Oppskrifter

Dagens kyllingmiddag med mer

Hei igjen, kjre venner.

I det siste har vi kost oss mye. Vi har blant annet blitt kjent med Gizmo:

Han er ganske st, og vi har blitt riktig gode venner.


Husker ikke om vi rakk blogge om det, men vi har ogs hatt besk av vr elskede sster Iselin, og vi hadde kanonbra dager i Trondheim.



Jeg har ftt s god rosa gulrotkake. Hvis dere har lyst til lage gulrotkake, har vi en oppskrift her i et gammelt innlegg.

I dag har jeg rydda og pynta s flott:

Og laga middag:

Den smakte veldig godt om vi fr si det selv, s her er oppskriften p kylling med spinat og soltrka tomat

  • Skjr opp kylling i biter og stek i olje i ei steikepanne p middels temperatur i noen minutter snn at kyllingen blir passelig stekt.
  • Ha i hakka hvitlk og chili.
  • Ha i en pose bladspinat og la den falle sammen.
  • Kutt opp soltrka tomat, legg den i litt vann og ha den i.
  • Ha i en boks med creme fraiche lett.
  • Ha i en dsj (dash er den korrekte skrivemten, men det ser s dumt ut) dijonsennep, salt og pepper.
  • Server med for eksempel fullkornspasta og et glass rdvin.
  • Bon appetitt!

Jeg lover bli bedre til flge opp mottoet vrt "kvantitet framfor kvalitet" framover. Hper dere har det aldeles strlende.

we <3 u.

Bestemors karamellkake

I dag har jeg bakt. Jeg baker veldig sjeldent, men i dag hadde jeg lyst til lage bestemor sin supergode karamellkake. Siden det er en god stund siden vi har delt oppskrifter med dere p bloggen, tenkte jeg dele denne kaka med dere. Vr s snill og prv den! Den er som sagt kjempegod.

Dette trenger du:

  • 3 egg
  • 3 kopper sukker
  • 3 ss karamellsaus
  • 4 kopper mel (ca. 400 gram)
  • 3 ts bakepulver
  • 225 gram smeltet smr
  • 1,5 kopp melk

Bland eggene og sukkeret og lag eggedosis. Putt i karamellsaus, mel og bakepulver. Tilsett smr og melk til slutt. Hell rra i en middels langpanne og stek kaka i ca. 20 minutter p 180 grader. La kaka avkjles.



Mens du venter p at kaka blir kald, kan du lage glasuren.

Dette trenger du:

  • 300 gram melis
  • 100 gram smeltet smr
  • 3 ss kaffe
  • 1,5 ss karamellsaus
  • 3 ts vaniljesukker

Omtrent slik br kaka se ut:



Dette er ei veldig enkel kake lage, til og med jeg klarer det... Lykke til med bakinga, alle sammen! Hper det smaker.

- Ingunn

Helgemiddag

Her kommer et lite middagstips til dere. Vi har nemlig hatt skikkelig god middag i kveld, og vi tror den blir en gjenganger her i Dukkehjemmet. Hehe. Retten var superenkel, supergod og veldig passende som helgemiddag. Retten jeg snakker om er pitabrd med svinekjtt og salat. Hres kanskje litt kjedelig ut? Neida, vi har pimpa pita'n.

Du trenger:

  • Svinekjtt. Vi benytta oss av dagens Go' Helg-tilbud fra Kiwi.
  • En lk
  • En kvart paprika
  • Sjampinjong
  • Spicy tomato woksaus
  • Salat, tomat, agurk og vrlk
  • Ost eller revet
  • Pitabrd
  • Rmme
  • Ananas

Stek finhakka lk, paprika og sopp i skiver. Tilsett kjttet litt fr du setter inn pitabrdene i ovnen. Nr kjttet er stekt putter du i woksausen. Vi valgte Spicy tomato litt tilfeldig, men vi likte den kjempegodt og den passa supert i pitabrd. Srg for at sausen fr kokt litt bort snn at det ikke blir s bltt oppi pitabrdet. Server med frisk salat, rmme, ost og ananas (det var kjempegodt til!). Bon appetit og god helg!

Ser kanskje ikke s godt ut, men det var det.

Jeg var fornyd med dagens middag.


Det var Iselin ogs.

Det gikk unna! Bde lage maten og spise!

- Ingunn

EDIT: Mette-Marit, du kan bruke for eksempel kyllingkjtt, fisk eller hest hvis du foretrekker det framfor svin.

Polarpizza og yedrper

I gr hadde vi en flott dag. Iselin har nattevaktshelg, s vi ser henne ikke s mye som vi vil, dessverre. Dagen var rolig, og vi spiste noe kjempegodt til middag. Nemlig polarpizza! Det er nesten det samme som pitapizza, bare med polarbrd som bunn.

Det som er s fint med slik pizza, er at man kan putte p akkurat hva man vil. Vi valgte tomatsaus, plsebiter, rdlk, cherrytomat potetgull og ost. NAM!

Ellers har Sylvi-Ann litt vondt i ynene sine i dag. Hun har brukt mye tid p hndarbeid og lesing i det siste, og da kan ynene fort bli rde. Iselin prver hjelpe til s godt hun kan. I gr ville hun pleie ynene med saltvann. Vi hper det gr bra.

- Ingunn

Viva Mxico

I kveld har vi hatt meksikansk aften i Dukkehjemmet. Fredagstaco'n har jo blitt en fenomen her til lands, men vi syns det m vre lov lage fredagsnachos ogs. Det er jo tross alt nesten det samme. Vi hadde en sen middag i kveld. Iselin er p nattevakt, s vi prvde spise rett fr hun gikk p jobb.

Uansett. Mat er viktig for kropp og sjel, og vi matblogger jo i ny og ne. Derfor kan jeg prve vise hvordan jeg lager den perfekte nachosmiddagen!

Dette trenger du:

  • Kjttdeig
  • Tacokrydder (helst av typen Old el Paso)
  • Nachochips
  • Sopp (av typen sjampinjong)
  • Revet ost (gjerne av typen FirstPrice)
  • Salat
  • Paprika
  • Tomat
  • Agurk
  • Rdlk
  • Druer

Sett p stekeovnen p cirka 200 grader. Stek kjttdeig, putt i tacokrydderet og vann og tilsett oppkutta sjampinjong. La dette st og putre til det meste av vsken har forsvunnet.

Smr en ildfast form og legg et tynt lag med nachochips p bunnen. Vanligvis pleier jeg bruke chips med ostesmak fra FirstPrice. Men dette hadde ikke Kiwi i dag, s da ble det Old el Paso, gitt.


Nr kjttet er ferdigstekt, legger du litt av kjttet over. Fortsett legge lag med chips og kjtt (avslutt med kjtt). Da blir det best. I dag valgte jeg knuse de verste chipslagene. Putt gjerne oppi litt salsa underveis. Topp det hele med deilig revet ost. Sleng forma inn i ovnen. La den st der til osten er gyllen. Ta ut forma og skru av ovnen.

P dette bildet mangler nachosen ost.

Mens du venter p at nachosen skal bli ferdig, kan du kutte litt frisk salat. Jeg valgte putte salat, tomat, gul paprika, agurk, rdlk og druer i salaten i dag. Det ble godt det.

Server med rmme, jalapeos og salsa og god brus.


- Ingunn

Dagens middag



Dagens middag var Grandiosa. Man setter ovnen p 225 grader og venter til den er varm. S kan man legge inn pizzaen, ta den ut etter cirka 12 minutter (husk grytekluter) og skjre den opp servere. Bnn appetitt!

- Iselin

Middag med oppskrift

I gr lagde jeg en nydelig gourmetmiddag! Jeg tenkte at det n var p tide at jeg gjorde en innsats for holde bloggen ved like, og her kommer derfor endelig et innlegg fra meg. Som dere kan lese, har Sylvi-Ann og Ingunn konkludert med at det ikke er kvalitet, men kvantitet som teller nr vi n skal blogge framover. Jeg er litt uenig der, og mener at bde tekst og bilde br vre av beste kvalitet p alle innlegg. S dere kan vente dere f, men gode innlegg fra meg. Jeg er vel forsvidt mateksperten her i Dukkehjemmet, s dere kan forvente dere en del deilige middagsoppskrifter og lekre bilder.

Grsdagens middag: Torsk i karrisaus. Deilig - og ikke minst en fryd for yet!

Jeg gjengir oppskriften etter hukommelsen, slik jeg lagde retten til oss tre. Selve fisken med saus er hentet fra boken "Fra boller til burritos" som vi fikk da vi hadde heimkunnskap p skolen. Vi lrte mye der.

Torsk i karrisaus

Ingredisenser :

  • 600 g torskefilet
  • 1 ss olje
  • 3 sm lk
  • 2 ss karri
  • 1 eple
  • 1,5 terninger fiskebuljong
  • 2 ss mel
  • 5 dl vann

Ha olje, lk og karri i en panne og gjr lken blank. Putt i 2 ss mel og spe med 5 dl vann til sausen tykner. Skjr et eple i terninger og legg i det og fiskebuljongen. La det putre en liten stund fr du legger oppi torskefilet i mindre biter. La det trekke i cirka 10 minutter.

Tilbehret her er

revet gulrot med sitronsaft, ris og

Ertepur

Det er en billig og bra mte f i seg grnnsaker. Ingredienser: Erter, melk, , hvitlk, salt og pepper. Mos det i stavmikser. Man kan putte i andre ingredienser etter hva man kommer p, men prinsippet er at man moser alt i stavmikser og smaker til med salt og pepper. Og serverer. Det gir en lekker farge til hele retten man serverer.

Bnn appetitt!

- Iselin

tillate seg vere svak, gjev styrke

I overskrifta kan de lese ordet for dagen i dag. Eg tenkte at sidan eg var s godt i gang med blogge i dag, kunne eg liks gjerne skrive eit nytt innlegg. Denne gongen prver eg meg p nynorsk. Eg blir sjlvsagt svrt takksam viss nokon kan opplyse meg om eventuelle feil i sprk eller innhald i innlegget mitt.

Dette var ordet for dagen den 14. mai. Eg synest det var ei fin pminning til oss alle, sjlv om vi allereie har kome til den 16.

Eg har laga gulrotsuppe til middag i dag. Eg har lagt ut ei slags oppskrift p det fr, men eg tenkte eg kunne g raskt gjennom ingrediensane:

  • litt olje
  • gulrter (eg brukte ein heil pose med First Price)
  • lauk (eg brukte to)
  • vatn
  • litt matflyte
  • 2 buljongterningar
  • kvitlauk
  • smak til med sukker, kvitvinseddik, salt,pepar

Eg varma den hakka lauken i litt olje, kutta gulrter og hadde dei i kjelen. Deretter blanda eg i ca. ein liter med vatn og to buljongterningar og kokte dette til gulrtene var mre. Her m eg tilfye noko viktig: Mos suppa med til dmes ein stavmiksar. (Takk for kommentar, Marit!) Smak til med litt matflyte, eit par fedd kvitlauk og eventuelt litt sukker, kvitvinseddik, salt og pepar.

Suppa vart riktig s god, og vi vart mette. Eg serverte ho i flgje med Crme Frache og varme rundstykke med smr.

Gulrot fr her.

- Iselin

Risotto

Jeg er jo veldig glad i lage mat, og her lager jeg risotto. Jeg skal prve huske hvordan jeg gjorde det, men det begynner bli en stund siden. I det siste har vi prvd vre flinke til bruke det vi har stende i mathylla vr, og der stod det blant annet risottoris.

Du trenger

  • risottoris, ca. 250 gram
  • sopp
  • plse, vi brukte snn tjukk kyllingplse
  • melk
  • buljongterning rrt ut i kokende vann
  • lk
  • hvitvinseddik
  • smr
  • vrlk

Hakk lk, sopp og plse. Ha litt olje i en panne eller kjele. Putt i lken og la den bli varm og fin. Rr inn risen og la kornene bli blanke. Hell p litt hvitvinseddik eller hvitvin og hell p vann med buljong s det dekker risen. La det koke inn og hell p litt og litt mer s risen blir myk, ca. 20 minutter. Putt i soppen p et tidspunkt og s plse s den blir varm. Og litt smr. Ha oppi hakka vrlk, det smaker godt. Til slutt rrte jeg i litt melk.

Jeg serverte denne nydelige retten i flge med revet gulrot med sitron p. Det ble veldig godt og kan absolutt anbefales.

I kveld har vi kost oss med Paradise og ellers vrt mer eller mindre flittige alle tre. N er det vel snart natt, det er i alle fall mrkt ute.

- Iselin

Middelhavsmarinert kalkunfilet med epler og eplesaus

Ukens Go'helg-tilbud hos Kiwi er middelhavsmarinert kalkunfilet. Jeg vil informere om hva vi spiste til middag i dag med et lite blogginnlegg.

Her er ingrediensene vi brukte (dette er til 3-4 personer):

  • Kalkun
  • Epler
  • Rdlk
  • Eplemost
  • Lett Crme Frache
  • Hvitvinseddik
  • Honning
  • Pepper
  • Maismel
  • Hnsebuljong
  • Fullkornspasta
  • Vann

Jeg tror dette var alt. Jeg kan fortelle hvordan vi gikk fram:

Vi satte ovnen p 190 grader. S begynte vi lage saus, ca. slik:

kok opp 1 flaske eplemost
skjr 2 grnne (gjerne sure) epler i terninger og kok dem mre, legg dem s over i en bolle
reduser eplemosten ca. 50 % sammen med hnsebuljong og litt hvitvinseddik
rr innet beger Crme Frache(den lette varianten kan ikke vispes, men den kan kokes)
bland litt maismel i kaldt vann og rr inn litt og litt til sausen er passe tykk
mos epleterningene med stavmikser og rr dem inn i sausen
smak til med krydder og honning

Mens vi laget sausen, satte vi eplebter av tre rde epler og lkbter av en rdlk inn i ovnen i en stor ildfast form.

Vi stekte kalkunfiletene i olje i en panne p sterk varme i 2-3 minutter p hver side, samtidig som vi kokte opp vann til pasta.Kalkunfiletene var n klare til legges i ovnen p eple- og lksengen. Det som ble igjen i panna helte vi i sausen.Fullkornssafaridyrpasta helte vi i det kokende lettsalta vannet.

Pastaen koker til den er ferdig.Formen kan st i ovnen til filetene er gjennomstekte, for eksempel ca. 15 minutter.

Server med en god salat.

Det smakte veldig godt, og vi ble som vanlig bde mette og fornyde.

I kveld har vi hatt tv-kveld i Dukkehjemmet. Vi har sett p The Voice p TV2 og mener at det er et fint program. I tillegg fikk med oss litt av stnytt og Skavlan, og vi har vi sett p Nytt p Nytt, Senkveld og Golden Goal.

Takk for i dag!

- Iselin

Middagstips

I dag er en ny og spennende dag. Jeg er litt forkjla, s jeg koser meg hjemme med varm melk og honning. Det er et veldig godt tips hvis du hoster, har vondt i halsen og synes synd p deg selv! Honning er et vidundermiddel. Iflge wikipediahar nyere forskning vist at honning virker bedre p hoste enn reseptfri hostesaft. Det skal sies at jeg ikke har prvd reseptfri hostesaft, men jeg har prvd honning. Og det fungerer!

Hvitlk er et annet godt tips. Sammen med Joikakakene vi spiste p sndag serverte jeg en selvkomponert gulrotpur. Jeg kokte 6 gulrtter, helte av vannet og moste dem med litt smr. S helte jeg oppi litt revet parmesan, salt, pepper, krydder og en hel del finhakket hvitlk. Det smakte helt nydelig, bortsett fra at hvitlken var litt for fremtrendende, nrmest overdvende. Jeg tror jeg hadde i tre eller fire fedd. S hvis noen vil lage en god pur, anbefaler jeg ett eller to. Men mens jeg spiste, kjente jeg at den tette flelsen jeg hadde i hodet slapp taket. Og jeg er sikker p at mltidet bidro til f meg fortere frisk.

Grunnen til at jeg kalte innlegget middagstips, er at jeg gjerne vil ha middagstips fra dere lesere. Har du laget noe godt til middag i det siste? Vi blir svrt takknemlige for tips bde i kommentarfeltet, p mail (bordellet@hotmail.no), p facebook, sms, telefon, brev eller ansikt til ansikt.

Her er en oppskrift som jeg tenkte prve ut i nrmeste framtid:

Fiskepinner

Hvit fiskefilet
Egg
Brdkrumme
Sorte og hvitesesamfr

Til 3-4 personer: Skjr ca 600 g fiskefilet i avlange stykker. Pisk sammen 3 egg og bland 100 g brdkrumme og 1 ts sesamfr. Putt fiskestykkene i hvetemel (du trenger ca. 3 ss), s i egg og til slutt i brdkrumme fr du steker dem i litt olje.

Dette ser delikat ut, sant? Oppskriften er fra den kjente kokken Tommy sthagen. Her er fiskepinnene servert sammen med en agurksalat (agurkskiver med eddik, sukker og vann) og potetmos.

Med jevne mellomrom bryter sola fram fra skyene og velter seg inn over gulvet. Jeg tror jeg skal g ut en tur og se om det er like slapsete og vtt ute som det var i gr. Vi ser fram til vr og sommer og sol!

- Iselin

Dagens middag

Her er oppskrift p dagens middag. Vi har hentet inspirasjon fra vg.no. Vi laget til 3 personer, ganske s rikelig.

  • Torsk
  • Lett crme frache
  • Hakket dill
  • Hvitlk
  • Klrot, gulrot, potet, selleri
  • Egg
  • Smr
  • Salt og pepper og sitron

Sett ovnen p 200 grader. Del 1 klrot, 4 gulrtter og 3 selleristenger i smbiter og kok dem. Mos dem med stavmikser og bland i 5 ss smr og 3 egg. Smak til med salt og pepper. Legg mosen i smurt ildfast form.

Ta passende menge fisk, del den evt. i passe stykker og krydre med salt og pepper. Legg dem opp mosen. Bland crme frache, 3 hakkede hvitlksfedd, hakket dill (en god del), salt og pepper og hell over fisken. Putt formen i ovenen og la den st til fisken er gjennombakt (vr mtte st en stund siden den var litt fryst), ca. 10-15 minutter iflge VG.

Server! Det smaker veldig godt med presset sitron over bde torsken og mosen.

Fiskefilet med mos av rotfrukter

Alle i Dukkehjemmet syntes retten smakte fortreffelig, selv om det er bare en av oss som er spesielt glad i torsk.

N er det snart natta, s vi takker pent for dagen som har vrt god og fin p s mange mter! :-)

- Iselin

Fredag og helg

N er det snart helg igjen, eller den er vel egentlig her... I helga skal vi slappe av med spill, mat og kos. Det blir fint.

Iselin jobber flittig med bacheloroppgava si og prosjekt om dagen. Hun har mye gjre for tida, og det er nok litt slitsomt for henne. Men hun er flink og gjr en god jobb, syns jeg. Sylvi-Ann har begynt planlegge masteroppgava si, og tror hun har funnet noe hun vil skrive om, nr den tid kommer. Jeg har hatt en uke med forelesninger n, og det var ganske godt komme i gang igjen. Dette semesteret skal jeg ha to fag: moderne sprk og eldre litteratur. S langt liker jeg det godt.

I gr var Sylvi-Ann og jeg p quiz p Finnegans med mange av vennene vre. Det var veldig gy, og vi gjorde det bra, men dessverre vant vi ikke. Forhpentligvis skal vi dra p quiz flere ganger framover, og det blir fint.

Jeg lagde middag i gr: svine- og brokkoligrateng. Jeg liker lage mat nr det ikke blir altfor vanskelig. Vanligvis pleier jeg vre ganske klnete p kjkkenet, men i gr gikk det ganske bra.

Svin- og brokkoligrateng

Bildet og oppskrifta er henta her.

Dette trenger du til 4 porsjoner:

800 gr svinekjttdeig
ca 400 gr frossen brokkoli
2 poser Toro Bretagnesaus (eller annen saus)
2 egg
Gulost til str over

  • Stek opp kjttdeigen, bruk gjerne krydder
  • Legg den frosne brokkolien nederst i en ildfast form og str kjttet over
  • Lag sausen som anvist p pakka, og visp i eggene nr den er ferdig
  • Str over ost og stek den p 220 grader i 20 minutter
  • Server med godt brd og kanskje salat ved siden av

Dette var en veldig enkelt rett lage. Det eneste som tok tid var stekinga inne p ovnen. Dette er nok en rett vi kommer til spise litt nr vi nrmer oss eksamen, eller andre dager vi har knapt med tid. Det var virkelig kjempelett, og det er veldig fint kunne lage noe annet enn frossenpizza i eksamensperioden. Du kan gjre mange endringer med denne retten. F.eks. erstatte halvparten av kjttet med bnner og sopp, putte oppi andre typer grnnsaker.

Her kommer det en kjempefin sang, som jeg anbefaler alle hre p:

Ha en fin helg, alle sammen!

- Ingunn

Jeg tror p gleden

Her kommer dagens ord for 17. januar:

I dag har vrt en fin dag p mange mter. Jeg har lrt mye, sovet litt, spist og prata. Ogs er jeg flink. Man kan bli sliten av st p og stresse med ting man m gjre, men da er det viktig huske p at gleden kommer. Hvis man er lei seg, er det fint tenke p at man stort sett pleier bli ganske glad igjen.

Vi spiste fullkornssafaridyrpasta, kyllingfilet og tomatsaus til middag i forgrs. Jeg vil gjerne anbefale en god oppskrift p tomatsaus.Jeg fant oppskrifta her, men jeg tenkte at jeg kunne skrive hvordan jeg gikk fram ogs.

Ingredienser:

  • Olivenolje
  • Lk
  • Gulrot
  • Selleri
  • Hvitlk
  • Tomatpur
  • Hermetiske tomater
  • Kyllingbuljong og vann
  • Salt og kverna pepper
  1. Kutt 1 lk i sm biter og stek den p middels varme i 5 ss olje.
  2. Kutt 3 gulrtter og 3 selleristenger i bittesm biter og stek det sammen med lken til det er blankt, 10-12 min, rr ofte.Kutt 4 fedd hvitlk og stek det sammen med grnnsakene i ca 20 sekunder.
  3. Kok opp 0,5 l vann med en buljongterning i en kjele. Hell grnnsakene over i kjelen og kok det til det er redusert 50-60 % (Kok en god stund s det blir mindre vske i kjelen).
  4. Tilsett 2 ss tomatpur, la koke i 2 min. Tilsett en tomatboks og la smkoke i 8 min. Man kan mose blandingen litt med en potetmoser. Tilsett 3 ss olivenolje, smak til med salt og pepper.

Det er lurt koke pasta mens man koker denne sausen ogs. Hvis man vil ha det ferdig cirka samtidig, kan det vre lurt begynne koke pasta mens man reduserer p punkt 3 for eksempel.

Maten ble veldig god, og vi ble mette og fornyde.

N har jeg tenkt legge meg.

Jeg tror
p gleden
selv nr jeg grter

- Iselin

Brownies

N har jeg laget brownies s vi er klare for en hyggelig kveld. Amund kommer p besk, s n skal vi riktig kose oss. Vi kommer nok til flge litt med p valget, og kanskje vi skal se p Idol eller Gy p landet fra yer.

Her kommer oppskriften p Brownies, hentet her.

  • 200 g kokesjokolade
  • 200 g smr
  • 4 dl sukker
  • 4 egg
  • 3 dl hvetemel
  • 2 ts bakepulver

Sett p ovnen. Smelt smr og sjokolade i en kjele, p svak varme. Rr og avkjl. Rr sammen egg og sukker. Bland i den avkjlte smr- og sjokoladeblandingen. Sikt i hvetemel og bakepulver og rr deigen jevn.

Stek ved 175 grader i ca 35-40 min (ca 20 min i vr ovn, den brenner kakene fr de er stekt inni). Avkjl kaken helt i formen.

Her er et nydelig bilde:

Allerede antydning til brent etter 10 min i ovnen. Jaja. Smaker nok godt!

- Iselin

Matprat

Jeg hadde lyst til lage middag i dag og begynte derfor ske rundt p matprat.no. Dette er en flott nettside, og det er s gy prve noe nytt. Jeg bestemte meg for lage kremet urtepasta med plser - en enkel rett som var rask lage.

Bildet er henta her.

Dette trenger du for lage denne herlige retten til 4 personer:

  • Tagliatelle
  • 500 gram grillplse
  • 1 beger kremost med urter
  • 3 dl melk
  • 1 ss maizena, rrt ut i litt vann
  • Salt, pepper og urter.

Kok opp nok tagliatelle til fire personer.

Kutt opp plse i biter og stek dem i margarin eller olje.

Begynn varme melk og kremosten i en kjele forsiktig. Rr rundt til osten er smelta helt og hell i maizenablandingen. Smak til med salt, pepper og urter. Nr sausen er varm, og pastaen er ferdigkokt, heller du sausen over pastaen - selvflgelig etter du har helt av vannet. Bland pastaen og plsebitene sammen. Server gjerne med pesto, tomat- og paprikabiter.

- Ingunn

Middagstips

Iselin har lagd kjempegod middag i dag, nemlig kyllingfilet i en spennende tomatsaus med hjemmelaga potetstappe! N er alle fire kjempemette, og jeg vil gjerne dele oppskrifta p denne gode retten med leserne vre.

Kylling opp en hundevalp.

Dette trenger du for lage fire porsjoner:

4 kyllingfileter
8 poteter
1 paprika
1/2 purre
1 boks hermetiske tomater
1 boks med tomatpur
Tomatjuice, hvis du har det stende i kjleskapet
Maizena
Hvitlk (3 fedd)
Diverse godt krydder, pluss salt og pepper
Litt sukker
Litt flte
Litt smr
Laurbrblad

Skjr opp purre og putt den i panne med olivenolje. Hell over tomat og oppskjrt paprika. Kok opp, ha i maizena blanda i vann til du fr sausen s tykk du vil. Ha i litt sukker, laurbrblad og andre gode krydder. Press hvitlk oppi. Ha i oppskjrte kyllingfileter, kok bitene i sausen under lokk en stund.

Lag potetmos ved koke potet (lurt koke poteter aller frst). Mos potetene og ha i litt smr, flte eller lignende, pluss salt og pepper. Vi spiste brokkoli til.

Vel bekomme!

Bildene i innlegget er hentet her.

Mslirundstykker

Jeg lovte i et tidligere innlegg legge ut oppskrift p mslirundstykkene vi hadde med oss p Neveltopp-tur i sommer. Jeg har vrt innmari flink i dag. Jeg laget grnnsakssuppe med kyllingboller til middag og mslirundstykker etterp. Vi har hatt besk av Amund, og det var som alltid innmari hyggelig. Vi har spilt Bohnanza og kost oss med mazariner og kvikklunsj-melkesjokolade. Og rundstykker, da. Det er viktig ha litt drive med i slik en trist stund. Gullrikke har ikke forlatt oss riktig enda, s vi fler det er godt fortsette ha litt liv rundt henne. Hver gang vi dupper en finger i vannet spreller hun litt og velter seg over p sida igjen.

Jeg legger ved noen bilder av forlpet. Fra bakeprosessen, alts.

Oppskriften er fra God Morgen Norge sine sider.

Ingredienser:

  • 1 kg grovbakstmel
  • 1 pk trrgjr
  • 2 ts salt
  • 3 dl kruskakli
  • 2 dl havrekli
  • 1 dl linfr
  • 200 g hakkede hasselntter
  • 10 trkede aprikoser hakket i biter
  • 150 g rosiner
  • 12 dl lunkent vann
  • 2 ss rapsolje

Begynn med hakke hasselntter og aprikoser. Bruk en stor bolle, gjerne metall.

Hold igjen 2 dl av melet. Bland resten av melet, salt, ntter, aprikoser, fr, rosiner, kli og gjr (alt det trre). Srg for alltid ha gjr i huset, i det minste nr du vet at du skal bake. Jeg mtte p butikken da jeg hadde kommet snn ca. hit i oppskrifta.

Bland s i lunkent vann og olje, rr med ei sleiv. Det blir en skikkelig rre, men det er helt riktig. Dette skal eltes/blandes for hnd i 5 minutter. Det er klissete, men det m nok til. Deigen blir litt "fastere" mens du holder p. Tilsett de siste 2 dl med mel mot slutten av eltetiden.

Sett deigen til heving under plastfolie i 1 time. Mens deigen hever, kan man gjre noe hyggelig, hva med pusle puslespill?

Sett ovnen p 200 grader mot slutten av hevetiden. Legg rundstykkene p bakepapir p stekeplate med for eksempel to skjeer. Jeg laget 36 stykker. De skal steke i 15-20 minutter. S blir de skikkelig gode! Ta gjerne p noe godt plegg, jeg har spist ridderost.

Man blir god og mett av rundstykkene, og de er veldig enkle lage! Lykke til.

- Iselin

Caffe Latte Cupcakes

Jeg er hjemme hos min kjre mor n, og i dag har hun bakt kjempegode cupcakes! Jeg likte de s godt at jeg synes de fortjener et innlegg her p bloggen. Oppskrifta er henta her.

Dette trenger du for lage Caffe Latte Cupcakes med Cream Cheese Frosting:
7 store cupcakes:
2 store egg
150 g sukker
100 g smr
50 g creme fraiche
1,5 dl melk
1 ss espresso (kan erstattes med vanlig pulverkaffe)
2 ss Baileys (kan slyfes)
2 ts kanel
2 ts bakepulver
200 g hvetemel

Frosting:
100 g smr
200 g kremost
300 g melis

Pynt:
Mokkabnner, kaffebnner eller melkesjokoladelinser
Kaneldryss




Slik gr du fram:
Pisk egg ogsukker tykt og fyldig. Smelt smret og bland sammen med creme fraiche og melk. Rr i pulverkaffen, Baileys og kanel. Sikt mel og bakepulver og vend i til slutt.

Sett papirformer i muffinsbrett og fyll formene 2/3 fulle med deig. Stekes midt i ovnen ved 200 grader i ca 15-20 minutter. Avkjl helt.

Pisk sammen romtemperert smr og kremost. Ikke bruk lettvarianten av kremost. Hvis du bruker den vanlige typen, blir glasuren stivere. Tilsett melis litt og litt og pisk til du fr en luftig krem. Spryt kremen p toppen av muffinsene. Pynt til slutt med kaneldryss og melkesjokoladelinser.

- Ingunn

Guacamole

Guacamole er et tilbehr som vi mener man br ha nr man skal spise Tex-Mex-mat. Det er innmari godt! I dag skal vi ha nachos til middag, og Iselin har laget en guacamole for anledningen. Har du lyst til lage din egen guacamole, men vet ikke helt hvordan du skal lage det? Les videre da vel!

Dette trenger du:

2 avokadoer (pass p at de er modne, men ikke overmodne! De skal vre litt myke klemme p)
Noen fedd med hvitlk
1-2 tomater
1-2 chili
En dsj rmme, creme fraiche eller kesam (f.eks. en spiseskje)
En dert korianderpulver
Litt sitronsaft
Smak til med salt og pepper

Bland det her i en bolle. Bruk gjerne stavmikser, men ikke for lenge - da blir den nemlig for flytende. Guacamole kan brukes som tilbehr til alt mulig egentlig, men vi skal alts ha det til nachos i kveld. Iselin sin guacamole (som dere ser under) ble ikke s grnn som vanlig, fordi avokadoen ikke var s fin. Men smaken er like god for det om!

Det er lett lage sushi!

Her skal jeg enkelt fortelle hvordan vi lagde sushi til middag p tirsdag. Dette er det enkleste, og det smaker fortreffelig!

Skyll 250 g (vi lagde ca 30 biter) sushiris i kaldt vann to ganger. Legg det i vann i ca en halvtime.




Finn frem det du trenger/nsker, for eksempel:

  • 3 stilker vrlk
  • 1 avokado
  • Salmalaks
  • Nori (sjgress)
  • Philadelphia
  • Riseddik og sukker
  • Kniver og fjler

Hell vannet av risen og kok den med lokk i 4 dl vann. Legg et hndkle under lokket etter 10 minutter (eller nr risen har trukket til seg vannet) og ta den av platen.

Skjr opp fisken i strimler, vrlk og avokado og andre ting du har lyst p, for eksempel agurk. Dette kan gjres mens risen ligger i vann og mens den koker. Nr risen har hvilt en stund, rrer du inn en blanding med 2 ss sukker og 2 ss riseddik.

N gjr vi det helt enkelt:

Legg p ris p sjgresset og fyll p med fisk og tilbehr. Rull sammen og skjr opp.





Det gr an bruke en slik bambusmatte. Da kan man ha ris ytterst og lage fine snne ruller med sushi. Vi tok sjgresset ytterst, da blir det ikke noe gris og er s lett at selv Rikart kunne klart det.

Server med soyasaus og wasabi. Spis med pinner.

Jentene koser seg.

Nyt maten!

Oh, Oh, Oreo Brownies

I dag har jeg bakt KJEMPEGODE brownies med oreokjeks inni. Jeg fant oppskriften p denne ste siden. Her finner du mange gode oppskrifter. Jeg er ikke noen erfaren baker, men denne kaka var veldig enkel lage. Bordellet i Bergen anbefaler den p det sterkeste!



Her ser dere resultatet. Den ble litt for lys, men den smakte veldig godt!



For lage denne herlige kaka trenger du:
125 g smr
200 g kokesjokolade (jeg valgte lys, men vil nok bruke mrk neste gang pga utseendet p kaka)
5 dl sukker
4 store egg
2 ts vaniljesukker
2 dl hvetemel
16 stk oreokjeks (1 pk)

Framgangsmte

Smelt 50 gram av smret sammen med kokesjokoladen i en liten kjele over svak varme.




Pisk resten av smret sammen med sukkeret. Tilsett ett egg av gangen og pisk godt mellom hvert egg. Rr inn den smeltede sjokoladen og vaniljesukkeret.



Bland s i hvetemelet og rr til deigen er jevn. Hakk opp oreokjeksene i store biter og vend dem forsiktig inn i deigen.



Fordel deigen i en liten langpanne (20x30 cm). Stek kaka p 170 grader i 40 minutter. Avkjl kaken i formen. Hvis du vil pynte kaka, kan du gjerne drysse litt vaniljesukker over.

HPER DET SMAKER!

- Ingunn


Fastelavnssndag

GRATULERER med gull og bronse p femmila! Det var en fantastisk avslutning p VM.

N sitter jeg og ser p Hyacinth Buckets memoarer, det er god underholdning mens bollene steker. Det er jo fastelavnssndag i dag.

  • 2 dl flte
  • 8 dl melk, ekstralett
  • 300 g smr
  • 250 g melis
  • 100 g gjr
  • 1,5 kg hvetemel

Kok opp flte, melk, smr og melis. Avkjl og tilsett gjr og hvetemel. Trill boller, ca 40 stk. Hev bollene i en time og stek i 7-10 min p 250 grader. Jeg penslet med egg fr jeg satte dem i ovnen, og jeg tilsatte rosiner i halve deigen. Et tips er legge rosinene i vann en stund fr de skal i deigen, da blir de saftigere. Oppskriften p bollene fant jeg her. Jeg gleder meg til smake!

Her er bollene ferdig stekt.

Sylvi-Ann og Ingunn har begge vrt hjemme p vinterferie. N er de endelig p vei tilbake. Bussen skal vre i Bergen hvert yeblikk. Jeg hper de blir glade for boller. Jeg har tenkt fylle bollene med krem og drysse over melis s de blir skikkelige fastelavnsboller.

- Iselin

Luksurise sjokolademuffins

LUKSURISE SJOKOLADEMUFFINS

Dette trenger du for lage disse fantastiske muffinsene:

3 3/4 dl hvetemel
1 dl kakao
1 1/2 dl bakepulver
1 ts vaniljesukker
125 g romtemperert smr
2 1/2 dl brunt sukker
2 egg
1 dl melk
1/2 dl creme fraiche



Forvarm ovnen p 175 grader. Bland mel, kakao, bakepulver og vaniljesukker og sett det til side. Pisk smr og sukker hvitt. Tilsett eggene, ett av gangen, og rr litt for hvert egg. Ha i melblandingen vekselsvis med melk og creme fraiche. Putt rren i muffinsformer. Stek dem i ca. 10 minutter, men flg med p stekinga. Vi har nemlig litt ustabil stekeovn. La muffinsene avkjles.

Lag glasur i mellomtiden.



Dette trenger du for lage glasur:

25 g smr
ca 6 dl melis
ca. 4 ss melk

Smelt smret i en kjele. Bland smret og melisen og telsett melken under omrring. Rr til glasuren er glatt. Legg p glasuren nr muffinsene er kalde. Str over noen sjokoladelinser og for eksempel hjertestrssel.




Oppskrift p butterdeigkurver med stt fyll

Yndlingssstra vr og yndlingsnaboen vr etterlyste beskrivelse av desserten fra morsdagsinnlegget, siden vi bare la ut et bilde.

Desserten var butterdeigskurver med stt fyll, komponert av oss.

Til 4 personer trenger du:
2 frosne butterdeigsplater
litt frosne skogsbr
1/2 kokesjokoladeplate
litt melis
kakestrssel

Tin butterdeigplatene litt og del dem i 2. Skjr en firkant i midten der du vil ha fyllet. Stek dem i ovnen p 200 grader en stund til de er gylne og heva.

Ta dem ut av ovnen og skjr vekk midten s det blir et lite hull.

Semlt sjokolade, lag melis, tin br og varm dem i microen. Putt det nedi hullene og str over litt kakestr. P en dag som denne passer det med hjerter. I morgen passer det ogs med hjerter, for da er det valentinsdagen.

Riktig godt.
Her er et bilde av vre (vi er tre stykker):


Fin morsdagskake?

Middagstips: Pasta carbonara la Ingunn

P onsdag lagde jeg pasta carbonara til fellesskapet. Til tross for at jeg ikke er noen mester p kjkkenet,ble det veldig godt.

Dette trenger du for lage en perfekt pasta carbonara la Ingunn:
(6-7 porsjoner)

  • Noen opphakkede sopp
  • En pakke med chorizoplse
  • En pakke med bacon
  • 6 hvitlksfedd
  • To bokser med kremflte
  • Nok pasta. Jeg brukte slik tagliatelle
  • Ca. 5 dl revet parmesan
  • Litt sitronsaft
  • Salt og pepper
  • Cherrytomater
  • En pakke med frosne aspargesbnner
  • 6 eggeplommer

Det viktigste nr man lager mat er at man er godt forberedt. Derfor kan man begynne med kutte opp ingrediensene og snn. Da gr alt som en lek. Jeg liker kutte opp ingredienser. Det er lett. Jeg kuttet derfor opp sopp, bacon og chorizo. Iselin skilte seks egg slik at hun fikk alle eggeplommene oppi en bolle:



Nr du fler at du har gjort deg klar til begynne, kan du sette p pasta til koking. Dette kan ta litt tid, nemlig. Nr det har blitt gjort, er det bare sette igang med steke chorizo, bacon sammen med 6 fedd hvitlk. Nr det er stekt, kan du putte oppi soppen.



Ml opp s du fr 6 dl flte i et literml. Hell den over kjttet og soppen. Putt ogs oppi parmesanen. Dette skal koke i noen minutter. Namnam!

I tillegg til pastaen hadde jeg lyst til lage noe friskt og godt ved siden av. Iselin kuttet derfor opp en boks med cherrytomater, og jeg kokte aspargesbnner. Cherrytomatene stekte vi i stekepanna. Nr disse tingene var ferdige, la jeg dem i en bolle og strdde litt havsalt over.

Her ser dere komfyren vr.

Nr pastaen er ferdigkokt og alt det andre er klart, heller du vannet av pastaen og legger den i en serveringsbolle. Hell flteblandinga over pastaen. Putt oppi eggeplommene, gjerne en etter en, og vend blandinga rundt. Smak til med sitronsaft og pepper.

Da er det klart til servering. Bon appetit!

Oreokake

I dag har vi vrt flinke og laget oreokake her i Dukkehjemmet. Den ble veldig veldig god!

Bildet har vi funnet her

Dette trenger du for lage oreokake:

150 g mel
150 g sukker
75 g kakaopulver
2 ts bakepulver
1 ts salt
2 egg
2,5 dl melk
3 ss nytral olje
2,5 pk oreokjeks (ikke slike i boks)

Til sjokoladetrekket:
150 g smr
1 dl kakaopulver
4 ss melis
1 dl melk

Til fyll:
2 dl kremflte
3 ss melis
hakket oreokjeks (resten av kjeksen)

Framgangsmte:

Forvarm ovnen til 180 grader og gjr klar to springformer med bakepapir i bunnen.

Gjr klar kjeksen ved ta fra hverandre den ene siden p alle kjeksene. Legg kjekshalvdelene med fyllet utover bunnen av formene med bakepapir. Legg resten til side.

Rr sammen sukker, mel, kakaopulver, bakepulver, vaniljesukker og salt i en bolle. Ha i egg, melk og olje og rr til det blir en jevn blanding.

Fordel rren mellom de to formene med kjeksen og spre rren utover. Stek dem i ovnen i 30 minutter.

Avkjl p rist. Fjerne bakepapiret.

Sjokoladetrekk

Smelt smret og rr inn kakaopulver og melis. Ha i litt melk og rr rundt. Avkjl til den blir stiv nok til smres p kakene (som ogs m vre kalde, ellers blir det for tyntflytende)

Nr sjokoladetrekket er smurt p, kan du gjre resten.

Fyll

Pisk kremen sammen med melisen. Hakk resten av kjeksene (de halvdelene uten fyll). Vend dem inn i kremen.

Legg en av de to kakeformene i bunnen. Ha p halvparten av kremen. Legg den andre kakedelen p toppen og ha resten av kremen p toppen.

Her kan dere se bilder av kaka. Bildene ble ikke like bra som kaka, men...

Kaka er spesielt god med melk.

Vi takker Ingrid for de fine bildene!


Oppskrifta finner du her

Dagens middag

Hei!

Jeg skal n informere om dagens middag.

Ingredienser:

  • Laksefileter
  • Grnnsaker
  • Olje
  • Krydder
  • Sopp
  • Nudler
  • Salat
  • Saus

Legg laksen i en ildfast form med skinnet ned. Krydre etter eget nske, stek til de er ferdig ved passende temperatur. Stek grnnsaker (for eksempel vrlk, paprika, chili og fryste wokgrnnsaker) og sopp og krydre. Kok nudler. Velg en saus du liker (for eksempel pasta carbonara) og server med en salat til.

Bildene er hentet fra www.images.google.com, bare sk p ingrediensene i retten, s finner du dem. Retten har ftt navnet FLAKS.

- Iselin

Sjokoladekake med glasur

Oppskrift p sjokoladekake med glasur:

Ingredienser:

50 g kokesjokolade (jeg brukte lys)
175 g smr
2 ss melk
200 g hvetemel
1 ss bakepulver
1 ts vaniljesukker
175 g brunt sukker
3 egg, sammenvispet

Glasur:
50 g mykt smr
100 g kokesjokolade (jeg brukte lys)
200 g melis, siktet
1 ts vaniljesukker
1 ss melk

Framgangsmte:

  1. Sett stekeovnen p 160 grader. Smr en springform (ca. 23 cm i diameter) godt. Jeg brukte en annen type form. Legg gjerne bakepapir i bunnen av formen.
  2. Smelt smret over svak varme i en kjele eller i mikroblgeovnen ved lav effekt. Tilsett sjokoladen, og rr til den har smeltet. Rr inn melken. La blandingen bli litt avkjlt.
  3. Bland mel og bakepulver og sikt det over i en bolle. Tilsett sukker, og bland. Tilsett eggene og sjokoladeblandingen, og vend det til alt er godt blandet. Ikke rr for mye.
  4. Ha rren i kakeformen, og glatt til overflaten med en slikkepott. Stek kaken i 50-60 minutter, eller til den er godt hevet, gyllenbrun og fast (jeg stekte den i 10 minutter pga ustabil stekeovn). Her er det kjekt ha en kakepinne - takk mor!
  5. La kaken hvile 10 minutter i formen. Legg den over p en rist, og avkjl den helt. Del kaken i to lag horisontalt (jeg gjorde ikke det fordi kaka ikke ble hy nok).
  6. Glasur: Smelt smret over svak varme i en kjele. Tilsett sjokoladen, og rr til den har smeltet. Rr inn melis, vaniljesukker og melk. Rr til en glatt glasur.
  7. Bre halvparten av glasuren p en av kakebunnene. Legg den andre bunnen p toppen, og bre resten av glasuren p toppen av kaka. Riv sjokolade over kaka, eller bruk annen pynt. Lag eventuelt ekstra glasur, hvis du er glad i det.

Oppskrifta er henta fra den fine boka "1 rre, 100 kaker" av Christine France.

Bildet er hentet herfra.

Pepperkakedeigen

I dag er det 10. desember! Sylvi-Ann har endelig ferie. Hun har levert den siste oppgava si fr jul. Elevene hennes skal ha prve i dag, det blir spennende. Ingunn og jeg har tenkt oss til byen en tur for se om vi finner julegaver, ny mobil til meg og en pepperkakeform. Vi skal jo bake pepperkaker i dag! Kanskje vi trenger et kjevle ogs.

Her er oppskrift p pepperkakedeigen vi ferdigstilte i gr:

500 g sukker
4 dl sirup
2 ss kanel
1/2 ss pepper
1/2 ss nellik
500 g smr
2 ss natron
4 egg
1300-1600 g hvetemel

Gi sukker, sirup og krydder et oppkok. Tilsett natron og hell det straks over smret som ligger i en bolle. Rr til smret er helt smeltet og blandingen er kald.

Visp sammen eggene, rr dem inn i smrblandingen og rr inn melet til slutt (litt og litt, rr godt inn). La deigen st kaldt i noen timer (kan gjerne st i flere dager). Stekes p ca 225 grader. Lykke til!

I gr ble en travel dag. Ingunn og jeg var i sane p dagen, og da vi kom hjem, rydda vi, s p TV og spiste nachos til middag. Vi fikk ikke begynt med pepperkakedeigen fr klokka begynte bli mye. Da vi kom til punktet at vi skulle rre til smret var smeltet og blandingen kald, var vi egentlig klare for ta kvelden. Og det tok tid fr denne blandingen begynte avkjles! Vi satte oss ut p verandaen og rrte, vi:



Klokka ble vel nrmere halv 2 mens vi satt der ute.

Deigen ble ferdig og fikk riktig konsistens, tror vi. Vi laget en stor porsjon, for vi vet at noen liker spise deig. Her er den ferdige klumpen:

Vi nsker oss selv LYKKE TIL med baking! :-)

Vi kommer tilbake med tips for komme i julestemning senere p dagen. P gjensyn.

Vi kan nevne at p 10. desember i 1903 fikk Bjrnstjerne Bjrnson Nobelprisen i litteratur! Odd Nordstoga og Andrea Henkel har bursdag i dag, gratulerer s mye.

- Iselin

Sjokoladeboller

Vi laget forresten gode sjokoladekuler her om dagen! De ligner p de man kan kjpe av elever som selger til inntekt for klassetur og snn. Kjempegode i alle fall! Vi fant oppskriften p IKEA. Fler forresten de er litt sunne, siden deter havregryn i dem.... I alle fall er de kjappe!

15-20 sjokoladekuler:
100 g smr
1 dl sukker
3 ss kakao
3 dl havregryn
3 ss sterk, kald kaffe
Knust sukker eller kokos

Bland smr, sukker, kakao, havregryn og kaffe. Form runde kuler som er ca 2-3 cm i diameter. Rull dem i enten knust sukker eller kokos (barn som meg foretrekker sukker, mens voksne foretrekker kokos). Sett dem i kjleskapet 30 min fr servering. De smaker kjempegodt til kaffe, men barn som meg foretrekker selvflgelig melk eller saft.

Skillingsboller

Hei!

N er det helg for oss i Bordellet -det er i alle fall lrdag. Ingunn jobber flittig, siden hun skal ha grammatikk-eksamen p onsdag, og Sylvi-Ann jobber iherdig med oppgave so, skal leveres mandag. Barejeg tar meg tid til slappe av litt (innimellom alle sykdommene), med lage skillingsboller! Jeg har aldri laget skillingsboller fr, s det blir spennende se hvordan de blir. Jeg kombinerer to oppskrifter, n som jeg fant tilfeldig p nettet og en som er i Schakenda, Bakeriet i Lom-boka. Jeg vil tro de blir usedvanlig gode, det meste som blir til her i Bordellet, blir nettopp det.

Her er oppskriften jeg brukte (til ca 24 boller):

150 gram smr
0,5 liter melk
75 g rd fersk gjr
1 kg hvetemel
150 gram sukker
1 stort egg

Fyll:
200 gram smr, temperert
150 g sukker
Kanel
Rosiner
Egg til pensling

Smelt smret og bland det med melken, s det blir ca. 35 grader. Rr ut gjren i blandingen. Vei opp mel og sukker og hel vsken og egget over. Elt deigen s lenge du orker, i alle fall til den er glatt og jevn. La deigen heve s den blir strre, kanskje ca. 1 time.

Rr sammen smr og sukker til en luftig masse. Kanel etter egen smak.

Kjevle ut deigen til et rektangel. Smr fyllet godt utover og ha evt. p rosiner. Rull deigen sammen til en rull og skjr den opp i skiver, ca. 24 stk. Etterhev i ca. 45 min og pensle med egg. Stek bollene i forvarmet ovn, 175 graderica. 20-25min.

Det gr fint an ha vaniljekrem i midten av bollene fr man steker dem, hvis man har lyst til det.

Nam nam! Jeg tror de blir veldig gode, hva tror dere? Vi legger ut bilde senere.

N skal vi snart ha en yatzy-pause her, tenker jeg. Ingunn-Mor var s snill at hun kjpte Maxi-Yatzy da hun var p besk, s vi storkoser oss med det flere ganger om dagen. Jeg vinner faktisk ganske ofte. Vi lurer litt p nr vi kommer til g lei av spille, men den tid, den sorg.



I dag er det sol og fint vr i Bergen. Det passer bra, siden vi feirer at de tyske styrkene kapitulerte i Norge i 1945, etter 5 r med okkupasjon. Kan ogsfortelle dere at p denne dag i 1886, ble Coca Cola servert for frste gang i Atlanta, USA. Det er den internasjonale Rde Kors-dagen i dag, samt FNs internasjonale minnedag for dem som mistet livet under 2. verdenskrig. Vi har mye feire/minnes i dag.

Det var alt for n. Regner med det kommer en oppdatering med blant annet middagstips og bilde av skillingsbollene om ikke s altfor lenge.

Vi gleder oss til besk neste uke, fra Mor og Far Rudsbygd. Velkommen skal dere vre! Vi satser p at finvret holder seg.

Tomatsuppe

Selv om Mor og Marit har dratt hjem igjen n (og er trygt hjemme), koser vi oss. Vi hadde helt hjemmelaget tomatsuppe til middag i dag. Den ble veldig god, s legger ut oppskrift p den, akkurat slik vi laget den ... Til 3-4 personer.

Noen tomater
2hvitlkfedd
1/4 rdlk
ca 10 blader basilikum
2 chili uten fr
1 pose First Price tacosaus
1 terning grnnsaksbuljong
ca 1 dl matflte
2 dl vann
litt maizena-mel
1/2 boks tomatpure

Mos tomater, rdlk, chili, tacosaus og basilikum med stavmikser eller noe lignende. Kok litt vann i en kjel med buljongterning i. Putt i de moste tingene og hakk hvitlk og putt i det ogs, i tillegg til tomatpure. Bruk gjerne stavmikser igjen for f en enda jevnere suppe. Kok opp og tilsett litt maizena-mel blandet ut i vann, og litt matflte til slutt.
Kok egg i ca 10 min, ta av skallet, del i to og putt i suppa. Legg p et basilikum-blad ogs. Spis gjerne brd til (f.eks rester fra scones-frokost - det hadde vi).

Veldig tilfeldig mte gjre det p, men suppa ble kjempegod. Bon appetit!

Oppskrift p laksegryte

Her er en kjempegod middag (Dette er til 2 porsjoner, doble for f til 4 osv):

2 jevne stykker laksefilet ca. 150 g
1 ts finhakket eller revet frisk ingefr
1 fedd hvitlk, finhakket
1/2-1 rd chili, renset for fr og finhakket
1 lime
2 ss soyasaus
1/2 grovt strimlet kinakl (egentlig skal det vre 2"bok choy", men det gr fint med kinakl)
4 mellomstore shitakesopp (kan slyfes, vi har erstattet dette med 8 champignonger)
litt olje
1 passe stort ark aluminiumsfolie

Framgangsmte:
(Eller man kan ogs velge tilberede dette INNI ovnen, og da kan man legge hele greia i en ildfast form og ha aluminumsfolie over. 200 grader i ca 45 min-en time)

Smr aluminiumsfolien med litt olje og legg fiskestykkene ved siden av hverandre p midten.
Dryss over ingefr, hvitlk, chili og revet limeskall. Brett folien litt opp langs kanten. Skjr sopp i smale strimler. Legg kinakl og sopp litt rundt og p fisken. Press over limesaften og tilsett soyasaus.

Klem aluminiumsfolien sammen til en ls pakke. Damp pakken p rist over vann i en fiskekjele eller gryte med lokk i ca. 15 min. (litt avhengig av hvor store porsjoner det er, s helst litt lenger...)

Server gjerne med kokt ris.

Nok en ny leser nskes velkommen med gode cookies

Velkommen som fast leser, Randi! Vi skal prve finne stoff som er av interesse for deg ogs.

Vi har ryddet og vasket n, for vi fr besk i kveld av Ingrid, Maria og Vilde. Vi skal lage kjeks, og her er oppskrifta:

Doble sjokoladecookies (ca. 24 stk)

Ingredienser
  • 200 g mykt smr + ekstra til stekeplatene
  • 200 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 stort egg
  • 225 g hvetemel
  • litt salt
  • 1 ts natron
  • 115 g hvite sjokoladebiter
  • 115 g mrke sjokoladebiter
Tilberedning
  1. Forvarm ovnen til 180 grader. Smr 2 stekeplater med smr. Ha smr og sukker i en stor bolle, og rr det sammen. Rr gradvis inn egget til rren er lett og luftig.
  2. Sikt mel, salt, natron og vaniljesukker over rren, og vend det inn. Vend inn sjokoladebiter.
  3. Sett dessertskjeer av rren p de smurte stekeplatene, men ikke sett dem for tett. Stek dem i 10-12 min til de er spr p utsiden, men fremdeles myke inni. Avkjl godbitene p stekeplatene i 2 min, legg dem p rist, og avkjl deretter helt.
Nam nam :)

2 verdener - en drm av en kake

Her kommer oppskriften p en ny gulrotkake som vi prver ut i dag i anledning spillkvelden!

Ingredienser
4 egg
270 g sukker
360 g hvertemel
100 g Freia Kokesjokolade 70% biter
2 ts natron
2 ts kanel
1 ts salt
1,5 dl olje
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
3 dl revne gulrtter

Glasur
100 g Philadelphia
60 g smr, romtemperert
4 dl melis
2 ts vaniljesukker
Pynt med sjokolade eller noe annet godt!

Tilberedning
1. Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt inn hvetemel, natron, kanel, salt, vaniljesukker og bakepulver.
2. Riv gulrtter (press ut overfldig saft). Rr inn olje, gulrtter og kokesjokolade i biter. Fyll rren i en smurt springform (ca. 24cm i diameter)
3. Stek kaken p nederste rille til den er gjennomstekt (190 grader i ca. 45-60 minutter)
4. Avkjl p rist. Rr sammen glasuren og pynt som du selv vil!

Vel bekomme!
(Oppskrift hentet fra Freia ?Oppskrifter og Inspirasjon?)

 


Bloggen vr heretter...

...vil vi forhpentligvis oppdatere litt oftere. Vi synes det er artig skrive blogg for alle leserne vre! (Ca. 4 om dagen.)

Kanskje dukker det opp flere oppskrifter, filmanmeldelser, CD-anmeldelser, selvflgelig i tillegg til alt det spennende vi foretar oss.

I kveld skal vi p fotballkamp, og det kan hende vi skriver en evaluering av kampen etterp. Brann spiller mot Vlerenga i dag, og vi hper Brann vinner.


Legger inn en oppskrift p en kjempegod, r og varm sjokoladekake (til 8 personer):

Ingredienser:
  • 200 g smeltet (usaltet) smr
  • 200 g mrk sjokolade
  • 100 g sukker
  • 6 egg
  • 60 g hvetemel
Tilberedning:
  1. Smelt sammen smr og sjokolade. Pisk egg og sukker til eggedosis, vend inn sjokoladesmrmassen, vend inn melet til slutt. Avkjl massen i romtemperatur fr du fyller den i formene.
  2. Smr former p strrelse med kaffekopper og sikt over kakao.
  3. Fyll formene 2/3 fulle (5 x 5 cm) og stek dem i ca. 4-5 minutter til de har ftt en tynn skorpe. Ta dem ut av ovnen og la dem st i formen fr du forsiktig tmmer dem ut etter ca. 5 minutter (de er n r innvendig). Du kan ogs servere desserten i formen, dette er enklere.
  4. Sikt over kakao og server sammen med appelsin eller brsalat samt en kule hjemmelaget is.

Oppskrift p banankaka :)

Vi vet at noen av leserne vre setter pris p de gode oppskriftene vi legger ut, og da jeg overfrte bloggen fra blogspot.com til blogg.no, glemte jeg visst ta med innlegget der vi hadde oppskrift p banankaka..:)

Den er god:
2 egg
2 kopper sukker (pisk egg og sukker)
3 kopper hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 ts natron
1,25 dl melk
1 kopp myk margarin
2 moste bananer
melis med sitron
175 grader i ca. 45 min.

(Bildet er fra eksamenslesingen fr jul.)

Snart eksamen

Jeg sitter og skriver oppgave, men det ble litt kjedelig. Derfor fant jeg ut at jeg skulle lage en blogg for vrt flotte kollektiv! Ingunn er litt imot blogg, men hun syns da det er artig lese av og til. Og alt vi opplever her er verdt ta vare p skriftlig!

I dag jobber vi alle. Ingunn skriver oppgave i Exphil beta om Jobs bok og snn, Silje har vrt p nattevakt og shopping, Iselin er p skole og skolekor, og jeg skriver alts ogs oppgave som skal leveres i morgen. Eksamenene nrmer seg veldig, men jeg har ferie fra 7. desember! Ingunn har fra rundt 10., Silje og Iselin ikke fr 18.! Jeg gleder meg til jul.

Vi har skifta lyspre i mnelampa vr i dag. N skinner den flott igjen!



Ellers har vi spist Siljes sjokoladecookies - skikkelig gode!

Oppskrift: Gir ca. 24 stykker

200 g smr, mykt
200 g sukker
1/2 ts vaniljeessens
1 stort egg
225 g hvetemel
en klype salt
1 ts natron
2 plater sjokolade eller nonstop
  1. Forvarm stekeovnen til 180 grader. Smr 2 stekeplater med smr. Ha smr, sukker og vaniljeessens i en stor bollen og rr det sammen. Rr gradvis inn egget til rren er lett og luftig.
  2. Sikt mel, salt og natron over rren, og vend det inn. Vend inn sjokoladebiter.
  3. Sett dessertskjeer av rren p de smurte stekeplatene, men ikke sett dem for tett. Stek dem i stekeovnen i 10-12 minutter til de er spr p utsiden, men fremdeles er myke inni. Avkjl godbitene p stekeplatene i 2 minutter, legg dem p rist, og avkjl dem deretter helt.

N har Ingunn begynt p middagen, i dag blir det Ingunns dip med ris. Silje har begynt lage album. Ingen av oss jobber med skole selv om vi alle snart har eksamen. Gleder meg til mat, for jeg er sulten!

hits