november 2011

Slik eg ser det....

Tenkte eg kunne dele nokre av mine djupe og særs gjennomtenkte førjulstankar med lesarane. Og eg gjer med glede mitt for å sikre nynorskandelen!

Førjulstida er for mange berre stress og mas. Det skal vera minst sju kakeslag (ja, heimelaga sjølvsagt) og kvar krik og krok må vera vaska (fordi alle gjester skal sjekke både kjøkkenskåp og klesskåp). For ikkje å gløyme gåvene. Jo dyrare, jo betre. Vanskeleg er det å finne på også, for alle har alt dei treng. Pengegåver er løysinga. 500 frå meg til deg, og 500 frå deg til meg. Hurra.

Lat oss gløyme alt dette. Det er faktisk valfritt kor mykje ein vil vaske, bake, og kor mykje pengar ein vil bruke. Det gjev inga meining at ein skal syte fordi ein blir både kei og blakk!

Eg tykkjer heller det er fint å kunne tenkje på alt det koselege i førjulstida. Jentene i Dukkehjemmet (det vart rart å skrive "hjemmet") har pynta og stelt i stand på imponerande vis. Og det midt i eksamenstida! Eg vel å tolke det slik at de har med dykk noko frå heime som de ønskjer å føre vidare. Det varmar mor sitt hjarte!

Det er koseleg å lage i stand adventkalender, planlagt gjennom lang tid, med småting "barna" treng. Men, er det eg eller dei søte, små som er mest ivrig? Usikker?.

Det er koseleg å vente på Blåfjell. Men er det Turte eller Blåfar vi venter mest på? Usikker?.

Henta her.

Det er koseleg å vaske slik at det luktar grønsåpe i heile huset. Og det er nødvendig (heile året) for at det skal bli reint!

Det gjev ei spesiell glede å finne fram oppskrifter vi har vakse opp med, og kjenne at dei ferdige varene smaker like godt som før - mmmmmmmmmm.

Det er artig å tenkje attende på ivrige små barnefingre som "måtte" klemme på pakkene. Ja, det er dei vel ferdige med??

Det er artig å tenkje attende på store og forundra barneauge som såg store fotspor i snøen etter nissen som hadde ete opp grauten vi sette ut kvelden før. Tru om han framleis får mat?

Men den gleda eg vil tenkje mest på, er den at det faktisk ikkje er lenge til heile familien er samla. Da blir det høgtid!

- Ingunn-mor

Nytt og spennende

I dag etter skolen, kom jeg tilfeldigvis til å søke på "bordelletibergen" på google. Fritidsproblemer, sier du? Neida, det er viktig med litt avkobling sånn innimellom leseøktene. Men det som var så artig, var at det kom opp så mange treff, og en av dem var bloglovin.no. Vi har hørt om dette tidligere, men har ikke orka å sette oss inn i hva det er for noe. Men det er liksom et bloggnettverk der man kan følge blogger. Også oppdaga vi at vi hadde to følgere der inne. Vi har hatt en god del lesere i det siste, og mange av dem vet vi ikke hvem er. Derfor er det jo litt spennende å kunne se hvor mange som faktisk følger bloggen vår fast. Hvis du har lyst til å følge oss inne på Bloglovin', kan du trykke på denne fine knappen.

bloglovin

Jeg har vært på skolen i dag og har hatt siste forelesning i vestnordisk språk. Det var en fin forelesning, og spesielt hyggelig i dag siden Sylvi-Ann var med. Ellers er været fortsatt trist og kjedelig her. Vi håper at det kan snø litt før vi reiser tilbake til Lillehammer, men det ser ikke så lovende ut akkurat nå.

Vi ser ikke Ulrikens topp i dag, fordi det er tåke der oppe.

Men vi koser oss for det.


Med kaffe.

Ellers har vi lyst til å gratulere vår kjære, gode venn Mathias med dagen! Vi håper du får en alle tiders dag, det fortjener du! 

Fine Mathias!

- Ingunn

Vi prøver noe nytt...

Sliter du med hoste?

Jeg hoster og hoster, og det kan det jo hende noen av de kjære leserne våre også gjør i disse travle tider.

Hentet herfra.

Derfor vil vi gi gode råd fra den fine boka vår Enkle og gode kjerringråd (av Anne B. Bull-Gundersen). Jeg har testet ut rådene og vil gjerne dele mine erfaringer med dere.

 • Det første rådet er å ta et timiandampbad. Det er enkelt å lage et timiandampbad. Man bare koker opp ganske mye vann (for eksempel en liter), og så tar man oppi ei spiseskje timian. Så skal man inhalere dampen, gjerne med et håndkle over hodet. Min dom: Ganske behagelig, kanskje det hjelper?

  

 • Et annet råd er å drikke en blanding av løk og honning. Man hakker en løk, koker den mør i litt vann, blander med honning, siler blandinga og drikker slurker av blandinga i løpet av dagen. Min dom: Det smakte helt ok, og det var ikke mye jobb med det. Ellers litt vanskelig å si om det virker. Jeg hoster mindre nå enn jeg gjorde i stad, men det kan jo faktisk også tenkes at det er på grunn av timiandampbadet.

     
Jeg hakker løk, koker løk, tar i honning og siler (jeg brukte en klut som sil).

 • Man kan også blande olivenolje og sitronsaft, riste kraftig og drikke. Dette synes jeg var ganske så ekkelt. Men hosten min har altså roet seg litt - i alle fall for en stund! Så gjør som jeg og kombiner alle rådene. Nå gleder jeg meg til å drikke miksturene utover kvelden. 

  
Sitron og olivenolje.

 • Mot kløende hoste er det også anbefalt å blande en spiseskje smør med en teskje honning. Siden jeg ikke er så glad i smør, og heller egentlig ikke akkurat er plaga med kløende hoste, har jeg valgt å ikke teste ut dette tipset. Men hvis du er plaga med kløende hoste, er det jo verdt et forsøk? Forresten er det jo mangel på smør nå, så kanskje du heller skal prøve med litt olivenolje. Legg igjen en kommentar hvis du tester det ut! 

 

Kos deg i kveld med eller uten hoste og hostemedisin! 

~ Sylvi-Ann

Adventskos

I dag er det første søndag i advent. Det har blitt tradisjon hos oss å ha fin adventsfrokost hver søndag i advent, i hvert fall når vi er i Bergen alle tre. I går pynta vi Dukkehjemmet til jul, og med julemusikk på CD-spilleren er julestemninga på vei. Det eneste negative er at været er ganske trist her om dagen, og vi skulle nok helst ønske at det kom snø fra himmelen og ikke kaldt regn. Men vi får takke for at vi har vær i det hele tatt, og glede oss over det.

Julestjerna har kommet opp i vinduet, og gjør regnet litt mildere.

Nå gjør vi oss klare for å tenne det første lyset i adventsstaken. Vi skal synge "Tenn lys" med det nebbet vi har, og Sylvi-Ann skal spille på keyboard. Det blir nok flott. Iselin har kjøpt vakre lilla lys til oss.

Det første lyset er tent. Jeg hadde ansvar for å tenne lys nummer en.


Det første lyset står nå og stråler på stuebordet, og der skal det få stå utover dagen. 

Nå har vi spist rundstykker, sylte, kokt egg og masse annet godt, og så har vi drukket kaffe, te og sjokolademelk. En god start på dagen, og en fin start på adventstida. Vi gleder oss stort til å begynne å se på julekalendere på TV og få åpne de første pakkene i kalenderne våre. I år blir det ekstra spennende siden vi alle tre fikk en julekalender av tante i går. Her kan dere se frokostbordet vårt:Vi har begynt å tenke på hva slags opplegg vi skal ha på bloggen nå i desember. I fjor hadde vi ett innlegg hver dag med gode juletips. Og i år vil vi gjerne gjøre noe annet. Men da trenger vi hjelp fra leserne våre. Hva syns du vi skal blogge om i desember? Vi er glade for alle forslag!

Ha en fin første søndag i advent, alle sammen!

- Ingunn

Jentekveld

Vi har ete pitapizza til middag i dag. Og laurdagsgodt: potetgull og dipp. Og sett på TV: Dama til Wongraven og Ønskedrømmen. Gode program, synest vi. 

  Bileta er henta herifrå og herifrå.

Ingunn har fått pakkekalender i posten i dag. Iselin og Sylvi-Ann fekk pakkekalender i posten i overigår.

                                                        

Vi har fått pakke med mykje fint av Tante i dag. Sylvi-Ann har laga eit hjarte og ei julekorg.


Det har vore lysfest ved Lille Lungegårdsvann med mykje fint fyrverk.

Biletet er herifrå.

Mari, Randi og Sylvi-Ann har vore på skulen og lese i dag. 

Iselin og Ingunn har vore heime og lese og strikka i dag.

Og pynta leilegheita med adventspynt. Sjå, vart det ikkje fint?

  
  
  

Så no kan eksamenstida og jula berre kome! Vi gler oss!

Goðr frjádagsaptann! - Eller no' sånn...

I dag har vi vært flinke alle kvinne! Iselin driver for tiden med litteratursøk til bacheloroppgava si. Sylvi-Ann har vært på skolen og jobba mot eksamen, mens jeg har sittet her hjemme og fordypt meg i det norrøne språksystemet. Det finnes ikke noe mer givende enn å sitte og lete etter substantiv i en tekst på en fredag...

Neida, joda, neida. Det er egentlig ganske morsomt å drive med grammatikk og lignende, men noen ganger føles det litt meningsløst. Før i tida dreiv de nok ikke så mye med språkgransking. Da kjørte de mest skip.

Bildet er henta her.

Ellers må vi bare fortelle at vi har fått ny kran på kjøkkenet i dag. Det er veldig bra, og endelig har vi fått fiksa alt vi ville i leiligheta (bortsett fra verandadøra som det er hull i). Rørleggeren som var her, var veldig hyggelig og prata en del. Dumt at han hadde en litt vanskelig dialekt. Vi hadde egentlig tenkt å by på kaffe, men det ble ikke noe av. Han var veldig flink og ordna litt i skapet under vasken mens han holdt på. Nå er det nesten skinnende reint der. Etter at han var her, sjekka vi like gjerne om brannslukningsapparatet vårt er i orden. Og det er det!

I kveld skal vi ha nachos. Vi spiser ofte Old el Paso-mat her i Dukkehjemmet, men det er fordi det er så godt og sunt. I hvert fall godt. Det er nok livretten vår. Taco og Joikakaker.

I tillegg skal vi se på Idol, og jeg personlig håper Jenny går videre. Hun er min favoritt nå, siden Fredrik gikk ut for noen uker siden. Jeg kjenner jeg fortsatt er litt sur på grunn av det.

Bildet er henta her.

Ellers gleder vi oss fortsatt til jul. Og her kan dere høre en fin sang fra D.D.E sin juleplate:

 - Ingunn

Dagens ord

Åssen si'n detta?

Språk er et fantastisk fenomen, og i Norge er vi så heldige! Vi har jo så innmari mange dialekter, og det er interessant å høre og å lære om dem. I dag hadde jeg forelesning om Lyngdalsdialekta som er ei nokså vanskelig dialekt. På forelesninga hørte vi på eventyret "Nordavinden og sola" som ble lest opp på ulike dialekter. Disse kan du høre på her. Kanskje du finner din dialekt her inne...

De fleste har nok tanker om hva som er ei fin, stygg, bred, treg eller snobbete dialekt. I språkundervisninga lærer vi at det egentlig ikke er helt lov å ha sånne meninger. Hva er fint og stygt, og hvem bestemmer det?

Bildet er henta her.

Bård og Harald er ganske morsomme, og de har hatt noen artige dialektspøker opp gjennom åra. Her kan du se at Harald er bekymra for sørlendingene:

Og her blir en kar intervjua på nyhetene:

 

Ellers er det veldig stusslig vær i Bergen i dag. Det høljregner og blåser. Det er jammen meg godt vi har så gode og fine støvler, når vi må ut i regnet.

Bildet er henta her.

- Ingunn

Trivelig tirsdag

I dag er det tirsdag 22. november. Akkurat nå ligger Ingunn på sofaen og er flink student, og jeg sitter i sofaen og ser på henne og Unge mødre. Jeg ser kanskje mer på Ingunn enn på mødrene. Jeg har vært hos Martha i dag. Vi har søkt etter litteratur til bacheloroppgava og ellers hatt en hyggelig dag. Sylvi-Ann er på skolen og jobber flittig mot eksamen. Med andre ord: her er det bare velstand og glede. 

I dag har det vært fint vær i Bergen, men det ser ut som det skal bli regn snart. Det er litt kjedelig, for det betyr mye med litt fint vær i en ellers mørk høstsesong. Mange kjenner eksamensnervene, og man har nok å bekymre seg for om man ikke skal bekymre seg for været også. Så vi må nok unngå å tenke på det, men det kan selvfølgelig hjelpe med en liten soldans i ny og ne. 

Bilde av en skyfri sommerhimmel.

Her er en adventsappelsin. Jeg laget en på juleverkstedet som står klar til 1. desember.

Appelsin er en oppmuntrende og spennende frukt som kan brukes til så mangt. Jeg har altså brukt den til å stikke nellikspiker i. Andre forslag er å spise den, se på den og glede seg over del delikate fargen, ellers kan man gjøre som de gjorde på God Morgen Norge i dag. Du kan lese alt om da værdame Ane måtte steppe inn som TV-kokk på tv2.no. Jeg siterer:

 • Med den faste God morgen Norge-kokken Wneche på ferie og en syk reservekokk måtte værrepresentatør Ane Nyrerød til pers. Den kreative damen tok seg en tur på Wenches bakkjøkken for å finne ingredienser nok til å kokelere på direkte morgen-tv.

Værdamen viste tv-seerne hva man kan gjøre med appelsiner:

 1. Skjær appelsiner i tynne skiver. 
 2. Legg skivene på en rist i en ovn forvarmet til mellom 75-100 grader (Her hadde Ane og Signe litt problemer med å åpne ovnen).
 3. La tørke i 2-4 timer avhengig av tykkelsen på skivene. Frukten bør tørke så lenge som mulig uten å bli brent. Den må være helt tørr! (Her oppsto også visse problemer. Wenches ovn var visst ikke så samarbeidsvillig i dag.)

I tillegg til å spise appelsinskivene (sunt snacks) kan du for eksempel pynte julegaver med dem (pakk i avis- eller gråpapir og tre skivene på båndet), pynte glass (dypp kanten på glasset i appelsinsaft og sukker og fest en tørket appelsinskive på glasset) eller lage en julelenke (tre tørkede fruktskiver og kongler på et snøre). 

Tørkede appelsiner kan brukes til så mangt. Signe Tynning og Ane Nyrerød er i det kreative hjørnet og lager pynt og snaks av sitrusfrukter.

Se, så delikat og fristende!

Vi skulle selvfølgelig helst ha fått disse gode tipsene før juleverkstedet vårt, men vi tar det uansett med oss. Det er ofte gøy når man må ta ting på sparket slik som Signe og Ane måtte i dag. Vi koste oss veldig med sendingen og ser for oss at de lo godt av seg selv etter sendetid.

Ha en god kveld!

- Iselin

Juleverksted!

Vi arrangerte juleverksted i Dukkehjemmet i går. Jula nærmer seg med stormskritt, og noe av det hyggeligste å få i julegave må vel være en hjemmelaget hest eller de tre vise menn? 

Her er det Mathias som har vært kreativ og dyktig.

På juleverkstedet serverte vi sjokoladekake (laget i den nye ovnen - den fungerer perfekt!), gløgg, pepperkaker og julegrøt med mandel. Even fant mandelen og vant marsipangrisen, hurra! Even var en ivrig verkstedarbeider. Vi hadde et par uhell med lynlimet, men ellers gikk dagen rimelig knirkefritt. 

  

Tre flotte bilder. Even har satt fast et piperenserbein med lynlim på fingeren. Heldigvis fikk han det løs. Randi lager en nydelig julekurv. Jeg skal fortelle dere at det er ikke enkelt! Tenk at vi fikk til det på barneskolen... Jeg holder opp en vakker julelenke. Det er heller ikke så lett som det ser ut, faktisk. 

Jeg laget mange fine ting, og jeg er flink til å passe på at det alltid blir tatt tilstrekkelig mange bilder av meg. Jeg vil gjerne vise et lite utvalg: 

Det var mange som laget mange fine ting. Det ble laget julekurver, lenker, masse julekort, engler, dorullnisser og adventkalender for å nevne noe. 

Sylvi-Ann sin engel. Hodet er laget av bomull og stearin. 

 
Mari laget en kjempefin figur! Bildet ved siden av er ett av Marias kunstneriske kunstverk, laget med venstre hånd. 

God stemning på juleverksted. 

Vi var veldig fornøyde med dagen og er glad for at folk stilte opp med godt humør og store mengder kreativitet og arbeidslyst. Nå blir det hjemmelagde julegaver til alle kjente og kjære. Vi hørte på mye fin julemusikk i går. Vi gleder oss til julekalender. Her er Turte: 

- Iselin 

Hællæis

I dag har vi vært så flinke i Dukkehjemmet. Jeg har vaska badet skikkelig grundig, og er svært fornøyd med resultatet. Sylvi-Ann har ordna og vaska på kjøkkenet og er svært fornøyd med resultatet. Iselin har regna sammen kvitteringer og vært på Bergen Storsenter og handla inn til morgendagens store begivenhet. Hun er også fornøyd. Vi skal nemlig ha JULEVERKSTED med gode venner!

Julelenker, julekurver, dorullnisser, ullsokker, marsipan og julekort skal produseres i morgen, og vi skal storkose oss med julegrøt og gløgg. Dette blir så trivelig!

Noen tenker kanskje at man ikke bør begynne med juleforberedelsene før i desember, men der er vi uenige. Det er jo ikke lenge til desember nå, og hvis man skal vente lenge, får man det plutselig travelt når jula setter inn.

 - Ingunn

I lektorland

Jeg var på julebord i går, og det var artig. Her er sangen som Mari, Randi og jeg laget! Vi er veldig stolte av den, sant den er bra?

I lektorland

(mel: I Bakvendtland)

 

En lærer skal ha kjennskap til Rousseau og Piaget

Men nå er vi på julebord og driter vel i det

For nå har vi spist pinnekjøtt og venter på dessert

Vi håper det er riskrem nok til alle og enhver

For på lektorfest trives alle best

Ja, både humanist og realist i slips og vest

 

I mat.nat-land, der øst er øst og fem og fem er ti

Er alle sammen sjeleglad når alt går opp i pi

De tropper opp på skolen, og de slipper skippertak

Med skolesekk på ryggene og sikre i sin sak

For i mat.nat-land, der går lite an

Der har de like trauste allværsjakker alle mann

 

I HF-land, der øst er vest og Ibsen går igjen1

Der kasus, transkripsjon2 og verb er alles beste venn

De sitter i kantina, drikker kaffe, øl og vin

Og deklamerer dikt og synes Sejersted3 er fin

For i HF-land, der hvor alt går an

Der har de strikkagenser, skjegg og briller alle mann

 

På tross av frafall og problemer4 sitter kremen her

Og vi skal lære Norges avkom hvordan verden er

Ja, ruste barn og unge til å møte livets krav

Ta hånd om eget liv og slippe bistand ifra NAV

Reis deg opp og stå, gjerne helt på tå

Også skåler vi for alle oss som er her nå

 

___________________________________________________________________________

1 Jf. Gengangere (1881).
2 Innenfor språkvitenskapen: Overføre tekst i en ny form, enten mellom ulike alfabeter eller fra muntlig til skriftlig form (Wikipedia).
3 Jørgen Magnus Sejersted, førsteamanuensis ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier.
4 Se bstv.no for nærmere forklaring.

 

Flott fredag

I kveld er Iselin og jeg alene hjemme. Sylvi-Ann er på julebord. Det er litt stille hjemme, men vi koser oss med håndball på TV, ullpledd og brus, og vi har akkurat spist fredagstaco.

Burritos

Illustrasjonsfoto.

Norge spiller akkurat nå mot Tyskland i Møbelringen Cup. Vi leder, men vi leda mer for en stund siden. Vi har rett og slett gjort det dårlig etter pause. Senere skal vi se på Idol. Jeg har egentlig ikke så lyst til å se på, siden Fredrik ikke er med lenger. Han var nemlig min favoritt. Her kan dere se han framføre "I resign" av Susanne Sundfør:

Iselin har allerede begynt å forberede seg til eksamenen hun skal ha om psykiatri i mai...

Blid og fornøyd Iselin.

 

Ellers må vi oppfordre alle leserne våre til å følge oss på Facebook. Vi har nemlig vår egen gruppe der inne, og vi vil gjerne at alle leserne våre skal følge oss. Da kan vi jo se hvem som besøker oss. Dessuten kan du følge med på alle innleggene vi skriver. Vi gir nemlig alltid beskjed når vi har skrevet et nytt innlegg. Gruppa vår kan du besøke her.

Ha en fortsatt fin fredagskveld og en flott helg!

- Ingunn

Lykke

Lykke er en dyp glede eller følelsen av dette. Lykkebegrepet er brukt innen filosoft, religion og psykologi, men definisjonene, innholdet og forståelsen av fenomenet varierer. Ordet lykke kan også bety flaks, medgang eller heldig skjebne (Wikipedia.no).

Den greske filosofen Aristoteles (384-322 f.Kr) sa blant annet dette om lykke: 

LYKKE ER SÅ VIKTIG AT DET OVERGÅR ALLE ANDRE VERDSLIGE HENSYN.
 
Så til saken. Jeg er nemlig lykkelig i dag. Jeg har hatt eksamen i hjemmesykepleie, og det gikk bra. Jeg kan også krysse av på lista for bestått hjemmesykepleiepraksis. Jeg kan se tilbake på 8 uker i hjemmesykepleien i Fjell kommune og glede meg over det som kommer. Jeg begynte allerede med det samme jeg kom hjem i dag å se på pensumlista for psykiatri-emnet som vi skal ha etter jul. Psykiatrieksamen blir den siste eksamenen jeg skal ha i løpet av studiet, så jeg har planer om å virkelig sette inn støtet og starte lesinga tidlig denne gangen. 
 
Jeg er også lykkelig for at vi, som dere vet, har fått ny tørketrommel og ny ovn. Vi må prøve å få bakt noe i nærmeste framtid for å forsikre oss om at ovnen fungerer, men vi har stor tro på det. Så her i Dukkehjemmet er det bare velstand. Jeg gleder meg til advent og til å jobbe med bacheloroppgave og annen hygge. Kanskje det kommer snø snart. Foreløpig er det bare regn, men det går an å glede seg allikevel.
 
Nå er Sylvi-Ann på vei til julebord for lektorstudentene. Hun har klipt seg i dag hos en dyktig mann med mye kunnskap om hår og styling. I går laget hun, Randi og Mari en nydelig lektor-sang som vi kommer til å legge ut her på bloggen i et senere innlegg. Dere må bare glede dere! 
Her er et bilde av Sylvi-Ann før hun går: 
 

Sylvi-Ann smiler og er klar for julebord. Fotograf: Ingunn 

- Iselin

Vi venter i spenning...

...på at den nye komfyren vår skal komme i hus. Vi har nemlig fått besøk av en elektriker her i Dukkehjemmet i dag igjen, og i dag skal han installere ny komfyr her hos oss. Så innmari flott dette er!

Siden han nå er i full sving her, skal jeg holde dere oppdatert om hva som skjer. Han har akkurat båret (helt alene) opp en ny stekeovn til leiligheta. Denne her er hvit, og ganske pen, slik jeg ser den fra sofaen. Det ser jammen ut til at den passer perfekt inn i benken vår. Nå tar han fram boren og skrur den fast i kjøkkenbenken. Det kan se ut som at han har gjort dette tidligere.

Iselin og jeg måtte forresten evakuere oppvasken fra kjøkkenbenken. Vi flytta den inn på soverommene våre.

Nå tester elektrikeren, som forresten har mørkt hår, den nye ovnen. Den ser ut til å fungere helt fint. Mye tyder på at det er en brukt stekeovn, men det er det samme for oss. Så lenge den fungerer, er alt bra. Nå bærer mannen den gamle ned. Adjø, stekeovn! Nå kommer han opp igjen. Lurer på hva han skal nå. Kanskje han skal montere hylla under komfyren? Jammen skal han det. Den passer også perfekt.

Nå la han seg på gulvet. Litt flaut at vi ikke har moppa eller vaska gulvet der i dag.

Nå tar han på seg skateskoene igjen. Og forlater oss.

Velkommen til oss Ove Ovn!- Ingunn

Det nærmer seg eksamen

I slutten av hvert eneste studiesemester kommer eksamensnervene. Det slår aldri feil, i hvert fall ikke hos meg. Uansett hvor mye jeg har lest, hvor mange forelesninger jeg har vært på eller hvor bra jeg har jobba i løpet av semesteret, kommer de ukene der jeg mister all tro på meg selv. Jeg gruer meg til eksamen, og jeg gruer meg mer og mer for hver dag som går.

Når det nærmer seg eksamen, hender det at jeg er så nervøs og redd at jeg rett og slett glemmer at jeg har det fint ellers. Jeg glemmer også hvor fornøyd jeg har vært med min egen innsats tidligere i semesteret. Når jeg møter andre medstudenter, blir jeg lei meg fordi jeg føler at jeg ikke kan noe. De andre kan jo alltid så mye mer enn meg. 

OK, det er kanskje litt dumt å surve. Det pleier jo å gå bra på eksamen. Men det er denne følelsen i forkant som plager meg så veldig. Jeg misliker denne frykten så sterkt, fordi jeg mister absolutt all tro på meg selv. Jeg hater å ha eksamensnerver.

Jeg er ikke alene om å føle det slik, det veit jeg. Derfor har jeg søkt litt på nettet og funnet noen gode tips for å roe ned eksamensnervene:

 • Skaff deg oversikt over pensumet, ikke bare niles. Begynn i god tid, slik at du har mulighet til å ta deg noen gode pauser.
 • Skriv gjerne notater mens du leser (jeg har tro på at man lærer veldig mye når man skriver, da helst for hånd).
 • Snakk med medstudenter som du kjenner litt godt om pensum og selve eksamen. Det hjelper faktisk litt å grue seg sammen. Du bør unngå å henge mye med de som stresser deg og psyker deg helt ut.
 • Stell godt med deg selv. Unn deg et fotbad, en ekstra lang dusj og god mat mens du sitter og leser. Da får du opp humøret og finner kanskje motivasjon til å fortsette lesinga.
 • Ikke tenk på alt som kan gå galt på eksamen. Tenk heller på alt du kan få til!
 • Tenk at eksamen ikke er farlig, du har jo hatt eksamen før. Se på eksamen som en arbeidsoppgave.

November-11-2011-02-56-53-screenshot20111110at5_large

Henta her.

Jeg vet at jeg gruer meg unødvendig mye. Så nå har jeg bestemt meg for å heve meg over dette. Jeg skal heller bruke kreftene mine på å lese det jeg kan klare fram til eksamen, så får det gå som det går. Jeg sier som jeg sa da jeg var liten: "E greie det e vil greie!" (Jeg snakka Vinstra-dialekt da jeg var liten...)

- Ingunn 

Oppgrader!

Nå har vi akkurat spist middag og kost oss med det. Sylvi-Ann har laget en herlig kyllingsalat til oss i dag, og det smakte vidunderlig. Nå sitter vi og ser på TV. Det blir ikke så mye TV-titting om dagen, siden vi sitter og leser til eksamen og strikker og sånn. Vi begynte TV-kvelden med å se på FBI på NRK. De fortalte om harske omega 3-kapsler på det norske markedet. Det var interessant, men også ganske ekkelt.

Vi svitsja over på TV2, der Oppgrader! ble sendt. Dette er et hyggelig program syns vi, men noen ganger tenker vi at deltagerne er litt dumme. De som var med i dag, derimot, var veldig flinke og fikk oppgradert både kjøleskap og seng. Gratulerer til dem! VG skrev i dag om at tingene som Oppgrader!-folka tar med seg blir kasta. Dette syns vi egentlig ikke noe om, men etter å ha lest saken skjønte vi det. Tingene som har blir gambla bort denne sesongen, har vært av veldig dårlig kvalitet, så de "har rett og slett blitt kassert". Du kan lese artikkelen her.

Bildet av Sigurd Sollien med en kaffemaskin er henta her.

Vi liker å se på Oppgrader!, og har ofte tenkt på hva vi kunne oppgradert hjemme her. I dag har vi jo fått ny tørketrommel, som forøvrig har fått navnet Trygve Trommel, og vi skal få ny stekeovn, så det trenger vi ikke å oppgradere lenger. Så hva skal vi oppgradere nå da? Her kommer det en liste: 

1.) Tørkestativet
Tørkestativet som vi skrøt så fælt av for en stund siden, har dessverre blitt ganske ødelagt. En stang har falt av, og to eller tre har løsna. Dette syns vi er kjedelig.

2.) Spisebordet...
...har egentlig vært ødelagt helt siden jeg skrudde det opp. Det som skjedde var nemlig at jeg skrudde alle de åtte skruene gjennom bordplata. Dumme meg. Dette bordet skulle gjerne blitt oppdatert, slik at vi kanskje kan vurdere å ikke bruke duk en gang.

 

3.) De gamle dataene våre
Vi har alle tre kjøpt oss nye dataer de siste årene. Men det hender at vi tenker at vi kunne ha oppgradert de gamle. Kjekt å ha.

4.) Playstation 2
Vi bruker egentlig ikke Playstationen vår så ofte, men det er ikke så rart. Den er nemlig veldig treig.

5.) Høyttalerne mine
Jeg har noen søte høyttalere som kan kobles til data. Jeg syns det er veldig god lyd i dem, men de har blitt litt ødelagte. Pinnene som kobler ledningene til høyttalerne har nemlig knekt litt, og det skal nok ikke så mye til før de er helt ødelagte. 

Dette var noen ting. Hvis jeg hadde brukt litt mer tid på dette innlegget, hadde jeg sikkert kommet på noen flere ting. Men sannheten er at vi egentlig ikke trenger så voldsomt mye. Og vi klarer oss fint med det vi har. 

- Ingunn

O lykke!

Dette har vært en flott dag så langt! Iselin leser til eksamen som hun har på fredag, Sylvi-Ann strikker votter og jeg har lest litt jeg også. Jeg holder på med "Fuglane" av Tarjei Vesaas. En fin bok!

Vi fikk en positiv overraskelse i dag. Det var en elektriker som ringte Sylvi-Ann og fortalte at han var på vei med tørketrommel til oss. Denne tørketrommelen har vi venta på i ett år og fire måneder nå, så det var bra. Tørketrommelen var veldig fin, og den er allerede tatt i bruk. Hurra for ny tørketrommel! I tillegg ville denne snille elektrikeren ta en titt på stekeovnen vår på eget initiativ, som vi har hatt så mye problemer med. Han sa at vi skulle få en ny i løpet av uka. Hurra for det også! Vi skal juble ordentlig og feire med kake når vi får den i hus. Her kan dere se skjønnheten:

Foto: Privat

Forresten! Det var litt av et sirkus her da mannen ringte. For vi var ikke akkurat forberedt på besøk. Vi kasta oss rundt i leiligheta for å rydde unna alt og tørke støv. Elektrikeren kom etter kanskje ti minutter, så det var ikke helt strøkent, men han var så kjapp at han sikkert ikke la merke til det. Noe han antageligvis la merke til var hjertene over do. Lurer på hva han tenkte...

Nå har roen senket seg i leiligheta igjen, og vi sitter her med rolig musikk på øret. Hyggelig og fint.

Av alt dette kan vi lære: "Den som venter ikke på noe godt, venter ikke forgjeves" - Olav Grimdalen Jr.

Her er det noen bilder:

Flittig student.

Dagens ord.

Ivrig leser.

 - Ingunn

En gledens dag

Jeg er også ferdig i praksis! Jeg har en god følelse i hele meg. Jeg har eksamen på fredag som jeg gleder meg veldig til å bli ferdig med. Det er vanskelig å motivere seg selv til å lese ordentlig, men jeg kommer oftest i mål med lesinga. Jeg får satse på det denne gangen også. 

Når man leser til eksamen, er det så mange ting man heller vil gjøre. Jeg har foreløpig greid å styre unna å sortere bestikkskuffen, rydde kjøleskapet, pusse vinduer, vaske taket og resten av julerengjøringen. Jeg håper det holder seg sånn. Den eneste formen for atspredelse jeg tillater meg er litt strikking. Det er jo viktig å ha noe å henge fingrene i.

Her er noen ord fra weheartit:

302285_2258514018185_1108437790_32149378_1474182478_n_large

- Iselin

Ferdig i praksis

Sånn, no er eg ferdig i praksis! Jippi!

Så no er eg tilbake på bloggen for fullt. Jippi!

Vi i bloggstyret har avgjort at vi skal skrive 25 % av bloggen vår på nynorsk, slik som dei statlege media må gjere. Vi er ikkje ekspertar i nynorsk nokon av oss, men det er ikkje langt unna heller. Om du ser nokon skrivefeil, må du gjerne rette på oss. For vi treng litt øving før vi skriv perferkt. 

Den første saka eg hadde tenkt å ta opp, var nyhenda frå lokalavisa vår heime på Lillehammer. Men eg fant ikkje så mange saker, så eg trur eg ventar litt med mitt første skikkelege blogginnlegg.

Takk for no. Vi sest eller snakkast!

Søndagskveld

I kveld har vi kost oss skikkelig. Iselin har vært superflink i dag og har ikke bare lest til eksamen, men også lagd middag og bakt eplekake. Sylvi-Ann har også vært flink. Hun har nemlig vært på skolen og kopiert opp masse ark som hun skal ha med seg i praksis i morgen. Og jeg har så å si lest ut Irr! Grønt! av Dag Solstad. Flott flott.

Til middag hadde vi svineoksegryte med tomater stekt i ovnen med fetaost på og ris. Nå lurer du sikkert veldig på hva svineoksegryte er! Det er ikke mer avansert at det er gryterett beregna på oksekjøtt, men med svinekjøtt i stedet. Det var veldig godt.

Til dessert hadde vi Iselins eplekake med vaniljeis til. Vi har en veldig ustabil stekeovn her hos oss, så kaka ble godt stekt på utsida, men den var fortsatt rennende inni. Det var jo litt dumt, men det var ingenting å si på smaken. Iselin er en kløpper på å bake.

Mens vi spiste dette gode måltidet, så vi på en flott film. Vi driver nemlig og forebereder oss på jula og ville i dag se Solan, Ludvig og Gurin med reverompa.

picture

Denne filmen ble ferdig i 1998, og den er en av Norges første helaftens tegnefilmer. Mange forbinder denne filmen med jula, men den handler egentlig ikke om det. Selv om det er vinter og "så kandt at stjernene skjenver av kunde", foregår ikke handlingen i jula, men i periodene der man forbereder seg til jula. Og det passer jo bra nå.

Bildene er henta her og her.

Gurin er en liten fjøsnisse som er glad i å gjøre revestreker. Selv om han får kjeft gang på gang, klarer han ikke å la være, og dette blir veldig dramatisk for den lille krabaten. En natt våkner Gurin av at det vokser ut en revehale gjennom buksa hans. Dette er straffen for at han er så uskikkelig. Ryktene om Gurin med reverompa beveger seg raskt og kommer fort fram til hovedstaden og Enkefru Stengel Føhn Glads hus. Hun har lyst på den fineste revestolaen, og den sitter på rompa til Gurin. Enkefrua vil ha hjelp av privatdetektiv Gundersen, men han og Ludvig vil ikke hjelpe henne. De vil heller prøve å hjelpe Gurin. Dette er en spennende og dramatisk film som passer bra for folk i alle aldre. Vi vil absolutt anbefale deg å se den for å komme i julestemning eller se den i jula.

Her kan du se starten av filmen (det er litt mye tekst på starten):

 

Ha en fin søndagskveld videre!

- Ingunn

Farsdag

Hurra!! I dag er det farsdag, så vi vil gratulerer alle far'er og pappaer så mye med dagen. 

Farsdagen er en hedersdag for fedre. Jeg siterer Matt 19,19: "Du skal hedre far og mor, og du skal elske din neste som deg selv". I Norge feires farsdagen den andre søndagen i november, altså i dag. På farsdagen er det vanlig å gjøre stas på faren sin, for eksempel ved å gi ham frokost på senga, kake og/eller en gave. Som så mye annet kommer konseptet opprinnelig fra USA, og det ble først poulært i Norge etter andre verdenskrig (Spennende informasjon hentet fra Wikipedia).

Her kommer en sang til Far:

Far og jeg

Tekst: Margrethe Munthe
Melodi: Se Norges blomsterdal 

Jeg er så glad i far!
Og når har meg i hånden tar
og ut vi sammen drar,
så er jeg riktig kar!
Da går vi, far og jeg,
og prater så om alt vi ser,
- og enda mye mer -
og morer oss og ler!

Jeg er så glad i far!
Og når han ned av hyllen tar
en bok som er så rar,
så sitter vi og blar.
Så leser far og jeg
så mange lange eventyr
med bilder hvor det kryr
av nisser, troll og dyr.

Jeg er så glad i far!
Han ofte meg på skulderen tar,
og da jeg liten var,
han meg på armen bar.
Far er så snill mot meg!
Han husket meg så mang en gang
på foten sin, og sang
og tok meg på sitt fang.

Jeg er så glad i far!
Men blir det noen slem, så tar
han frem et ris han har.
Å, huff hvor leitt det var!
Men både far og jeg
tror aldri riset kommer frem,
for vi vet ikke hvem
som ville være slem. 

Dette er en sang som retter seg litt mot en annen far enn våre fedre, men det er jo en flott sang. Under følger nok en sang til Far:

 

I dag sender vi ekstra store gratulasjoner hjem til Rudsbygd og Lillehammer hvor to flotte fedre forhåpentligvis blir varta opp etter alle kunstens regler. 

Her i Bergen er det tåke og gråvær i dag. Sylvi-Ann og Ingunn har ikke stått opp enda, mens jeg har spist frokost og er i full gang med eksamenslesinga. I morgen har jeg forhåpentligvis bestått hjemmesykepleiepraksis, det blir stas. Nå skal jeg sette på kaffe, skru opp varmen i stua og riktig kose meg med pensumlitteratur om organisatorisk kompetanse, demens, delirium og livets slutt. 

So-sweet-ddipc5me-173689-500-335_large
Et søtt bilde hentet fra weheartit.com.

Ha en god dag! 
- Iselin

Hyggelig lørdagskveld i Dukkehjemmet

Dette har vært en hyggelig lørdag. Sola har vært tilstede nesten hele dagen og det har vært kaldt ute. Dette gjør at vi lillehamringene blir glade, fordi det minner oss om høsten hjemme.

Randi har vært her i dag og jobbet med tysk sammen med Sylvi-Ann. De har vært så flinke, og elevene blir nok fornøyde med opplegget de skal ha på mandag. Iselin har også vært flink i dag. Hun har lest til eksamen som hun skal ha på fredag. Det blir spennende - hoi hoi. Jeg,derimot, har ikke gjort noe særlig fornuftig i dag. Jeg har bare begynt å strikke meg en hals. Oppskrifta til denne fant jeg link til på Ravelry.com, og du kan se oppskrifta her, hvis du er interessert i det.

Jeg legger ved et lite bilde av halsen. Bildet er henta på bloggen over:


Min hals er altså ikke ferdig enda, men jeg skal sørge for å få lagt ut et bilde av resultatet.

I kveld har Veronica vært her. Det har vært veldig hyggelig. Vi har spist nachos med salat og Sylvi-Anns guacamole. Det var godt, og vi spiste oss gode og mette. Veronica var så snill og kjøpte med Mexican Fiesta og Hamar og Lillehammer Bryggeri sin julebrus. Nam nam! Vi spilte også Scrabble i kveld. Det ble svært jevnt, men jeg vant. Hurra for meg!

Vi har sett på finalen av Skal vi danse. For oss var det ingen tvil om hvem som skulle vinne. Vi heia på Atle hele tiden, og vi er glade for at han stakk av med seieren. Sjørøverdansen til Atle og Marianne var kjempefin! Vi gratulerer dem med seieren i Skal vi danse 2011. Hurra for dem!

Her kan dere se noen flotte blinkskudd fra kvelden:

Sylvi-Ann og Veronica

Iselin er blid. Jeg klarte ikke å fikse de røde øynene fordi det er et dårlig mobilbilde.

Blid og bleik.

Håpar alle har hatt en fin lørdagskveld! Det har i hvertfall vi, og nå er jeg og Sylvi-Ann i gang med å se på "Dama til Lahlum".

- Ingunn

Dagens outfit

Selv om vi ikke er en moteblogg først og fremst, har vi noen ideer om hva som er fine og flotte klær. I dag har jeg på meg en av mine favorittopper, nemlig t-skjorta med Tøfflus på. Jeg pleier ikke å bruke den så mye utendørs, når jeg vet at det er lenge til jul. Men i går fikk jeg årets første følelse av julestemning, og jeg tok meg friheten til å ta den på i dag.

Denne fargen har min t-skjorte, men min er en damemodell. Bildet er henta her.

Probat og NRK samarbeider om å lage slike morsomme og fine t-skjorter, og merket heter "Juksa litt". Besøk hjemmesidene deres her. De har mange forskjellige varer: t-skjorter, forkler og grytekluter. Og motivene er gode, gamle NRK-figurer som vi husker fra vi var litt mindre. Noen av dem er Fleksnes, Ingrid Espelid Hovig, Raffen, Gullars og Titten Tei. T-skjortene ligger på 299 kroner, tror jeg, og de selges på nett og på Carlings. Kjempefin julegave til deg selv eller noen du er glad i!

- Ingunn

Ha det bra, Tangerudbakken!

Denne uka tok vi farvel med bestevennene våre i Tangerudbakken Borettslag. På onsdag ble siste episode i den tredje sesongen. Nå er det reprise, og vi ser på den, selv om vi har sett episoden før. Vi elsker Tangerudbakken og alle som bor der.

På Facebook skriver Tangerudbakken at de ikke har planlagt noen ny sesong, men vi håper at de klarer å lage en sesong til. Det er en god opplevelse å se på hver gang, sier Sylvi-Ann, men hun vet ikke helt hvorfor. Det er mye sol der. Iselin sier litt uengasjert fordi hun er konsentert: Fantastisk. Og jeg syns dette er en serie som ikke bare underholder, men opplyser. Det er godt å se at beboerne har det så fint og klarer seg selv.

Vi har ledd mye sammen med Hansine, Hans, Bjørn Terje, Cecilie, Hege Anette og Olav denne sesongen. De har hatt fest, vært på dansekurs, reist til Cuba og vært på jobb. Alle seks er så reflekterte, og det er fint å høre på hva de har å si. I den siste episoden likte vi spesielt godt at Bjørn Terje sa at han ville bo på Tangerudbakken til han blir sjamponist og at Hans sa: "Jeg er sjefen! Sjef for hva da? Meg selv".

Bildet er henta her.

 

- Ingunn

06.nov.2011

Dette innlegget har jeg tenkt på å lage en stund, og det er vel på høy tid nå. Her i Dukkehjemmet har vi en rolig dag inne. Vi har sett på fotball og er skuffa, men ellers har vi det bare bra. Det har vært sommertemperaturer i Bergen de siste dagene, men i dag kjennes det litt kaldere ut. Vi har kommet til sjette november, og vi må vel innse at det ikke blir mer soling og bading i år. 

Ellers har vi begynt å glede oss til advent med lys, varme og kos. 

- Iselin

A lo cubano

Vi har hatt besøk av Randi i dag. Hun og Sylvi-Ann har forberedt tyskundervisning til neste uke og retta tyskoppgaver. Vi er glad i å bruke sang og musikk i språkundervisninga, men jentene fant fort ut at det ikke var lett å finne gode sanger på tysk om familien.

I spanskundervisninga på videregående hadde vi en flott lærer som brukte mye musikk i timene sine. Vi likte sangene veldig godt, og vi fikk lov til å komme med innspill, hvis vi visste om egnet musikk til undervisninga. En gang foreslo jeg at vi kunne høre på Orishas, et cubansk band. De bor ikke lenger på Cuba, og er ganske populære i Spania og Frankrike. For noen år siden spilte de på Roskilde, tror jeg.

Bildet er henta her.

Jeg liker musikken deres kjempegodt. Den handler som regel om musikk og Cuba. Er det noen som har sett Dirty Dancing 2? Da har dere sikkert lagt merke til sangen "Represent Cuba". Orishas er med i filmen! Her kan dere høre noen sanger av Orishas.

 

 

Mine bilder satt flott sammen.

 

 - Ingunn

Dagens skuffelser

Vi begynte dagen tidlig i dag. Iselin og jeg hadde tenkt oss på HF i dag for å lese fram til eksamen, og jeg tenkte jeg skulle være lur. Jeg kjøpte nemlig kaffeputer.

For noen uker sida var Sylvi-Ann og jeg på butikken og oppdaga disse nye kaffeputene i kaffehylla. "SÅ LURT", sa vi, "det er jo som te bare kaffe i stedet". Det er kjempekjekt for studenter å ha med seg kaffe på skolen, sånn at man slipper å kjøpe seg den sure kaffen i kantina hver dag. Dessuten smaker filterkaffe bedre og er sunnere enn pulverkaffe. Sånn ser posen ut:

Bildet er henta her.

Jeg kjøpte altså en slik pose i dag, og tenkte Iselin og jeg skulle ha den med oss på skolen for å holde oss våkne. Men plutselig ser Iselin på posen, blant masse tekst om Ali Kaffe sin historie og sånn, at "med Ali kaffeputer kan du raskt og effektivt lage en kopp kaffe på en kaffeputemaskin" (Ali Kaffe Kaffeputer 2011, min utheving). Hva er en kaffeputemaskin? Og hvorfor i all verden er putene så små på pakka? Én pute er cirka like stor som en post-it-lapp!

Vi tenkte nå vi skulle prøve å lage en kopp med tekaffe, slik vi hadde tenkt, men kaffen smakte bare vann, dessverre. Så vi endte opp med å kjøpe et glass med Friele pulverkaffe i stedet.

Litt utpå dagen fortalte vi Maria og Ina om dette, og vi fikk den briliante ideen at vi skulle ta patent på kaffe i teposer. Vi sjekka til og med nettet for å se hvordan man tar patent, og vi prøvde å se om det fantes noe lignende. Dessverre ser det ut til at kaffe i tepose allerede finnes... Dobbel skuffelse.

Dukkehjemmet sier: Ikke kjøp Ali kaffeputer med mindre du har en kaffeputemaskin lett tilgjengelig.

Bildet er henta her.

- Ingunn

Dukkehjemmet tester...

...Freia Sjokoladeegg!

Bildet er henta her.

Freia lanserte for en stund siden sine julesjokoladeegg. Deres fylte påskeegg har blitt en slager, og de skulle sikkert prøve å lage enda en bestselger. Men dette syns vi er et merkelig og unødvendig konsept. Egg har ikke noe med jula å gjøre, og derfor hadde vi heller sett at de kunne laget julesjokoladenisser eller julesjokoladekuler. Freia bør skamme seg. Likevel må jo dette produktet testes ut, og vi sier ikke nei takk til å prøvesmake.

Foreløpig er det bare Iselin og jeg som har smakt juleeggene, og vi har litt delte meninger. Iselin likte dem godt, men sier at de ikke hadde noen smak av jul. Hun synes heller ikke at de var bedre enn annen sjokolade, men når sjokoladesuget melder sin ankomst, fungerer de fint. Jeg derimot likte dem ikke i det hele tatt. Jeg klarte jo å spise opp ett egg, men jeg kommer ikke til å spise det igjen, fordi jeg syntes de smakte kunstig og ekkelt.

Vi har kasta terning, og her er resultatene:

Iselin sier: "Jeg gir sjokolade høyt terningkast generelt, og disse eggene var helt greie".

Jeg sier: "Jeg er nådeløs i min dom og gir eggene en ener. Noe så motbydelig".

 

- Ingunn

hits