desember 2011

Resten av lukene i julekalenderen vår

Heisann! Jammen fikk vi ikke nok å gjøre i førjulstida vi også :) Så vi tar en liten oppsamling av de siste lukene i dette innlegget. Vi håper alle leserne våre har ei god jul! Vi leser i Fjordenes Tidende at strømmen fremdeles mangler noen steder der vi har gode venner, men vi håper allt står bra til ellers. Det er spennende og fint, men også skremmende og dumt, at vi ikke kan styre været, og at været kan ødelegge ting. Vi får huske på å være gode og greie mot hverandre i alle fall, for det kan vi styre.

Og så må vi prøve å huske på at vi mennesker er med på å lage klimaforandringer og sånn, så vi bør jo alle gjøre vårt beste for å ta vare på miljøet. Har noen av dere lesere konkrete tips til hvordan vi tar vare på miljøet? Vi er ikke så gode på det selv. Det lille vi gjør, er å stemme ved valg, sortere søpla, prøve å kjøre kollektivt og ikke bidra for negativt i bruk-og-kast-kulturen.

Vi har en koselig jul hjemme hos mor og far alle tre, og det er veldig godt å bli tatt vare på med god mat når vi nå er hjemme etter et hardt semester. Men vi gleder oss jo også til å ta fatt på studiene over nyttår også. Jeg skal i praksis på viederegående og begynne å tenke på masteroppgava mi, Iselin skal skrive bacheloroppgave og ha praksis i psykiatrien, og Ingunn tar fatt på et nytt semester med nordisk i eldre litteratur og diverse artig språk.

Jeg har hatt daffe dager her hjemme sammen med Baltazar. Vi koser oss sånn.

Vi har også hatt og vært på familiebesøk, sikkert omtrent som de fleste andre. Og vi var på fest med gamle gode venner her om dagen, det er koselig å se folk igjen.

Her kommer det fine julesanger som dere kan høre på. Dere har sikkert fått julestemning, og vi håper alle beholder den litt lenger også. Her i huset er det jul til tjugendagen (20. dag jul), og hos andre varer den kanskje helt til påske? I alle fall tror vi det er lurt å leve på julegleden og kose seg med de pene julesangene litt lenger. Her følger altså luke 15 til luke 20 i Bordellets julekalender. Regner med dere hører på alle sangene.

15. Himmel på jord

16. White Christmas

17. Mitt hjerte alltid vanker

18. Himlen i min famn

19. The Christmas song

20. Stille natt

21. I en natt

22. God jul min venn av Thea K. Eriksen som lager nydelige søte sanger.

23. Julekveldsvisa

24. When you wish upon a star

14. desember - fjortende luke i Bordellets julekalender

God kveld!

Nå har jeg kommet hjem fra min andre vakt på Storken. Jeg har sett nydelige babyer og nybakte foreldre, så jeg storkoser meg! I går fikk jeg se en fantastisk fødsel. 

I dag er det bare 17 dager igjen av året og - hold dere fast - 10 dager igjen til jul! Tiden flyr, og jeg gleder meg til juleferie. Her er det voldsomt tordenvær og høljregn i kveld, men julestemningen siger på. Heldigvis har de juletre på Storken. 

Dagens julesang handler om et under. Jeg tenker på alle de nydelige babyene jeg har sett, og de er små mirkaler hver og en av dem. 

Mary, did you know
that your Baby Boy would one day walk on water?
Mary, did you know
that your Baby Boy would save our sons and daughters?
Did you know
that your Baby Boy has come to make you new?
This Child that you delivered will soon deliver you.

Mary, did you know
that your Baby Boy will give sight to a blind man?
Mary, did you know
that your Baby Boy will calm the storm with His hand?
Did you know
that your Baby Boy has walked where angels trod?
When you kiss your little Baby you kissed the face of God?

Mary did you know.. Ooo Ooo Ooo

The blind will see.
The deaf will hear.
The dead will live again.
The lame will leap.
The dumb will speak
The praises of The Lamb.

Mary, did you know
that your Baby Boy is Lord of all creation?
Mary, did you know
that your Baby Boy would one day rule the nations?
Did you know
that your Baby Boy is heaven's perfect Lamb?
The sleeping Child you're holding is the Great, I Am.

Nå sier jeg god natt. Sylvi-Ann kommer snart hjem fra en laaang dag på skolen med hjemmeeksamen, Ingunn er glad og fornøyd i dag så vidt jeg vet, og jeg er klar for en tidlig morgen i morgen. 

Babyene som ble født i dag har forresten bursdag på samme dag som både Inger Lise Rypdal og Arve Tellefsen! Hurra for dem.

- Iselin

13. desember - trettende luke i Bordellets julekalender

I dag er det den store Lucia-dagen, dagen da vi feirer lyset og Lucia. Dette er dagen for lussekatter, varm kakao eller kaffe og lystenning. Da vi var små, pleide vi å gå rundt i hvite laken med lys på hodet eller i hånda, og sang Santa Lucia. Jeg klarte dessverre ikke å finne noen bedre video enn dette med sangen:

Vi har bakt lussekatter hjemme på Lillehammer i dag. Det var hyggelig, og vi lagde mange lekre lussekatter. Noen ble litt utradisjonelle, men de smaker sikkert herlig! Her er noen bilder fra bakinga:

Mor tilsetter mel

Så skal melk og safran i

Hei på deig!

Lussepingvinen har jeg laget

Lussekattene før steking

Flettelofflussekatten etter steking

Nå skal vi kose oss med lussekatter og kaffe, mens vi ser på Nissene over skog og hei. Jeg har ikke sett på denne julekalenderen enda, men det skal bli artig å se om det er så artig som alle sier.

Den 13. desember blir ekstra fin fordi verdens fineste stjernegutt har bursdag i dag. Min kjære fetter Ulrik fyller nemlig 6 år i dag. Gratulerer med dagen til deg <3 Dette bildet ble tatt på Hunderfossen i sommer:


Denne sangen fra DDE sin jule-CD er veldig fin, og får meg til å tenke på Ulrik:

- Ingunn

Eit par tankar om nisseluer og integrering

Eg kom på at vi hadde gløymt å blogge den 12. desember, så no skulle eg skunde meg inn og blogge før nokon merka det. Men så oppdaga eg at Ingunn som er heime på Lillehammer, hadde vore så flink og blogga før eg rakk det. Det var veldig fint, for eigentleg har eg ikkje tid til å blogge, sidan eg som vanleg er litt seint ute med å skrive heimeeksamenen min som eg har i tyskdidaktikk den veka her. Eg skriv om grammatikk- og ordundervisning, og akkurat no synest eg ikkje det er det mest spanande i verda. Eg vil heller heim til jul eg òg, til god mat, varme, kanskje finare vêr?

Likevel fann eg ut at eg ville leggje ut ei lita aktuell sak frå nyhenda. VG skriv om femteklassingar i Drammen som ikkje fekk lov til å ha på seg nisseluer på juleavslutning. Lærarane meinte at det ikkje skulle vere noka julemarkering, men ei vintermarkering, på grunn av alle dei ulike kulturane. Mange reagerer på dette, og det gjer vi i Dukkehjemmet også, og det er ikkje fordi vi ikkje er glade i det fleirkulturelle samfunnet vårt - for det er vi. Men vi trur at dette var feil. Vi trur at dei som bestemte dette ikkje tenkte heilt godt då dei bestemte det. Vi trur ikkje det er slik god integrering går føre seg.

Vi trur ikkje det er skadeleg at ein held på det som ein reknar som sin eigen kultur, det er ingen motsetnad mellom det å halde på sin eigen kultur og i tillegg vere god mot andre. Eg trur veldig få av innvandrarene som kjem til Noreg synest det gjer noko at vi held på tradisjonar og skikkar som vi er vakse opp med.

Vi trur at det er betre integrering at dei som kjem til Noreg, får lov til å halde på sine tradisjonar, akkurat som at vi held på våre, men samstundes at vi alle kan leve godt saman. Vi kan vel ha rom for fleire ulike kulturar, både min og din? Vi kan vere nysgjerrige på andre sine tradisjonar, kanskje lære noko av kvarandre, oppleve mykje forskjellig på skulen. Men ikkje leggje vekk gleda, heller auke ho gjennom at alle får lov til å gjere det dei blir glade av å gjere, så lenge det ikkje skadar nokon. Og glad julefeiring trur eg ikkje skadar nokon.

Kommentarane som kjem under ei slik nyhendesak, er forresten ikkje så gode. Det er klart at folk reagerer på denne saka, men eg trur ikkje det kjem så mykje godt ut av å klandre alle invandrarane for å krevje at vi skal ta omsyn til dei. For eg trur det er yttarst få som meiner vi skal slutte å gjere det vi blir glade av.

Takk for meg :) No skal eg skrive meir om grammatikk og ord. Eg tek imot innspel til temaa (både integrering og didaktikk) med takk! No har eg ikkje rokke å slå opp så mange ord, så det er mogleg at nynorsken no ikkje er heilt perfekt. Men det trur eg heller ikkje gjer noko.

Ha ein god dag!

Bildet er henta her.

12. desember - tolvte luke i Bordellets julekalender

Maria, Iselin og jeg sto opp tidlig for at Maria og jeg skulle komme oss på bussen tidsnok. Vi lagde oss god niste, og ble så glade da vi kom på stasjonen. Det var nemlig ingen på bussen da vi kom dit, så vi fikk velge akkurat hvor vi ville sitte. Det viste seg på turen over at det ikke var så mange som var ute og reiste, og vi kunne sitte alene hele turen. Det var veldig fint.

Hele hjemreisen føltes egentlig som å være på klassetur, ble Maria og jeg enige om. Bussjåføren var en søt, litt eldre mann, som passa på oss under hele turen. Han benyttet hver sjanse han hadde til å komme bak i bussen for å spørre om alle hadde det bra. I tillegg satte han seg ved bordet vårt, da vi hadde matpause. Det var en riktig hyggelig tur.

Jeg er hjemme på Lillehammer nå, og det er herlig. Det er snø her, men ikke for kaldt. Det skal bli veldig godt å slappe ordentlig av i ferien.

Sangen for den 12. desember er:

- Ingunn

 

11. desember - ellevte luke i Bordellets julekalender

På søndag hadde vi en riktig hyggelig dag i Dukkehjemmet. Maria kom på besøk på ettermiddagen, hun skulle bo hos oss til mandag, siden vi to skulle dra hjem tidlig mandag morgen. Vi fikk også besøk av Even og Kristian denne kvelden. Iselin og jeg lagde masse hjemmelaga lasagne, oppskrifta finner du her. Maria og Iselin lagde sjokoladekake med kjempegod kremglasur. Så man kan trygt si at vi koste oss denne kvelden.

Vi spilte også Cranium på kvelden, og de flinke vinnerne var Sylvi-Ann og Maria. Hurra for dem! Dette er forresten et veldig godt julegavetips: Gi brettspill til noen du er glad i i jula. Det gleder ikke bare den som får gava, men også alle de andre som er med og spiller. 

Bildet er henta her.

Julesangen for den 11. desember er:

 - Ingunn

 

10. desember - tiende luke i Bordellets julekalender

I dag er det 10. desember. Hei ho, og denne dagen ble god. 

I går hadde vi pepperkakebaking. Vi fikk ikke lagt ut bilder av det nydelige pepperkakehuset vi laget, så her kommer blinkskuddene:

Vinduene er laget av juleseigmenn! 

Maria viste seg å være den fødte pepperkakehus-arkitekt-ingeniør-byggkvinne. Hun klipte ut former i matpapir, så skar vi ut vegger og tak og pipe i pepperkakedeig. 

Stolte.

Vi skrudde av lyset og tente et telys inni den koselige hytta vår. Se, så nydelig! Vi gjorde oss flid med pynten. Heldigvis hadde vi mye non stop, for det er ganske godt å putte litt i munnen når man pynter pepperkakehus. 

Her kommer dagens julesang: 

Ha en nydelig lørdagskveld! 

- Iselin

9. desember - niende luke i Bordellets julekalender

Den 9. desember er den store pepperkakebakedagen i Dukkehjemmet. Det var det forøvrig på Amalies jul i dag også. Eller... Det skulle bli det. Men Nissungen var ute med nissestrekene sine og nissa nesten hele pepperkakedeigen som Amalie hadde laga. Dette førte til at Nissungen fikk så vondt i magen at han ikke klarte stå oppreist. Vi har ikke spist så veldig mye pepperkakedeig, men nonstopen går det hardt utover.

Vi har det kjempehyggelig med pepperkakebaking. Vi har besøk av Kristian og Maria, og vi er så flinke til å lage pepperkaker. Akkurat nå driver Iselin og Maria og lager pepperkakehus. Vi skal prøve å lage vinduer av seigmenn. Maria har vært arkitekt, ingeniør og byggkvinne, og hun har laget tegniner til verdens fineste pepperkakeeventyrhytte. Det blir spennende å se hvordan hytta blir.

Kristian har vært så flink og tatt bilder under bakeprosessen. Her kan dere se et lite utvalg:

  

Jeg, Nissungen og Nisselin

  

Pepperkakebord, skål med nonstop og jeg

  

Jomfru Maria, Putti Plutti Pott og Nissungen

  

Pepperkaker, pepperkaker, pepperkaker

Vakre Putti.

Bilde av pepperkakehuset kommer litt senere.

Dagens juleaotfait er FORKLE! Ingen kan bake uten et flott forkle. Da slipper man å bli sølete på klærne.

Dagens julesang er valgt av Maria:

- Ingunn

8. desember - åttende luke i Bordellets julekalender

Den 8. desember er virkelig en flott dag på mange måter. Både Sylvi-Ann og jeg har gjort unna en eksamen hver i dag, og  jeg har endelig juleferie! Vi har spist taco til middag for å feire at vi er ferdige med eksamen (Sylvi-Ann har en hjemmeeksamen før hun er ferdig). Iselin har fortsatt praksis igjen før hun er ferdig til jul. Hun skal være fire dager på Storken neste uke. Det blir spennende og fint. Vi har endelig klart å hente oss inn igjen på julekalenderfronten, vi har kommet til den 8. desember på alle tre - hurra for det!

Det som kanskje gjør denne dagen spesielt hyggelig, er at det lukter pepperkakedeig i huset. I morgen skal vi ha pepperkakebakefest her i Dukkehjemmet, og vi gleder oss til det. Siden vi er så glade i jula, blir det nok musikk, film og gløgg som hører jula til. Vi vil gjerne minne leserne våre om fjorårets pepperkakedeigtilbereding, som dere kan lese om her. På denne linken ligger også oppskrifta på våre herlige pepperkaker.

Her er noen bilder fra dagens prosess: 

Gode pepperkaker krever godt smør, men nå i disse smørmangeltider måtte vi spe på med litt margarin også.

Namnamnam!


På Skomakergata i dag handla det om mellommenneskelig forståelse. Mellommenneskelig forståelse betyr at man skal vokse opp med mennesker som er snille og gode mot hverandre og forstår hverandre. Man skal ikke erte og plage hverandre fordi noen er annerledes enn seg selv. Dette er viktig, synes vi.

Her er dagens julesang som er litt trist:

- Ingunn

 

7. desember - sjuende luke i Bordellets julekalender

I dag er det den sjuende desember, og vi gratulerer Hallfrid og Hallstein med navnedagen. I dag er det 17 dager igjen til julaften og bare én dag til jeg er ferdig for semesteret. Jeg har nemlig eksamen i morgen i språk, og det blir spennende. Jeg har vært ganske flink til å lese i dag, men jeg føler meg ikke helt trygg på stoffet for det om. Sylvi-Ann har også eksamen i morgen, og hun er nok også spent. Hun skal ha muntlig eksamen, og det er alltid litt skummelt. Men jeg tror det går bra.

Vi har altså brukt dagen på lesing, kjempegod middag, håndballkamp og julekalenderhygge. Iselin lagde middag til oss i dag: pitabrød med scampi, sukkererter, paprika, salat og andre godsaker. I dag har Norge spilt mot Angola. Det var en tøff kamp, men vi vant til slutt.

I dag har jeg tenkt å komme med et lite julegavetips til leserne våre. Vi er, som dere vet, glade i å strikke, og vi vil anbefale alle å strikke julegaver til noen gode venner eller familie i år. Hva med å lage en søt liten lue:

Bildet er henta her.

Eller noen reinsdyrsokker:

Bildet er henta her.

Eller fine julekuler, som Arne og Carlos har designa:

Bildet er henta her.

Arne og Carlos var på Førkveld i kveld, og sa at de fineste julegavene er de man lager selv, og det kan vi si oss enige i. Hjemmelaga julegaver blir ikke bare kjempefine, men de viser også at du har brukt tid på å planlegge gava. I tillegg så varmer ullsokker og luer kjempegodt. Blånissene strikker strømper for ikke å fryse:

 - Ingunn

6. desember - sjette luke i Bordellets julekalender

Vi må bare beklage at vi ikke har klart å legge ut adventsinnlegg hver dag i det siste, men både Sylvi-Ann og jeg er opptatt med eksamensforberedelser om dagen, og vi er noen travle jenter. Siden vi ikke fikk lagt ut noe i går, kommer den sjette luka i julekalenderen her!

171488698280541359_sgkjmdwj_c_large

Bildet er henta her.

I går var vi flinke. Vi var på skolen og leste; jeg leste til eksamenen jeg skal ha i språk og Sylvi-Ann til sin muntlige eksamen i pedagogikk. Iselin var også med på skolen, og hun var kjempeflink og svømte på Studentsenteret. Vi ble ikke så veldig lenge på skolen, men vi var fornøyde med innsatsen vår og feira med pølser og potetmos til middag.

Vi fikk også sett på flere julekalendere, og vi er fornøyde med det. Til tross for at vi har eksamener å lese til, er det veldig viktig å koble av også. Vi tok oss tid til å følge håndballjentene i kampen mot Island. Det var ikke så veldig spennende, men gøy for det.

Iselin og Sylvi-Ann fikk ansiktsmaske i sine kalendere i går, og jeg fikk en søt, rosa mikrofiberklut.

Da jeg var i Danmark i helga, hørte jeg en artig dansk julesang da vi var ute og kjørte bil. Den har jeg tenkt å dele med dere her:

 - Ingunn

5. desember - femte luke i Bordellets julekalender

I dag er det den 5. desember, og det er bare 19 dager igjen til julaften. Vi gleder oss mer og mer for hver dag som går til ribbe, pinnekjøtt, julegrøt, kos og alt det andre som hører jula til. Julestemninga er på vei, for nå snør det i Bergen. Og såvidt vi kan se fra kjøkkenvinduet, er det ikke slaps som faller fra himmelen. Dette gleder oss stort!


Jeg kom hjem fra en kjempefin tur i Danmark i dag. Vi ble litt forsinka hjem, fordi båtturen over til Kristiansand ble avlyst på grunn av tekniske problemer. Men det gikk veldig fint, og vi er fornøyde med det. Sylvi-Ann har hatt eksamen i dag, og hun er spent på resultatet. Jeg tror det har gått fint, fordi Sylvi-Ann er så søt og flink. Iselin har vært en liten tur på skolen i dag og lagde god middag til oss.

Da jeg kom hjem i dag, var leiligheta helt strøken og jentene var hjemme begge to. Vi koste oss med godteri, sjokolade og kaffe. Siden jeg har vært borte i noen dager, hadde jeg mange luker å åpne i dag. Iselin og Sylvi-Ann fikk sjokolade i sin kalender i dag. Jeg fikk en fin kakesprøyte i pakkekalenderen, men jeg vant dessverre ingen ting på Flaxloddkalenderen min. Jeg tror ikke Iselin har vunnet noe heller. Men det er noen dager igjen til jul, og derfor er det fortsatt muligheter for å vinne!

Vi har sett mange episoder med Jul i Blåfjell og Jul i Skomakergata i kveld. I Blåfjell var det dramatisk i dag, noen hadde nemlig tatt nøkkelen til kvisthulen - og dette merka ikke blånissene før den store dagen da de endelig skulle varme opp fjellet. Mon tro om de klarer å finne ut hvem som har tatt nøkkelen... Men blånissene er smarte, og kanskje spesielt de små blå, for de kom fram til at hvis man deler, så klarer man å glede alle. Derfor kom alle blånissene med en kvist fra senga si, og de fikk fyrt i ovnen likevel. Det er godt å se at det ordner seg når man er snille mot hverandre.

Søte Turte.

Her er julesangen jeg har valgt for den femte dagen i desember:

 - Ingunn

4. desember - fjerde luke i Bordellets julekalender

I dag er det 4. desember, og det er også andre søndag i advent. Først noen artige fakta om dagen:

  • Barbara og Barbro har navnedag i dag. På Wikipedia leser vi at navnedagen er en minnedag for Barbara fra Nikomedia. Hun ble stengt inne i et tårn av faren og ble martyr. Samme dag ble faren drept av lynet. Barbara ble skytshelgen for gruvefolk, artilleri og mot feber. På de gamle primstavene er dagen merket av med et tårn. 
  • Isbjørn ble totalfredet på denne dag i 1974.
  • Mange har bursdag i dag, blant annet Tyra Banks, Manuela Henkel, Lars Bystøl og Linni Meister. Hurra! 

 

Her kommer dagens julesang:

 

Vi gleder oss til å komme hjem og feire jul.

Jeg er alene hjemme i dag. Ingunn er fortsatt i Danmark. De har dårlig vær, kanskje enda dårligere enn her i Bergen. Jeg har ikke vært ute i dag, og nå er det så mørkt at jeg er ikke riktig sikker på hvordan været er. Det har i hvert fall vært en del oppholdsvær i dag. Sylvi-Ann har eksamen i morgen. Hun og Randi har vært på skolen hele dagen. Nå er det virkelig siste innspurt før morgendagen. Jeg har selv lært meg både islandsk og færøyisk, men jeg skjønner så klart at det kan være utfordrende og at jentene gruer seg til eksamen. Jeg tror de har seks timer på seg til å komme gjennom oppgavene, så det kan bli en lang dag. 

Jeg hører på Helene Bøksle og koser meg. Ingunn hadde kjøpt masse frukt og sjokolade til oss før hun dro, så jeg har spist både banan, mango og kiwi. Nå er klokka 18, så da setter jeg på tven. Blåfjell er koselig. 

Lillegutt har ikke så lyst til å kjøre søppel lenger, stakkars. Ekkoet er så skummelt, så han har satt igjen bilen på fjellet. Men skrotet flyter i bygda, så ordføreren blir ganske så hissig. I Blåfjell er det strømpestrikkedagen i dag, men de små nissene får gå ut i den blå timen allikevel. De lemper tilbake på grådurern alt det Lillegutt har kastet. Han blir helt hysterisk. 

Tenn lys!

To lys skal skinne
for kjærlighet og tro
For den som viser omsorg
og alltid bygger bro

Må fanger få sin frihet
og flyktninger et hjem
Tenn lys for dem som gråter
og dem som trøster dem.

3. desember - tredje luke i Bordellets julekalender

Dagens julesang er uten tvil denne. Den passer veldig godt nå i eksamenstida vår. På norsk heter den "Jeg så mamma kysse nissen", men her har dere den på islandsk, og da heter den "Ég sá mömmu kyssa jólasvein".

Ég sá mömmu kyssa jólasvein,
við jólatréð í stofunni í gær.
Ég læddist létt á tá
til að líta gjafir á,
hún hélt ég væri steinsofandi
Stínu dúkku hjá,
og ég sá mömmu kitla jólasvein
og jólasveinnin út um skeggið hlær.
Já sá hefði hlegið með
hann pabbi minn hefð'ann séð
mömmu kyssa jólasvein í gær.

Ellers hadde jeg en fryktelig opplevelse i stad. Jeg er ganske redd for edderkopper, men har prøvd å kurere fobien ved å henge opp bilder av edderkopper rundt i leiligheten. Og jammen tror jeg det har virka litt, for i stad så jeg en edderkopp i taket, og den var stor og stygg! Men jeg klatra opp for å ta bilde av den. Her er den:

Men så, mens jeg ante fred og ingen fare, bare slapp den seg nedover i en tråd! Og så hørte jeg et dunk og så hadde han heist seg helt ned til kjøkkenbenken eller noe. Jeg har aldri blitt så redd for en edderkopp noensinne, så nå er edderkoppfobien tilbake for fullt likevel. Jeg er fortsatt litt skjelven. Og det verste er at jeg ikke vet hvor edderkoppen ble av.


Se, den forsvant!

2. desember - andre luke i Bordellets julekalender

Ingunn befinner seg nå i Danmark, og jeg håper hun har det veldig bra og koser seg. Det ble visst ikke noen luke i går, så nå skal jeg først skrive dette innlegget for i går, og så skal jeg skrive et innlegg for i dag etterpå. 

I adventspakke i går fikk jeg og Iselin noen fine ord av Mor, blant annet dette:

Og et pent bilde av Kjell E. Midthun:


Gårsdagens julesang kan være denne: 


Romjulsdrøm

En skulle vøri fire år i romjul'n
og kjint ei jinte som var nesten fem,
og begge skulle kledd seg ut med masker
og kømmi julbokk tel et bæssmorhem.

Og klokka skulle vara midt på dagen
og vægen skulle vara lett å gå,
og æille bikkjer skulle vara inne
og æille biler skulle bære stå.

Og hvis en møtte onger etter væga
som lo og sa dom ville vara med
da sku en hatt en bror i femte klassen
som rødde væg så dom fekk gå i fred.

Og bæssmorhuset skulle mæssom såvå
og bak gardina skulle ingen sjå -
før dom fekk stiltre seg på tå i gangen
og feste maska før dom knakke på.

Så sku dom klampe inn på tunge hæler
og kvinke i julbokkmål "Godkvell, godkvell".
Og djupt i stolen sku a bæssmor svara:
"Så kom det julbokk åt en stakkar lell!"

En skulle vøri fire år i romjul'n
da julelysa brente dagen lang -
og væla var et hus med fire vegger,
der saligheta var et bæssmorfang.

Alf Prøysen

Alle barna...

Vi ser jo på Tøfflus i kveld. Her får vi høre om barnas rettigheter. Dagens rettighet er: 

"Alle barn har rett til særlig beskyttelse og til å få utviklet sine evner på en sunn og naturlig måte."

Tøfflus konkluderer med at han skal utvikle seg til å koke; han skal utvikle sine evner til å bli kokk. Da kan han lage masse god kruspersille! 

"Der hvor det fins glede er det solskinn likevel."
(J. P. Andersen, skomaker)

På Blåfjell skjedde det ikke så mye i dag. Men vi aner en liten gnist mellom Selma og Kåre. Vi synes vi kunne skimte at Selma ble litt raud-lett da Kåre ga henne et God-jul-julekort. 

Tøfflus og J.P.A. fra Aftenposten.  

1. desember - første luke i Bordellets julekalender

I dag er det første desember, og vi kjører i gang vår egen julekalender her på bloggen. Du kan dessverre ikke vinne noen premie, men du vil uansett føle deg som en rikere person etter å ha "åpnet" alle lukene i kalenderen vår.

Vi har, som vi allerede har nevnt, fått pakkekalendere i posten av våre søte og snille mødre. Det er like spennende å åpne pakkene hver dag, og i dag var premiene disse:


 Jeg fikk Flaxloddkalender og av Iselin har jeg i tillegg fått en flott hjemmelaga kalender med flotte ord. I dag stod det "Du er tøff". Iselin og Sylvi-Ann fikk den flotte boka Strikkedukker av Arne og Carlos.

Jeg har hatt muntlig eksamen i litteratur i dag. Det gikk greit, og jeg er fornøyd med å være ferdig. Etter jeg var ferdig, slo det meg plutselig at jeg ville arrangere tacofest i dag. Og nå har vi besøk av Randi og Øystein. Vi har storkost oss med masse god mat. Vi drakk Hamar & Lillehammer Bryggeris julebrus, som forøvrig vant Oslopuls' julebrustest. Dette overraska jo selvfølgelig ikke oss! Vi oppfordrer alle som ikke har smakt den om å løpe og kjøpe. Les resultatet på testen her.

Norges beste julebrus!

Et herlig tacobord med masse godt!

Vi har også spist dessert, nemlig Kinderegg! Nam, nam! Øystein er ikke så veldig glad i selve sjokoladen, men elsker å bygge figurene, så jeg fikk masse sjokolade av han. Takk for det! Nå har vi kost oss med å bygge figurene våre. Randi er nok ikke sååå fornøyd med sin ting:


Ivrige Kindereggfigurbyggere!

Tidligere i dag har Iselin og jeg kost oss med Bjåfjell på TV. Senere skal vi nok se på Amalies jul og Jul i Skomakergata. Det blir hyggelig!

Vi kan forresten meddele at det snør i Bergen nå (eller sludder, vi er ikke helt sikre...). Og det syns vi er trivelig.

Ellers har vi bestemt oss for å legge ut dagens julesang her på bloggen for å glede leserne våre. I dag har Randi valgt julesang, nemlig Radioresepsjonens "God Jul":

 

- Ingunn

hits