetane og hadde dei same vennene. Forskinga viser at einegga tvillingar oftare deler seksuell legning enn toegga tvillingar. Dette tyder på at det finst ein arveleg komponent, men om gena bestemte alt, ville Mark og John hatt same seksuelle legning. 

Det er opplagt at det er noko anna som verkar inn. Forsking på einegga tvillingar med forskjellig seksuell legning viser hittil at det kjem mindre an på kva for gen du har, enn kva for gen du bruker (kva gen som er aktive). Det ser ut til at tvillingane har fått skrudd av og aktivert ulike gen. Forskinga, som enno er på eit tidleg stadium, leiter etter gen som styrer seksuell legning, men forskarane veit enno ikkje kva for gen dei leiter etter.

 

Henta fra: https://ndla.no/nn/node/48549?from_fag=7

 

Alle barna

Gratulerer med dagen, Angelina Jolie! 35 år. I 2002 på denne dagen ble Quaoar, et Kuiper-legeme, oppdaget. Kuiper-legemer er små, små planeter (dverg-planeter) som kretser langt fra solen. Pluto er et slikt legeme. Før ble Pluto regnet som den niende av planetene våre, men den er ikke lenger en ordentlig planet, bare en ussel dverg-planet...

Jeg tenkte jeg skulle prøve å gi alle en god latter i dag, så her legger jeg inn et par vitser (...en god latter forlenger livet, vet dere):
 

Alle barna sa ?jeg klarer ikke?, unntatt Sylvi-Ann, hun sa ?jeg kan?.

Alle barna heiet på vinnerlaget unntatt Sylvi-Ann, hun heiet på Brann.

Alle barna kunne svømme bortsett fra Ingunn, hun lå på bunn med åpen munn.

Alle barna var blakke unntatt Ingunn, hun tok den i munn for hundre pund.

Alle barna kom hjem fra militæret unntatt Iselin, hun ristet en flaske med nitroglyserin.

Alle barna var friske unntatt Iselin, hun gikk på penicillin.

Alle jentene var uheldige unntatt Silje, hun gjorde det med vilje.

Alle barna fekk saus i kaka, unntatt Randi, ho fekk sand i.

Alle barna satt inne i sykebilen unntatt Irene, hun var sirene.

Alle barna var stygge unntatt Irene, hun var den eneste pene.

Alle barna brukte dopapir unntatt Even, han brukte neven.

Alle barna satt på skipet unntatt Mor, hun var ror.

Alle barna var slemme unntatt Far, han var en kjernekar.

Alle barna var på storbyferie unntatt Mari, hun var på safari.

Alle barna var snille unntatt Jon, han var ond.

Alle barna vasket stuen unntatt Jon, han vasket do'n.

Alle barna holdt seg unna rusmiddel unntatt Lisbeth, hun sniffet formfett.

Alle barna bodde i fine villaer unntatt Lotte, hun bodde i en grotte.

Alle barna ler hele dagen unntatt Vera, det er henne de ler a'.

Alle barna likte julenissen unntatt Amund, han likte Jon Blund.

Alle barna stoppet ved stupet unntatt Linn, hun var blind.

Alle barna var på jakt unntatt Maren, hun var haren.

Alle barna kysset hverandre, unntatt Vilde, hun kysset Tor Milde.

Alle barna hadde fine fortenner unntatt Maria, hun datt i sklia.

Alle barna kunne rime unntatt Ingrid, hun kunne ikke rime.

Sånn :) Nyt!

I Rudsbygd er været helt strålende i dag. Jeg regner med at det er det i resten av Lillehammer også. I kveld skal vi på kino, vi hper det blir morsomt, selv om filmen har fått varierende (ikke så gode) kritikker.

Jeg vil oppfordre alle til å prøve ut Ingunn sine tips fra forrige innlegg. Det er så fint å komme seg litt ut i fint vær! Sylvi-Ann og jeg bruker en del tid på å lese, men det er viktig å ta seg pauser.

Jeg regner med vi kommer tilbake med en anmeldelse av filmen her på bloggen etter at vi har sett den. Enn så lenge velger vi å overse det som allerede er skrevet. Vi må jo bare regne med at den er bra.

Ha en flott dag i sola!

- Iselin

Aktiv i sommersola

Nå har jeg sommerferie, og det er strålende vær på Lillehammer! Kanskje ikke i dag, men det har vært det i noen dager nå. Når det er så fint vær, er det viktig å komme seg ut litt. Jeg har derfor tenkt å komme med noen tips til hvordan du kan utnytte sommersola best mulig og i tillegg være i aktivitet.

1. Gå en tur
Dette er en aktivitet som kan gjøres alene eller sammen med andre. Det som er flott med å gå tur er at man får sett mye spennende ute i naturen, og man kan gjøre narr av alle som jogger forbi deg. Hvis man befinner seg i Lillehammer, er stien langs Mesnaelva perfekt for å gå tur. 
Utstyr som trengs for å gå tur: ikke noe spesielt, men det er kanskje lurt å ha et par sko.


2. Hoppe strikk eller tau
Noe vi pleide å gjøre da vi var små, men som viser seg å være like artig nå (selv om det er mer slitsomt). Det er litt vanskelig å hoppe strikk eller tau med seg selv, så det er nødt til å bli sosialt hvis man skal bedrive disse aktivitetene. Anbefalte hoppestrikkøvelser er sløyfa (den store og den lille) og trekanten.
Utstyr som trengs for å hoppe strikk eller tau: hoppestrikk eller hoppetau + en eller flere personer (dersom du ikke har noen venner som vil være med, kan du bruke en stol eller to)
3. Hoppe paradis (eller pantis)
En artig aktivitet som krever balanse og kondisjon. Poenget med leken er at man skal kaste en stein e.l. i bestemte ruter etter tur. Så skal man hoppe innom de andre rutene uten å hoppe inn i den ruta der steinen ligger. Det er også viktig å ikke tråkke på strekene - da dumper man nemlig! Paradisene kommer i ulike fasonger, på bildet under ser dere en type som ikke er så kjent for meg.
Utstyr som trengs for å hoppe paradis: for å hoppe paradis må man ha kritt, ellers blir det vanskelig.
Finn barnet i deg og gå ut og lek! :)

- Ingunn

Italias nasjonaldag

Heihei, alle lesere!

I dag er det Italias nasjonaldag, så dette er virkelig en dag som bør feires. Hvis jeg har skjønt riktig, feirer man at Italia ble republikk i 1946. Hurra. Jeg tviler på at de har like flotte tog og feirer like bra som oss nordmenn, men dagen blir sikkert markert med for eksempel pizza, en av landets mange nasjonalretter.

Her i Bergen er det overskyet og grått i dag, med et snev av regnvær i lufta. Siden jeg ikke kommer til å gå ut i dag, tenkte jeg at jeg kunne ta meg tid til en liten blogg-oppdatering før jeg går i gang med lesinga/jobbinga for fullt. Jeg gjør gamle eksamensoppgaver, det lærer jeg mest av. Noen av oppgavene kunne kanskje vært formulert litt bedre, for eksempel denne: 

Oppgave 10: Gjør rede for sykepleierens rolle i arbeidet med eldre pasienter som har smerte med hensyn til symptomlindring og mestring av smerter.


Og ikke minst denne: 

Oppgave 16: Gjør rede for hvilke sykepleiefaglige utfordringer bruk av legemidler kan påføre den eldre pasienten.


.........ikke godt å vite hva man egentlig skal svare på, og det er veldig kjedelig å gjøre oppgaver når man må bruke fem minutter bare på å lese oppgava.

Det er mange som har sommerferie nå, så både Sylvi-Ann og jeg er ganske så misunnelige. Silje har de tre siste ukene på å lage en plakat. Kanskje det hadde vært bedre å få sommerferie med én gang?

Sylvi-Ann og jeg skal hjem i morra. Vi skal på bryllup på lørdag, det gleder vi oss til. Det blir bare en rask tur, siden vi begge har eksamen på onsdag. Etter onsdag er Sylvi-Ann endelig ferdig, så har jeg bare en uke igjen. Det går veldig fort. 

Har dere hørt om Bewegung 2. Juni, forresten? Det kan sikkert Sylvi-Ann lære dere mer om ved en senere anledning. 

Nå skal jeg tilbake til arbeidet og lære meg alt om otitis media acuta/chronica, nesetetthet og sinusitt. Vi snakkes! Jeg legger ved en sangtekst dere kan prøve å lære dere:
 

Il canto degli Italiani

 

Fratelli d?Italia
l?Italia s?è desta

dell?elmo di Scipio

s?è cinta la testa.

Dov?è la vittoria?

Le porga la chioma;

che schiava di Roma

Iddio la creò.

Stringiamoci a coorte!

Siam pronti alla morte.

Siam pronti alla morte.

l?Italia chiamò.

 

Noi fummo per secoli

Calpesti, derisi,

perché non siam popolo,

perché siam divisi.

Raccolgaci un?unica

bandiera, una speme:

di fonderci insieme

già l?ora suonò.

Stringiamoci a coorte!

Siam pronti alla morte.

Siam pronti alla morte.

l?Italia chiamò.

 

Uniamoci, amiamoci,

l?unione e l?amore

rivelano ai popoli

le vie del Signore.

Giuriam di far libero

il suolo natìo:

uniti, per Dio,

chi vincer ci può?

Stringiamoci a coorte!

Siam pronti alla morte.

Siam pronti alla morte.

l?Italia chiamò.

 

Dall?Alpe a Sicilia,

ovunque è Legnano,

ogni uom di Ferruccio

ha il core, ha la mano,

i bimbi d?Italia

si chiaman Balilla,

il suon d?ogni squilla

i Vespri suonò.

Stringiamoci a coorte!

Siam pronti alla morte.

Siam pronti alla morte.

l?Italia chiamò.

 

Son giunchi che piegano

le spade vendute;

già l?Aquila d?Austria

le penne ha perdute.

Il sangue d?Italia,

il sangue polacco,

bevè, col cosacco,

ma il cor le bruciò.

Stringiamoci a coorte!

Siam pronti alla morte.

Siam pronti alla morte.

l?Italia chiamò.

Fil:Flag of Italy.svg- Iselin
hits