september 2013

En dag til eftertanke

I går var jeg ute. I dag holder jeg meg inne. Formen er dårlig.

 

Det begynte på pøbben. Jeg drakk tett. Sammen med studentene. Det var kviss på Elefanten. Elefanten ligger i en gate med dyr. Pingvinen, Dromedar, Café Opera.

Fra klokken 11 er det svart.

Hjemme igjen.

Oppkast i vasken.

Kvelden GIKK i vasken.

 

Ole Ivars synger "Hvis du drekker mindre kan du leva lenger, hvis du lever lenger kan du drekka mer"

 

Ellers så har jeg begynt på master. Jeg er en master. Kulturell master i vitenskap. Jaja, kjært barn - rare navn si!


Bildet har jeg tatt fra en gammal jøde nerri gata der hvor jeg bor

 

God jul og gøtt nytt fuckings år! Kjøss meg der jeg er høyest når jeg plukker pottit! 

 

- A

Høst

Nå har det blitt høst. Det har blitt kaldere i lufta, og det blir fortere mørkt. Heldigvis er høsten en tid for farger, og på vei hjem fra skolen i dag plukka jeg med meg fire blader som jeg syns var så innmari fine i fargen. Bare se her:

Disse bladene har jeg satt i en grønn kopp. 

Ellers er det jo på tide å forberede seg på snø og enda kaldere tider. Jeg er for tida i full gang med massevis av strikkeprosjekter, og jeg gleder meg til å vise dere alt på bloggen etter hvert.

Om høsten er det fint å sette seg i sofaen under et pledd med strikketøyet og bare forsvinne inn i TV-skjermen. Det er jo så mange morsomme programmer som går om dagen. I kveld skal vi få besøk av Vera, og vi skal blant annet se på Jakten på kjærligheten på TV2 og Brille på TVNorge. Sylvi-Ann driver og lager en salsadip som vi skal ha til tortillachips. Det tror jeg blir godt. Vi skal ha kyllingwok tell mædda.

Her kommer en flott sang dere kan høre på i høstmørket:

Ha en fin kveld!

- Ingunn

Bestemors karamellkake

I dag har jeg bakt. Jeg baker veldig sjeldent, men i dag hadde jeg lyst til å lage bestemor sin supergode karamellkake. Siden det er en god stund siden vi har delt oppskrifter med dere på bloggen, tenkte jeg å dele denne kaka med dere. Vær så snill og prøv den! Den er som sagt kjempegod.

Dette trenger du:

 • 3 egg
 • 3 kopper sukker
 • 3 ss karamellsaus
 • 4 kopper mel (ca. 400 gram)
 • 3 ts bakepulver
 • 225 gram smeltet smør
 • 1,5 kopp melk

Bland eggene og sukkeret og lag eggedosis. Putt i karamellsaus, mel og bakepulver. Tilsett smør og melk til slutt. Hell røra i en middels langpanne og stek kaka i ca. 20 minutter på 180 grader. La kaka avkjøles.Mens du venter på at kaka blir kald, kan du lage glasuren.

Dette trenger du:

 • 300 gram melis
 • 100 gram smeltet smør
 • 3 ss kaffe
 • 1,5 ss karamellsaus
 • 3 ts vaniljesukker

Omtrent slik bør kaka se ut:Dette er ei veldig enkel kake å lage, til og med jeg klarer det... Lykke til med bakinga, alle sammen! Håper det smaker.

- Ingunn

"Det man ødelegger på fire år tar minst tjuefem år å bygge opp igjen"

Hei, kjære lesere! 

Nå er det lenge siden jeg har blogget, det har dere kanskje lagt merke til. Jeg tenker mye på at jeg skulle vært flinkere til det og til mye annet, men her kommer et lite innlegg fra meg. 

Jeg ser på partilederdebatt, og det er spennende. Jeg har forhåndsstemt, og jeg håper at alle andre også bruker stemmeretten sin fornuftig. Jeg har nå begynt å jobbe på alderspsykiatrisk avdeling, og der var det flere som benyttet seg av mulighetene til å forhåndsstemme på sykehuset. Jeg er glad for at stemmelokalene er så tilgjengelige for alle. Og jeg er glad for at flere av pasientene mine viste seg å være riktig så fornuftige mennesker med gode verdier, i mine øyne.

Jeg fant et innlegg til debatten i SVs valgavis som jeg ville dele. Jeg mener det er verdt å lese og ta med seg når man skal velge side i politikken. I artikkelen er det visesangeren Mikael Wiehe som forteller om sin opplevelse av Sverige og tanker om politikken som har blitt ført der. Jeg har sitert ham i overskriften av blogginnlegget, og det han snakker om det han ser på som en mislykket høyrepolitikk i Sverige. Alle sitatene er hentet fra delgodene.no

Han sier "Norske velgere kan umulig vite hvor dårlig den nyliberale politikken har endt i praksis i Sverige. Hadde de visst, hadde de vært mye mer betenksomme med å stemme Høyre."

 

Høyre har regjert noen år i Sverige, men nå tror visesangeren det blir regjeringsskifte.


Dette innlegget ble tydeligvis like politisk som Sylvi-Ann sitt forrige innlegg, selv om det ikke var planen min. Jeg tenkte at jeg måtte bidra med noe, så da ble det dette. Ingen vet hva framtida bringer, men vi får gjøre vårt beste alle sammen. 

Jeg siterer Wiehe igjen: 

"For å si det ganske enkelt: Vanlige mennesker tjener godt på å være venner med hverandre." 

Godt valg! Vi blogges. 

Et fint bilde fra Møvik utenfor Kristiansand. Det er fortsatt antydning til sommer.

- Iselin

Har du ikke bestemt deg for hva du skal stemme på enda?

Husk å stemme 9. september! Hvis du ikke bor der du er folkeregistrert, kan du stemme til og med 6. september, hvor du vil. Du må bare ta med deg legitimasjon. Legg merke til det: Før 6. september! Så hvis du som ikke bor hjemme ikke har stemt enda, bør du gjøre det for eksempel i morgen. Kanskje på biblioteket eller på skolen? Da jeg stemte, gikk jeg på biblioteket, inn i ei slags bås, kryssa av på det partiet jeg ville stemme på og leverte lappen til ei dame. Det er veldig lett.

Vi tar bare litt kjapp bakgrunnsinfo om hva det handler om at vi skal stemme:

I Norge er det demokrati. Det betyr at alle folk er med og bestemmer hvordan vi skal ha det i landet vårt (og hvordan vi skal forholde oss til de andre landene). Vi trenger litt regler og sånn for at alle skal ha det så godt som mulig, og noen må jobbe masse med å lage de reglene best mulig. Og det er vi alle som bestemmer hvem som skal bruke dagene sine på å jobbe med å bestemme. De som har som jobb å bestemme, kaller vi politikere, og vi kaller dem folkevalgte. For det er nemlig vi folk som velger hvem som skal jobbe som politikere.

De som kunne tenke seg å jobbe for at folk i Norge skal ha det så godt som mulig, organiserer seg i ulike partier. De har møter og diskuterer og finner ut hva som er det viktigste å jobbe for. Partiene blir enige om ganske forskjellige ting som er viktig å kjempe for. Noen kan for eksempel synes at det er viktigst å bruke mest mulig penger på bilvei, mens andre synes det er viktigere med gratis tog. Eller mange andre ting kan man være uenige om, sånn som vi er ellers i livet.

De i partiene som er flinke til å snakke, liker å stå på og har kunnskap og interesse for forskjellige ting, blir gjerne kandidater til å sitte på det vi kaller for Stortinget. Når det er stortingsvalg, slik som det skal være 9. september, stemmer vi på ett parti. De partiene som får flest stemmer, får flest folk på Stortinget. På Stortinget jobber politikerne med masse forskjellige saker, de har møter og forskjellige komiteer. Og diskuterer seg fram til de beste løsningene på forskjellige ting. Og da er det klart at vi har mest lyst til at de som er mest mulig enige med oss skal sitte der og argumentere for noe vi ønsker oss. Og så lager det største partiet regjering. Eller flere partier som er enige, kan gjøre det sammen. Regjeringa bestemmer ekstra mye. Og lederen av regjeringa heter statsminister. 


Her er Norges statsminister. Har du sett ham før? Bildet er hentet fra regjeringen.no. (Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix/SMK.) På den siden kan man lese litt om hva regjeringen jobber med, i tillegg til å se bilder av Jens.

Men så må man bestemme seg for hvilket parti man vil stemme på. Det er mange som synes det er litt vanskelig å orientere seg, og vi har møtt ganske mange som ikke har satt seg veldig godt inn i hvilke partier som finnes. De partiene som har flest tilhengere (Rødt og MDG har ikke noen folk på Stortinget nå, men det kan hende de får det etter dette valget): 

Rødt, Sosialistisk Venstreparti (SV), Arbeiderpartiet (Ap), Senterpartiet (Sp), (Miljøpartiet De Grønne (MDG)) -------- Venstre (V), Kristelig Folkeparti (KrF), Høyre (H), Fremskrittspartiet (FrP)

Jeg satte inn 8 bindestreker midt inni der for å markere skillet mellom det vi kaller venstresida og høyresida i norsk politikk. Sp er litt på midten, og det er KrF og Venstre på en måte også. Miljøpartiet De Grønne har begynt å bli ganske populært, og det er fordi de tar miljøet på alvor. De står litt i parentes fordi de ikke egentlig hører så veldig til noen side.

Som sagt er politikk en jobb, og alle politikere jobber for at alle skal ha det best mulig. Men politikerne tror man når målet på forskjellige måter. Og noen er forresten litt egoistiske også. Og da må man stemme på de klokeste.

Slik har Stortinget sett ut de fire siste årene:


Fra Wikipedia. Fargene følger rekkefølgen på min oversikt over partier. Det er 169 prikker (du telte sikkert for å sjekke?), og det er fordi det er 169 plasser på Stortinget. Dere ser kanskje at Ap har hatt flest folk. Og at venstresida har vært litt større enn høyresida.

De siste 8 årene har vi hatt en såkalt rødgrønn regjering, det vil si regjering med SV, Ap og Sp. Noen vil veldig bytte ut regjeringa og mener at noen andre, høyresida, må ta over nå, mens andre mener at vi godt kan la dem fortsette siden Norge faktisk er et av verdens aller beste og tryggeste land å bo i, og siden regjeringa vi har jobber for å gjøre ting bedre. For en del ting trenger litt forbedring. Vi trenger for eksempel litt bedre NAV, litt bedre helsevesen, litt bedre skole....og det er sånne ting som man jobber med hele tiden.

Noen vil ikke stemme på noen av partiene fordi de ikke er helt enige med noen. Da kan man enten lage et eget parti, ellers må man stemme på de man er mest enige med.

Vi har samlet litt nøytral informasjon til dere som dere kan kikke gjennom for å få oversikt og klare å bestemme dere for hva dere skal stemme på:

 • Her er en kronikk av Per Fugelli: Egoisme forkledd som frihet. Et lite sitat derfra: "En Høyre-Fremskrittsparti-regjering vil sannsynligvis flytte friheten fra et samfunnsprosjekt til et jeg-prosjekt. Vil vi det?" Vil du det? 
   
 • Klaus Sonstad har skrevet i Dagbladet: Sånn blir det. "Burde ikke jeg gi min stemme til de som vil gjøre det bedre for alle? Som vil gjøre det enklere for de som har det vanskeligst? Som vil fordele godene mer rettferdig? Som ikke vil la tykkelsen på lommeboka bestemme hvem som skal få snike i køen? Jo, det burde jeg." Bør du og det? 
   
 • Og Marit Breivik, Ole Gunnar Solskjær, Ståle Solbakken, Frode Kyvåg, Per Mathias Høgmo og Per Joar Hansen har også skrevet en kronikk: Best på lag. "Vi håper at fellesskap, dugnad og bredde vil være styrende for både det norske samfunnet og idrettens utvikling også i de kommende åra". Håper du og det? Du kan lese mer om hva de sier her.
 • Her er en liten video man kan se:

Godt valg! 

hits