Oppskrifter

Dagens kyllingmiddag med mer

Hei igjen, kjære venner. 

I det siste har vi kost oss mye. Vi har blant annet blitt kjent med Gizmo:

 

Han er ganske søt, og vi har blitt riktig gode venner.


Husker ikke om vi rakk å blogge om det, men vi har også hatt besøk av vår elskede søster Iselin, og vi hadde kanonbra dager i Trondheim.



Jeg har fått så god rosa gulrotkake. Hvis dere har lyst til å lage gulrotkake, har vi en oppskrift her i et gammelt innlegg

I dag har jeg rydda og pynta så flott:

Og laga middag:

Den smakte veldig godt om vi får si det selv, så her er oppskriften på kylling med spinat og soltørka tomat

  • Skjær opp kylling i biter og stek i olje i ei steikepanne på middels temperatur i noen minutter sånn at kyllingen blir passelig stekt. 
  • Ha i hakka hvitløk og chili.
  • Ha i en pose bladspinat og la den falle sammen.
  • Kutt opp soltørka tomat, legg den i litt vann og ha den i.
  • Ha i en boks med creme fraiche lett.
  • Ha i en dæsj (dash er den korrekte skrivemåten, men det ser så dumt ut) dijonsennep, salt og pepper. 
  • Server med for eksempel fullkornspasta og et glass rødvin. 
  • Bon appetitt! 

 

Jeg lover å bli bedre til å følge opp mottoet vårt "kvantitet framfor kvalitet" framover. Håper dere har det aldeles strålende.

 

we <3 u.

Bestemors karamellkake

I dag har jeg bakt. Jeg baker veldig sjeldent, men i dag hadde jeg lyst til å lage bestemor sin supergode karamellkake. Siden det er en god stund siden vi har delt oppskrifter med dere på bloggen, tenkte jeg å dele denne kaka med dere. Vær så snill og prøv den! Den er som sagt kjempegod.

Dette trenger du:

  • 3 egg
  • 3 kopper sukker
  • 3 ss karamellsaus
  • 4 kopper mel (ca. 400 gram)
  • 3 ts bakepulver
  • 225 gram smeltet smør
  • 1,5 kopp melk

Bland eggene og sukkeret og lag eggedosis. Putt i karamellsaus, mel og bakepulver. Tilsett smør og melk til slutt. Hell røra i en middels langpanne og stek kaka i ca. 20 minutter på 180 grader. La kaka avkjøles.



Mens du venter på at kaka blir kald, kan du lage glasuren.

Dette trenger du:

  • 300 gram melis
  • 100 gram smeltet smør
  • 3 ss kaffe
  • 1,5 ss karamellsaus
  • 3 ts vaniljesukker

Omtrent slik bør kaka se ut:



Dette er ei veldig enkel kake å lage, til og med jeg klarer det... Lykke til med bakinga, alle sammen! Håper det smaker.

- Ingunn

Helgemiddag

Her kommer et lite middagstips til dere. Vi har nemlig hatt skikkelig god middag i kveld, og vi tror den blir en gjenganger her i Dukkehjemmet. Hehe. Retten var superenkel, supergod og veldig passende som helgemiddag. Retten jeg snakker om er pitabrød med svinekjøtt og salat. Høres kanskje litt kjedelig ut? Neida, vi har pimpa pita'n.

Du trenger:

  • Svinekjøtt. Vi benytta oss av dagens Go' Helg-tilbud fra Kiwi.
  • En løk
  • En kvart paprika
  • Sjampinjong
  • Spicy tomato woksaus
  • Salat, tomat, agurk og vårløk
  • Ost eller revet
  • Pitabrød
  • Rømme
  • Ananas

 

Stek finhakka løk, paprika og sopp i skiver. Tilsett kjøttet litt før du setter inn pitabrødene i ovnen. Når kjøttet er stekt putter du i woksausen. Vi valgte Spicy tomato litt tilfeldig, men vi likte den kjempegodt og den passa supert i pitabrød. Sørg for at sausen får kokt litt bort sånn at det ikke blir så bløtt oppi pitabrødet. Server med frisk salat, rømme, ost og ananas (det var kjempegodt til!). Bon appetit og god helg!

Ser kanskje ikke så godt ut, men det var det.

Jeg var fornøyd med dagens middag.


Det var Iselin også.

Det gikk unna! Både å lage maten og å spise!

- Ingunn

 

EDIT: Mette-Marit, du kan bruke for eksempel kyllingkjøtt, fisk eller hest hvis du foretrekker det framfor svin. 

Polarpizza og øyedråper

I går hadde vi en flott dag. Iselin har nattevaktshelg, så vi ser henne ikke så mye som vi vil, dessverre. Dagen var rolig, og vi spiste noe kjempegodt til middag. Nemlig polarpizza! Det er nesten det samme som pitapizza, bare med polarbrød som bunn.

Det som er så fint med slik pizza, er at man kan putte på akkurat hva man vil. Vi valgte tomatsaus, pølsebiter, rødløk, cherrytomat potetgull og ost. NAM!

Ellers har Sylvi-Ann litt vondt i øynene sine i dag. Hun har brukt mye tid på håndarbeid og lesing i det siste, og da kan øynene fort bli røde. Iselin prøver å hjelpe til så godt hun kan. I går ville hun pleie øynene med saltvann. Vi håper det går bra.

- Ingunn

 

Viva México

I kveld har vi hatt meksikansk aften i Dukkehjemmet. Fredagstaco'n har jo blitt en fenomen her til lands, men vi syns det må være lov å lage fredagsnachos også. Det er jo tross alt nesten det samme. Vi hadde en sen middag i kveld. Iselin er på nattevakt, så vi prøvde å spise rett før hun gikk på jobb.

Uansett. Mat er viktig for kropp og sjel, og vi matblogger jo i ny og ne. Derfor kan jeg prøve å vise hvordan jeg lager den perfekte nachosmiddagen!

Dette trenger du:

  • Kjøttdeig
  • Tacokrydder (helst av typen Old el Paso)
  • Nachochips
  • Sopp (av typen sjampinjong)
  • Revet ost (gjerne av typen FirstPrice)
  • Salat
  • Paprika
  • Tomat
  • Agurk
  • Rødløk
  • Druer

 

Sett på stekeovnen på cirka 200 grader. Stek kjøttdeig, putt i tacokrydderet og vann og tilsett oppkutta sjampinjong. La dette stå og putre til det meste av væsken har forsvunnet.

 

Smør en ildfast form og legg et tynt lag med nachochips på bunnen. Vanligvis pleier jeg å bruke chips med ostesmak fra FirstPrice. Men dette hadde ikke Kiwi i dag, så da ble det Old el Paso, gitt.


Når kjøttet er ferdigstekt, legger du litt av kjøttet over. Fortsett å legge lag med chips og kjøtt (avslutt med kjøtt). Da blir det best. I dag valgte jeg å knuse de øverste chipslagene. Putt gjerne oppi litt salsa underveis. Topp det hele med deilig revet ost. Sleng forma inn i ovnen. La den stå der til osten er gyllen. Ta ut forma og skru av ovnen.

På dette bildet mangler nachosen ost.

 

Mens du venter på at nachosen skal bli ferdig, kan du kutte litt frisk salat. Jeg valgte å putte salat, tomat, gul paprika, agurk, rødløk og druer i salaten i dag. Det ble godt det.

Server med rømme, jalapeños og salsa og god brus.


- Ingunn

Dagens middag



Dagens middag var Grandiosa. Man setter ovnen på 225 grader og venter til den er varm. Så kan man legge inn pizzaen, ta den ut etter cirka 12 minutter (husk grytekluter) og skjære den opp servere. Bånn appetitt!

- Iselin

Middag med oppskrift

I går lagde jeg en nydelig gourmetmiddag! Jeg tenkte at det nå var på tide at jeg gjorde en innsats for å holde bloggen ved like, og her kommer derfor endelig et innlegg fra meg. Som dere kan lese, har Sylvi-Ann og Ingunn konkludert med at det ikke er kvalitet, men kvantitet som teller når vi nå skal blogge framover. Jeg er litt uenig der, og mener at både tekst og bilde bør være av beste kvalitet på alle innlegg. Så dere kan vente dere få, men gode innlegg fra meg. Jeg er vel forsåvidt mateksperten her i Dukkehjemmet, så dere kan forvente dere en del deilige middagsoppskrifter og lekre bilder. 

Gårsdagens middag: Torsk i karrisaus. Deilig - og ikke minst en fryd for øyet!

Jeg gjengir oppskriften etter hukommelsen, slik jeg lagde retten til oss tre. Selve fisken med saus er hentet fra boken "Fra boller til burritos" som vi fikk da vi hadde heimkunnskap på skolen. Vi lærte mye der. 

Torsk i karrisaus

Ingredisenser : 

  • 600 g torskefilet
  • 1 ss olje
  • 3 små løk
  • 2 ss karri
  • 1 eple
  • 1,5 terninger fiskebuljong
  • 2 ss mel
  • 5 dl vann

Ha olje, løk og karri i en panne og gjør løken blank. Putt i 2 ss mel og spe med 5 dl vann til sausen tykner. Skjær et eple i terninger og legg i det og fiskebuljongen. La det putre en liten stund før du legger oppi torskefilet i mindre biter. La det trekke i cirka 10 minutter. 

Tilbehøret her er 

revet gulrot med sitronsaft, ris og

Ertepuré

Det er en billig og bra måte å få i seg grønnsaker. Ingredienser: Erter, melk, , hvitløk, salt og pepper. Mos det i stavmikser. Man kan putte i andre ingredienser etter hva man kommer på, men prinsippet er at man moser alt i stavmikser og smaker til med salt og pepper. Og serverer. Det gir en lekker farge til hele retten man serverer. 

Bånn appetitt! 

- Iselin

Å tillate seg å vere svak, gjev styrke

I overskrifta kan de lese ordet for dagen i dag. Eg tenkte at sidan eg var så godt i gang med å blogge i dag, kunne eg likså gjerne skrive eit nytt innlegg. Denne gongen prøver eg meg på nynorsk. Eg blir sjølvsagt svært takksam viss nokon kan opplyse meg om eventuelle feil i språk eller innhald i innlegget mitt. 

Dette var ordet for dagen den 14. mai. Eg synest det var ei fin påminning til oss alle, sjølv om vi allereie har kome til den 16. 

Eg har laga gulrotsuppe til middag i dag. Eg har lagt ut ei slags oppskrift på det før, men eg tenkte eg kunne gå raskt gjennom ingrediensane:

  • litt olje
  • gulrøter (eg brukte ein heil pose med First Price)
  • lauk (eg brukte to)
  • vatn
  • litt matfløyte
  • 2 buljongterningar
  • kvitlauk
  • smak til med sukker, kvitvinseddik, salt, pepar

Eg varma den hakka lauken i litt olje, kutta gulrøter og hadde dei i kjelen. Deretter blanda eg i ca. ein liter med vatn og to buljongterningar og kokte dette til gulrøtene var møre. Her må eg tilføye noko viktig: Mos suppa med til dømes ein stavmiksar. (Takk for kommentar, Marit!) Smak til med litt matfløyte, eit par fedd kvitlauk og eventuelt litt sukker, kvitvinseddik, salt og pepar. 

Suppa vart riktig så god, og vi vart mette. Eg serverte ho i følgje med Crème Fraîche og varme rundstykke med smør. 

Gulrot frå her

- Iselin

Risotto

Jeg er jo veldig glad i å lage mat, og her lager jeg risotto. Jeg skal prøve å huske hvordan jeg gjorde det, men det begynner å bli en stund siden. I det siste har vi prøvd å være flinke til å bruke det vi har stående i mathylla vår, og der stod det blant annet risottoris.

Du trenger

  • risottoris, ca. 250 gram
  • sopp
  • pølse, vi brukte sånn tjukk kyllingpølse
  • melk
  • buljongterning rørt ut i kokende vann
  • løk
  • hvitvinseddik
  • smør
  • vårløk

Hakk løk, sopp og pølse. Ha litt olje i en panne eller kjele. Putt i løken og la den bli varm og fin. Rør inn risen og la kornene bli blanke. Hell på litt hvitvinseddik eller hvitvin og hell på vann med buljong så det dekker risen. La det koke inn og hell på litt og litt mer så risen blir myk, ca. 20 minutter. Putt i soppen på et tidspunkt og så pølse så den blir varm. Og litt smør. Ha oppi hakka vårløk, det smaker godt. Til slutt rørte jeg i litt melk. 

Jeg serverte denne nydelige retten i følge med revet gulrot med sitron på. Det ble veldig godt og kan absolutt anbefales. 

I kveld har vi kost oss med Paradise og ellers vært mer eller mindre flittige alle tre. Nå er det vel snart natt, det er i alle fall mørkt ute. 

- Iselin

Middelhavsmarinert kalkunfilet med epler og eplesaus

Ukens Go'helg-tilbud hos Kiwi er middelhavsmarinert kalkunfilet. Jeg vil informere om hva vi spiste til middag i dag med et lite blogginnlegg. 

Her er ingrediensene vi brukte (dette er til 3-4 personer): 

  • Kalkun
  • Epler
  • Rødløk
  • Eplemost
  • Lett Crème Fraîche
  • Hvitvinseddik
  • Honning
  • Pepper
  • Maismel
  • Hønsebuljong
  • Fullkornspasta
  • Vann

Jeg tror dette var alt. Jeg kan fortelle hvordan vi gikk fram:

Vi satte ovnen på 190 grader. Så begynte vi å lage saus, ca. slik:

kok opp 1 flaske eplemost
skjær 2 grønne (gjerne sure) epler i terninger og kok dem møre, legg dem så over i en bolle
reduser eplemosten ca. 50 % sammen med hønsebuljong og litt hvitvinseddik
rør inn et beger Crème Fraîche (den lette varianten kan ikke vispes, men den kan kokes)
bland litt maismel i kaldt vann og rør inn litt og litt til sausen er passe tykk
mos epleterningene med stavmikser og rør dem inn i sausen
smak til med krydder og honning

Mens vi laget sausen, satte vi eplebåter av tre røde epler og løkbåter av en rødløk inn i ovnen i en stor ildfast form.

Vi stekte kalkunfiletene i olje i en panne på sterk varme i 2-3 minutter på hver side, samtidig som vi kokte opp vann til pasta. Kalkunfiletene var nå klare til å legges i ovnen på eple- og løksengen. Det som ble igjen i panna helte vi i sausen. Fullkornssafaridyrpasta helte vi i det kokende lettsalta vannet.

Pastaen koker til den er ferdig. Formen kan stå i ovnen til filetene er gjennomstekte, for eksempel ca. 15 minutter. 

Server med en god salat. 

Det smakte veldig godt, og vi ble som vanlig både mette og fornøyde. 

I kveld har vi hatt tv-kveld i Dukkehjemmet. Vi har sett på The Voice på TV2 og mener at det er et fint program. I tillegg fikk med oss litt av Østnytt og Skavlan, og vi har vi sett på Nytt på Nytt, Senkveld og Golden Goal. 

Takk for i dag! 

- Iselin

Middagstips

I dag er en ny og spennende dag. Jeg er litt forkjøla, så jeg koser meg hjemme med varm melk og honning. Det er et veldig godt tips hvis du hoster, har vondt i halsen og synes synd på deg selv! Honning er et vidundermiddel. Ifølge wikipedia har nyere forskning vist at honning virker bedre på hoste enn reseptfri hostesaft. Det skal sies at jeg ikke har prøvd reseptfri hostesaft, men jeg har prøvd honning. Og det fungerer!

Hvitløk er et annet godt tips. Sammen med Joikakakene vi spiste på søndag serverte jeg en selvkomponert gulrotpuré. Jeg kokte 6 gulrøtter, helte av vannet og moste dem med litt smør. Så helte jeg oppi litt revet parmesan, salt, pepper, krydder og en hel del finhakket hvitløk. Det smakte helt nydelig, bortsett fra at hvitløken var litt for fremtrendende, nærmest overdøvende. Jeg tror jeg hadde i tre eller fire fedd. Så hvis noen vil lage en god puré, anbefaler jeg ett eller to. Men mens jeg spiste, kjente jeg at den tette følelsen jeg hadde i hodet slapp taket. Og jeg er sikker på at måltidet bidro til å få meg fortere frisk. 

Grunnen til at jeg kalte innlegget middagstips, er at jeg gjerne vil ha middagstips fra dere lesere. Har du laget noe godt til middag i det siste? Vi blir svært takknemlige for tips både i kommentarfeltet, på mail (bordellet@hotmail.no), på facebook, sms, telefon, brev eller ansikt til ansikt. 

Her er en oppskrift som jeg tenkte å prøve ut i nærmeste framtid: 

Fiskepinner

Hvit fiskefilet
Egg
Brødkrumme
Sorte og hvite sesamfrø

Til 3-4 personer: Skjær ca 600 g fiskefilet i avlange stykker. Pisk sammen 3 egg og bland 100 g brødkrumme og 1 ts sesamfrø. Putt fiskestykkene i hvetemel (du trenger ca. 3 ss), så i egg og til slutt i brødkrumme før du steker dem i litt olje.

Dette ser delikat ut, sant? Oppskriften er fra den kjente kokken Tommy Østhagen. Her er fiskepinnene servert sammen med en agurksalat (agurkskiver med eddik, sukker og vann) og potetmos. 

Med jevne mellomrom bryter sola fram fra skyene og velter seg inn over gulvet. Jeg tror jeg skal gå ut en tur og se om det er like slapsete og vått ute som det var i går. Vi ser fram til vår og sommer og sol! 

- Iselin

Dagens middag

Her er oppskrift på dagens middag. Vi har hentet inspirasjon fra vg.no. Vi laget til 3 personer, ganske så rikelig. 

  • Torsk
  • Lett crème fraîche
  • Hakket dill
  • Hvitløk
  • Kålrot, gulrot, potet, selleri
  • Egg
  • Smør
  • Salt og pepper og sitron

Sett ovnen på 200 grader. Del 1 kålrot, 4 gulrøtter og 3 selleristenger i småbiter og kok dem. Mos dem med stavmikser og bland i 5 ss smør og 3 egg. Smak til med salt og pepper. Legg mosen i smurt ildfast form. 

Ta passende menge fisk, del den evt. i passe stykker og krydre med salt og pepper. Legg dem oppå mosen. Bland crème fraîche, 3 hakkede hvitløksfedd, hakket dill (en god del), salt og pepper og hell over fisken. Putt formen i ovenen og la den stå til fisken er gjennombakt (vår måtte stå en stund siden den var litt fryst), ca. 10-15 minutter ifølge VG. 

Server! Det smaker veldig godt med presset sitron over både torsken og mosen.

Fiskefilet med mos av rotfrukter

Alle i Dukkehjemmet syntes retten smakte fortreffelig, selv om det er bare en av oss som er spesielt glad i torsk. 

Nå er det snart natta, så vi takker pent for dagen som har vært god og fin på så mange måter! :-) 

- Iselin

Fredag og helg

Nå er det snart helg igjen, eller den er vel egentlig her... I helga skal vi slappe av med spill, mat og kos. Det blir fint.

Iselin jobber flittig med bacheloroppgava si og prosjekt om dagen. Hun har mye å gjøre for tida, og det er nok litt slitsomt for henne. Men hun er flink og gjør en god jobb, syns jeg. Sylvi-Ann har begynt å planlegge masteroppgava si, og tror hun har funnet noe hun vil skrive om, når den tid kommer. Jeg har hatt en uke med forelesninger nå, og det var ganske godt å komme i gang igjen. Dette semesteret skal jeg ha to fag: moderne språk og eldre litteratur. Så langt liker jeg det godt.

I går var Sylvi-Ann og jeg på quiz på Finnegans med mange av vennene våre. Det var veldig gøy, og vi gjorde det bra, men dessverre vant vi ikke. Forhåpentligvis skal vi dra på quiz flere ganger framover, og det blir fint.

Jeg lagde middag i går: svine- og brokkoligrateng. Jeg liker å lage mat når det ikke blir altfor vanskelig. Vanligvis pleier jeg å være ganske klønete på kjøkkenet, men i går gikk det ganske bra.

Svin- og brokkoligrateng

Bildet og oppskrifta er henta her.

Dette trenger du til 4 porsjoner:

800 gr svinekjøttdeig
ca 400 gr frossen brokkoli
2 poser Toro Bretagnesaus (eller annen saus)
2 egg
Gulost til å strø over

  • Stek opp kjøttdeigen, bruk gjerne krydder
  • Legg den frosne brokkolien nederst i en ildfast form og strø kjøttet over
  • Lag sausen som anvist på pakka, og visp i eggene når den er ferdig
  • Strø over ost og stek den på 220 grader i 20 minutter
  • Server med godt brød og kanskje salat ved siden av 

Dette var en veldig enkelt rett å lage. Det eneste som tok tid var stekinga inne på ovnen. Dette er nok en rett vi kommer til å spise litt når vi nærmer oss eksamen, eller andre dager vi har knapt med tid. Det var virkelig kjempelett, og det er veldig fint å kunne lage noe annet enn frossenpizza i eksamensperioden. Du kan gjøre mange endringer med denne retten. F.eks. erstatte halvparten av kjøttet med bønner og sopp, putte oppi andre typer grønnsaker.

 

Her kommer det en kjempefin sang, som jeg anbefaler alle å høre på:

 

Ha en fin helg, alle sammen!

- Ingunn

Jeg tror på gleden

Her kommer dagens ord for 17. januar:

I dag har vært en fin dag på mange måter. Jeg har lært mye, sovet litt, spist og prata. Også er jeg flink. Man kan bli sliten av å stå på og stresse med ting man må gjøre, men da er det viktig å huske på at gleden kommer. Hvis man er lei seg, er det fint å tenke på at man stort sett pleier å bli ganske glad igjen. 

Vi spiste fullkornssafaridyrpasta, kyllingfilet og tomatsaus til middag i forgårs. Jeg vil gjerne anbefale en god oppskrift på tomatsaus. Jeg fant oppskrifta her, men jeg tenkte at jeg kunne skrive hvordan jeg gikk fram også. 

Ingredienser:

  • Olivenolje
  • Løk
  • Gulrot
  • Selleri
  • Hvitløk
  • Tomatpuré
  • Hermetiske tomater
  • Kyllingbuljong og vann
  • Salt og kverna pepper
  1. Kutt 1 løk i små biter og stek den på middels varme i 5 ss olje.
  2. Kutt 3 gulrøtter og 3 selleristenger i bittesmå biter og stek det sammen med løken til det er blankt, 10-12 min, rør ofte. Kutt 4 fedd hvitløk og stek det sammen med grønnsakene i ca 20 sekunder.
  3. Kok opp 0,5 l vann med en buljongterning i en kjele. Hell grønnsakene over i kjelen og kok det til det er redusert 50-60 % (Kok en god stund så det blir mindre væske i kjelen). 
  4. Tilsett 2 ss tomatpuré, la koke i 2 min. Tilsett en tomatboks og la småkoke i 8 min. Man kan mose blandingen litt med en potetmoser. Tilsett 3 ss olivenolje, smak til med salt og pepper. 

Det er lurt å koke pasta mens man koker denne sausen også. Hvis man vil ha det ferdig cirka samtidig, kan det være lurt å begynne å koke pasta mens man reduserer på punkt 3 for eksempel. 

Maten ble veldig god, og vi ble mette og fornøyde. 

Nå har jeg tenkt å legge meg. 

Jeg tror
på gleden
selv når jeg gråter 

- Iselin

Brownies

Nå har jeg laget brownies så vi er klare for en hyggelig kveld. Amund kommer på besøk, så nå skal vi riktig kose oss. Vi kommer nok til å følge litt med på valget, og kanskje vi skal se på Idol eller Gøy på landet fra Øyer. 

Her kommer oppskriften på Brownies, hentet her.

  • 200 g kokesjokolade
  • 200 g smør
  • 4 dl sukker
  • 4 egg
  • 3 dl hvetemel
  • 2 ts bakepulver

Sett på ovnen. Smelt smør og sjokolade i en kjele, på svak varme. Rør og avkjøl. Rør sammen egg og sukker. Bland i den avkjølte smør- og sjokoladeblandingen. Sikt i hvetemel og bakepulver og rør deigen jevn. 

Stek ved 175 grader i ca 35-40 min (ca 20 min i vår ovn, den brenner kakene før de er stekt inni). Avkjøl kaken helt i formen. 

Her er et nydelig bilde:

Allerede antydning til brent etter 10 min i ovnen. Jaja. Smaker nok godt!

- Iselin

Matprat

Jeg hadde lyst til å lage middag i dag og begynte derfor å søke rundt på matprat.no. Dette er en flott nettside, og det er så gøy å prøve noe nytt. Jeg bestemte meg for å lage kremet urtepasta med pølser - en enkel rett som var rask å lage.

Bildet er henta her.

Dette trenger du for å lage denne herlige retten til 4 personer:

  • Tagliatelle
  • 500 gram grillpølse
  • 1 beger kremost med urter
  • 3 dl melk
  • 1 ss maizena, rørt ut i litt vann
  • Salt, pepper og urter.

Kok opp nok tagliatelle til fire personer.

Kutt opp pølse i biter og stek dem i margarin eller olje.

Begynn å varme melk og kremosten i en kjele forsiktig. Rør rundt til osten er smelta helt og hell i maizenablandingen. Smak til med salt, pepper og urter. Når sausen er varm, og pastaen er ferdigkokt, heller du sausen over pastaen - selvfølgelig etter du har helt av vannet. Bland pastaen og pølsebitene sammen. Server gjerne med pesto, tomat- og paprikabiter.

- Ingunn

Middagstips

Iselin har lagd kjempegod middag i dag, nemlig kyllingfilet i en spennende tomatsaus med hjemmelaga potetstappe! Nå er alle fire kjempemette, og jeg vil gjerne dele oppskrifta på denne gode retten med leserne våre.

Kylling oppå en hundevalp.

Dette trenger du for å lage fire porsjoner:

4 kyllingfileter
8 poteter
1 paprika
1/2 purre
1 boks hermetiske tomater
1 boks med tomatpuré
Tomatjuice, hvis du har det stående i kjøleskapet
Maizena
Hvitløk (3 fedd)
Diverse godt krydder, pluss salt og pepper
Litt sukker
Litt fløte
Litt smør
Laurbærblad

Skjær opp purre og putt den i panne med olivenolje. Hell over tomat og oppskjært paprika. Kok opp, ha i maizena blanda i vann til du får sausen så tykk du vil. Ha i litt sukker, laurbærblad og andre gode krydder. Press hvitløk oppi. Ha i oppskjærte kyllingfileter, kok bitene i sausen under lokk en stund. 

Lag potetmos ved å koke potet (lurt å koke poteter aller først). Mos potetene og ha i litt smør, fløte eller lignende, pluss salt og pepper. Vi spiste brokkoli til. 

Vel bekomme!

Bildene i innlegget er hentet her.

Müslirundstykker

Jeg lovte i et tidligere innlegg å legge ut oppskrift på müslirundstykkene vi hadde med oss på Neveltopp-tur i sommer. Jeg har vært innmari flink i dag. Jeg laget grønnsakssuppe med kyllingboller til middag og müslirundstykker etterpå. Vi har hatt besøk av Amund, og det var som alltid innmari hyggelig. Vi har spilt Bohnanza og kost oss med mazariner og kvikklunsj-melkesjokolade. Og rundstykker, da. Det er viktig å ha litt å drive med i slik en trist stund. Gullrikke har ikke forlatt oss riktig enda, så vi føler det er godt å fortsette å ha litt liv rundt henne. Hver gang vi dupper en finger i vannet spreller hun litt og velter seg over på sida igjen. 

Jeg legger ved noen bilder av forløpet. Fra bakeprosessen, altså.

Oppskriften er fra God Morgen Norge sine sider

Ingredienser: 

  • 1 kg grovbakstmel
  • 1 pk tørrgjær
  • 2 ts salt
  • 3 dl kruskakli
  • 2 dl havrekli
  • 1 dl linfrø
  • 200 g hakkede hasselnøtter
  • 10 tørkede aprikoser hakket i biter
  • 150 g rosiner
  • 12 dl lunkent vann
  • 2 ss rapsolje

Begynn med å hakke hasselnøtter og aprikoser. Bruk en stor bolle, gjerne metall. 

Hold igjen 2 dl av melet. Bland resten av melet, salt, nøtter, aprikoser, frø, rosiner, kli og gjær (alt det tørre). Sørg for å alltid ha gjær i huset, i det minste når du vet at du skal bake. Jeg måtte på butikken da jeg hadde kommet sånn ca. hit i oppskrifta. 

Bland så i lunkent vann og olje, rør med ei sleiv. Det blir en skikkelig røre, men det er helt riktig. Dette skal eltes/blandes for hånd i 5 minutter. Det er klissete, men det må nok til. Deigen blir litt "fastere" mens du holder på. Tilsett de siste 2 dl med mel mot slutten av eltetiden. 

Sett deigen til heving under plastfolie i 1 time. Mens deigen hever, kan man gjøre noe hyggelig, hva med å pusle puslespill?

Sett ovnen på 200 grader mot slutten av hevetiden. Legg rundstykkene på bakepapir på stekeplate med for eksempel to skjeer. Jeg laget 36 stykker. De skal steke i 15-20 minutter. Så blir de skikkelig gode! Ta gjerne på noe godt pålegg, jeg har spist ridderost. 

  

Man blir god og mett av rundstykkene, og de er veldig enkle å lage! Lykke til. 

- Iselin

Caffe Latte Cupcakes

Jeg er hjemme hos min kjære mor nå, og i dag har hun bakt kjempegode cupcakes! Jeg likte de så godt at jeg synes de fortjener et innlegg her på bloggen. Oppskrifta er henta her.

Dette trenger du for å lage Caffe Latte Cupcakes med Cream Cheese Frosting:
7 store cupcakes:
2 store egg
150 g sukker
100 g smør
50 g creme fraiche
1,5 dl melk
1 ss espresso (kan erstattes med vanlig pulverkaffe)
2 ss Baileys (kan sløyfes)
2 ts kanel
2 ts bakepulver
200 g hvetemel

Frosting:
100 g smør
200 g kremost
300 g melis

Pynt:
Mokkabønner, kaffebønner eller melkesjokoladelinser
Kaneldryss




Slik går du fram:
Pisk egg og sukker tykt og fyldig. Smelt smøret og bland sammen med creme fraiche og melk. Rør i pulverkaffen, Baileys og kanel. Sikt mel og bakepulver og vend i til slutt.

Sett papirformer i muffinsbrett og fyll formene 2/3 fulle med deig. Stekes midt i ovnen ved 200 grader i ca 15-20 minutter. Avkjøl helt.

Pisk sammen romtemperert smør og kremost. Ikke bruk lettvarianten av kremost. Hvis du bruker den vanlige typen, blir glasuren stivere. Tilsett melis litt og litt og pisk til du får en luftig krem. Sprøyt kremen på toppen av muffinsene. Pynt til slutt med kaneldryss og melkesjokoladelinser.

 

- Ingunn

Guacamole

Guacamole er et tilbehør som vi mener man bør ha når man skal spise Tex-Mex-mat. Det er innmari godt! I dag skal vi ha nachos til middag, og Iselin har laget en guacamole for anledningen. Har du lyst til å lage din egen guacamole, men vet ikke helt hvordan du skal lage det? Les videre da vel!

Dette trenger du:

2 avokadoer (pass på at de er modne, men ikke overmodne! De skal være litt myke å klemme på)
Noen fedd med hvitløk
1-2 tomater
1-2 chili
En dæsj rømme, creme fraiche eller kesam (f.eks. en spiseskje)
En dert korianderpulver
Litt sitronsaft
Smak til med salt og pepper

Bland det her i en bolle. Bruk gjerne stavmikser, men ikke for lenge - da blir den nemlig for flytende. Guacamole kan brukes som tilbehør til alt mulig egentlig, men vi skal altså ha det til nachos i kveld. Iselin sin guacamole (som dere ser under) ble ikke så grønn som vanlig, fordi avokadoen ikke var så fin. Men smaken er like god for det om!

Det er lett å lage sushi!

Her skal jeg enkelt fortelle hvordan vi lagde sushi til middag på tirsdag. Dette er det enkleste, og det smaker fortreffelig!

Skyll 250 g (vi lagde ca 30 biter) sushiris i kaldt vann to ganger. Legg det i vann i ca en halvtime. 




Finn frem det du trenger/ønsker, for eksempel:

  • 3 stilker vårløk
  • 1 avokado
  • Salmalaks
  • Nori (sjøgress)
  • Philadelphia
  • Riseddik og sukker
  • Kniver og fjøler 

Hell vannet av risen og kok den med lokk i 4 dl vann. Legg et håndkle under lokket etter 10 minutter (eller når risen har trukket til seg vannet) og ta den av platen. 

Skjær opp fisken i strimler, vårløk og avokado og andre ting du har lyst på, for eksempel agurk. Dette kan gjøres mens risen ligger i vann og mens den koker. Når risen har hvilt en stund, rører du inn en blanding med 2 ss sukker og 2 ss riseddik. 

Nå gjør vi det helt enkelt: 

Legg på ris på sjøgresset og fyll på med fisk og tilbehør. Rull sammen og skjær opp. 





Det går an å bruke en slik bambusmatte. Da kan man ha ris ytterst og lage fine sånne ruller med sushi. Vi tok sjøgresset ytterst, da blir det ikke noe gris og er så lett at selv Rikart kunne klart det. 

Server med soyasaus og wasabi. Spis med pinner.

Jentene koser seg.

Nyt maten!

Oh, Oh, Oreo Brownies

I dag har jeg bakt KJEMPEGODE brownies med oreokjeks inni. Jeg fant oppskriften på denne søte siden. Her finner du mange gode oppskrifter. Jeg er ikke noen erfaren baker, men denne kaka var veldig enkel å lage. Bordellet i Bergen anbefaler den på det sterkeste!



Her ser dere resultatet. Den ble litt for lys, men den smakte veldig godt!



For å lage denne herlige kaka trenger du:
125 g smør
200 g kokesjokolade (jeg valgte lys, men vil nok bruke mørk neste gang pga utseendet på kaka)
5 dl sukker
4 store egg
2 ts vaniljesukker
2 dl hvetemel
16 stk oreokjeks (1 pk)

 

Framgangsmåte

Smelt 50 gram av smøret sammen med kokesjokoladen i en liten kjele over svak varme.




Pisk resten av smøret sammen med sukkeret. Tilsett ett egg av gangen og pisk godt mellom hvert egg. Rør inn den smeltede sjokoladen og vaniljesukkeret.



Bland så i hvetemelet og rør til deigen er jevn. Hakk opp oreokjeksene i store biter og vend dem forsiktig inn i deigen.



Fordel deigen i en liten langpanne (20x30 cm). Stek kaka på 170 grader i 40 minutter. Avkjøl kaken i formen. Hvis du vil pynte kaka, kan du gjerne drysse litt vaniljesukker over.

 

HÅPER DET SMAKER! 

- Ingunn


Fastelavnssøndag

GRATULERER med gull og bronse på femmila! Det var en fantastisk avslutning på VM.

Nå sitter jeg og ser på Hyacinth Buckets memoarer, det er god underholdning mens bollene steker. Det er jo fastelavnssøndag i dag.

  • 2 dl fløte
  • 8 dl melk, ekstralett
  • 300 g smør
  • 250 g melis
  • 100 g gjær
  • 1,5 kg hvetemel

Kok opp fløte, melk, smør og melis. Avkjøl og tilsett gjær og hvetemel. Trill boller, ca 40 stk. Hev bollene i en time og stek i 7-10 min på 250 grader. Jeg penslet med egg før jeg satte dem i ovnen, og jeg tilsatte rosiner i halve deigen. Et tips er å legge rosinene i vann en stund før de skal i deigen, da blir de saftigere. Oppskriften på bollene fant jeg her. Jeg gleder meg til å smake!

Her er bollene ferdig stekt.

Sylvi-Ann og Ingunn har begge vært hjemme på vinterferie. Nå er de endelig på vei tilbake. Bussen skal være i Bergen hvert øyeblikk. Jeg håper de blir glade for boller. Jeg har tenkt å fylle bollene med krem og drysse over melis så de blir skikkelige fastelavnsboller.

- Iselin

 

 

Luksuriøse sjokolademuffins

LUKSURIØSE SJOKOLADEMUFFINS

Dette trenger du for å lage disse fantastiske muffinsene:

3 3/4 dl hvetemel
1 dl kakao
1 1/2 dl bakepulver
1 ts vaniljesukker
125 g romtemperert smør
2 1/2 dl brunt sukker
2 egg
1 dl melk
1/2 dl creme fraiche



Forvarm ovnen på 175 grader. Bland mel, kakao, bakepulver og vaniljesukker og sett det til side. Pisk smør og sukker hvitt. Tilsett eggene, ett av gangen, og rør litt for hvert egg. Ha i melblandingen vekselsvis med melk og creme fraiche. Putt røren i muffinsformer. Stek dem i ca. 10 minutter, men følg med på stekinga. Vi har nemlig litt ustabil stekeovn. La muffinsene avkjøles.

Lag glasur i mellomtiden.



Dette trenger du for å lage glasur:

25 g smør
ca 6 dl melis
ca. 4 ss melk

Smelt smøret i en kjele. Bland smøret og melisen og telsett melken under omrøring. Rør til glasuren er glatt.  Legg på glasuren når muffinsene er kalde. Strø over noen sjokoladelinser og for eksempel hjertestrøssel.




Oppskrift på butterdeigkurver med søtt fyll

Yndlingssøstra vår og yndlingsnaboen vår etterlyste beskrivelse av desserten fra morsdagsinnlegget, siden vi bare la ut et bilde.

Desserten var butterdeigskurver med søtt fyll, komponert av oss.

Til 4 personer trenger du:
2 frosne butterdeigsplater
litt frosne skogsbær
1/2 kokesjokoladeplate
litt melis
kakestrøssel

Tin butterdeigplatene litt og del dem i 2. Skjær en firkant i midten der du vil ha fyllet. Stek dem i ovnen på 200 grader en stund til de er gylne og heva.

Ta dem ut av ovnen og skjær vekk midten så det blir et lite hull.

Semlt sjokolade, lag melis, tin bær og varm dem i microen. Putt det nedi hullene og strø over litt kakestrø. På en dag som denne passer det med hjerter. I morgen passer det også med hjerter, for da er det valentinsdagen.

Riktig godt. 
Her er et bilde av våre (vi er tre stykker):


Fin morsdagskake?

Middagstips: Pasta carbonara à la Ingunn

På onsdag lagde jeg pasta carbonara til fellesskapet. Til tross for at jeg ikke er noen mester på kjøkkenet, ble det veldig godt.

Dette trenger du for å lage en perfekt pasta carbonara à la Ingunn:
(6-7 porsjoner)

  • Noen opphakkede sopp
  • En pakke med chorizopølse
  • En pakke med bacon
  • 6 hvitløksfedd
  • To bokser med kremfløte
  • Nok pasta. Jeg brukte slik tagliatelle
  • Ca. 5 dl revet parmesan
  • Litt sitronsaft
  • Salt og pepper
  • Cherrytomater
  • En pakke med frosne aspargesbønner
  • 6 eggeplommer

Det viktigste når man lager mat er at man er godt forberedt. Derfor kan man begynne med å kutte opp ingrediensene og sånn. Da går alt som en lek. Jeg liker å kutte opp ingredienser. Det er lett. Jeg kuttet derfor opp sopp, bacon og chorizo. Iselin skilte seks egg slik at hun fikk alle eggeplommene oppi en bolle:



Når du føler at du har gjort deg klar til å begynne, kan du sette på pasta til koking. Dette kan ta litt tid, nemlig. Når det har blitt gjort, er det bare å sette igang med å steke chorizo, bacon sammen med 6 fedd hvitløk. Når det er stekt, kan du putte oppi soppen.



Mål opp så du får 6 dl fløte i et litermål. Hell den over kjøttet og soppen. Putt også oppi parmesanen. Dette skal koke i noen minutter. Namnam!

I tillegg til pastaen hadde jeg lyst til å lage noe friskt og godt ved siden av. Iselin kuttet derfor opp en boks med cherrytomater, og jeg kokte aspargesbønner. Cherrytomatene stekte vi i stekepanna. Når disse tingene var ferdige, la jeg dem i en bolle og strødde litt havsalt over.

Her ser dere komfyren vår.

Når pastaen er ferdigkokt og alt det andre er klart, heller du vannet av pastaen og legger den i en serveringsbolle. Hell fløteblandinga over pastaen. Putt oppi eggeplommene, gjerne en etter en, og vend blandinga rundt. Smak til med sitronsaft og pepper.

Da er det klart til servering. Bon appetit!

Oreokake

I dag har vi vært flinke og laget oreokake her i Dukkehjemmet. Den ble veldig veldig god!

Bildet har vi funnet her

Dette trenger du for å lage oreokake:

150 g mel
150 g sukker
75 g kakaopulver
2 ts bakepulver
1 ts salt
2 egg
2,5 dl melk
3 ss nøytral olje
2,5 pk oreokjeks (ikke slike i boks)

Til sjokoladetrekket:
150 g smør
1 dl kakaopulver
4 ss melis
1 dl melk

Til fyll:
2 dl kremfløte
3 ss melis
hakket oreokjeks (resten av kjeksen)

 

Framgangsmåte:

Forvarm ovnen til 180 grader og gjør klar to springformer med bakepapir i bunnen.

Gjør klar kjeksen ved å ta fra hverandre den ene siden på alle kjeksene. Legg kjekshalvdelene med fyllet utover bunnen av formene  med bakepapir. Legg resten til side.

Rør sammen sukker, mel, kakaopulver, bakepulver, vaniljesukker og salt i en bolle. Ha i egg, melk og olje og rør til det blir en jevn blanding.

Fordel røren mellom de to formene med kjeksen og spre røren utover. Stek dem i ovnen  i 30 minutter.

Avkjøl på rist. Fjerne bakepapiret.

Sjokoladetrekk

Smelt smøret og rør inn kakaopulver og melis. Ha i litt melk og rør rundt. Avkjøl til den blir stiv nok til å smøres på kakene (som også må være kalde, ellers blir det for tyntflytende)

Når sjokoladetrekket er smurt på, kan du gjøre resten.

Fyll

Pisk kremen sammen med melisen. Hakk resten av kjeksene (de halvdelene uten fyll). Vend dem inn i kremen.

Legg en av de to kakeformene i bunnen. Ha på halvparten av kremen. Legg den andre kakedelen på toppen og ha resten av kremen på toppen.

 

Her kan dere se bilder av kaka. Bildene ble ikke like bra som kaka, men...

Kaka er spesielt god med melk.

Vi takker Ingrid for de fine bildene!


Oppskrifta finner du her

Dagens middag

Hei!

Jeg skal nå informere om dagens middag.

Ingredienser:

  • Laksefileter
  • Grønnsaker
  • Olje
  • Krydder
  • Sopp
  • Nudler
  • Salat
  • Saus

Legg laksen i en ildfast form med skinnet ned. Krydre etter eget ønske, stek til de er ferdig ved passende temperatur. Stek grønnsaker (for eksempel vårløk, paprika, chili og fryste wokgrønnsaker) og sopp og krydre. Kok nudler. Velg en saus du liker (for eksempel pasta carbonara) og server med en salat til.

 

Bildene er hentet fra www.images.google.com, bare søk på ingrediensene i retten, så finner du dem. Retten har fått navnet FLAKS.

- Iselin

 

Sjokoladekake med glasur

Oppskrift på sjokoladekake med glasur:

Ingredienser:

50 g kokesjokolade (jeg brukte lys)
175 g smør
2 ss melk
200 g hvetemel
1 ss bakepulver
1 ts vaniljesukker
175 g brunt sukker
3 egg, sammenvispet

Glasur:
50 g mykt smør
100 g kokesjokolade (jeg brukte lys)
200 g melis, siktet
1 ts vaniljesukker
1 ss melk

 

Framgangsmåte:

  1. Sett stekeovnen på 160 grader. Smør en springform (ca. 23 cm i diameter) godt. Jeg brukte en annen type form. Legg gjerne bakepapir i bunnen av formen.
  2. Smelt smøret over svak varme i en kjele eller i mikrobølgeovnen ved lav effekt. Tilsett sjokoladen, og rør til den har smeltet. Rør inn melken. La blandingen bli litt avkjølt.
  3. Bland mel og bakepulver og sikt det over i en bolle. Tilsett sukker, og bland. Tilsett eggene og sjokoladeblandingen, og vend det til alt er godt blandet. Ikke rør for mye.
  4. Ha røren i kakeformen, og glatt til overflaten med en slikkepott. Stek kaken i 50-60 minutter, eller til den er godt hevet, gyllenbrun og fast (jeg stekte den i 10 minutter pga ustabil stekeovn). Her er det kjekt å ha en kakepinne - takk mor!
  5. La kaken hvile 10 minutter i formen. Legg den over på en rist, og avkjøl den helt. Del kaken i to lag horisontalt (jeg gjorde ikke det fordi kaka ikke ble høy nok).
  6. Glasur: Smelt smøret over svak varme i en kjele. Tilsett sjokoladen, og rør til den har smeltet. Rør inn melis, vaniljesukker og melk. Rør til en glatt glasur.
  7. Bre halvparten av glasuren på en av kakebunnene. Legg den andre bunnen på toppen, og bre resten av glasuren på toppen av kaka. Riv sjokolade over kaka, eller bruk annen pynt. Lag eventuelt ekstra glasur, hvis du er glad i det.

 

Oppskrifta er henta fra den fine boka "1 røre, 100 kaker" av Christine France.

Bildet er hentet herfra.

Pepperkakedeigen

I dag er det 10. desember! Sylvi-Ann har endelig ferie. Hun har levert den siste oppgava si før jul. Elevene hennes skal ha prøve i dag, det blir spennende. Ingunn og jeg har tenkt oss til byen en tur for å se om vi finner julegaver, ny mobil til meg og en pepperkakeform. Vi skal jo bake pepperkaker i dag! Kanskje vi trenger et kjevle også.

Her er oppskrift på pepperkakedeigen vi ferdigstilte i går:

500 g sukker
4 dl sirup
2 ss kanel
1/2 ss pepper
1/2 ss nellik
500 g smør
2 ss natron
4 egg
1300-1600 g hvetemel

Gi sukker, sirup og krydder et oppkok. Tilsett natron og hell det straks over smøret som ligger i en bolle. Rør til smøret er helt smeltet og blandingen er kald.

Visp sammen eggene, rør dem inn i smørblandingen og rør inn melet til slutt (litt og litt, rør godt inn). La deigen stå kaldt i noen timer (kan gjerne stå i flere dager). Stekes på ca 225 grader. Lykke til!

I går ble en travel dag. Ingunn og jeg var i Åsane på dagen, og da vi kom hjem, rydda vi, så på TV og spiste nachos til middag. Vi fikk ikke begynt med pepperkakedeigen før klokka begynte å bli mye. Da vi kom til punktet at vi skulle røre til smøret var smeltet og blandingen kald, var vi egentlig klare for å ta kvelden. Og det tok tid før denne blandingen begynte å avkjøles! Vi satte oss ut på verandaen og rørte, vi:



Klokka ble vel nærmere halv 2 mens vi satt der ute.

Deigen ble ferdig og fikk riktig konsistens, tror vi. Vi laget en stor porsjon, for vi vet at noen liker å spise deig. Her er den ferdige klumpen:

Vi ønsker oss selv LYKKE TIL med baking! :-)

Vi kommer tilbake med tips for å komme i julestemning senere på dagen. På gjensyn.

Vi kan nevne at på 10. desember i 1903 fikk Bjørnstjerne Bjørnson Nobelprisen i litteratur! Odd Nordstoga  og Andrea Henkel  har bursdag i dag, gratulerer så mye.

- Iselin

Sjokoladeboller

Vi laget forresten gode sjokoladekuler her om dagen! De ligner på de man kan kjøpe av elever som selger til inntekt for klassetur og sånn. Kjempegode i alle fall! Vi fant oppskriften på IKEA. Føler forresten de er litt sunne, siden det er havregryn i dem.... I alle fall er de kjappe!

15-20 sjokoladekuler:
100 g smør
1 dl sukker
3 ss kakao
3 dl havregryn
3 ss sterk, kald kaffe
Knust sukker eller kokos

Bland smør, sukker, kakao, havregryn og kaffe. Form runde kuler som er ca 2-3 cm i diameter. Rull dem i enten knust sukker eller kokos (barn som meg foretrekker sukker, mens voksne foretrekker kokos). Sett dem i kjøleskapet 30 min før servering. De smaker kjempegodt til kaffe, men barn som meg foretrekker selvfølgelig melk eller saft.

Skillingsboller

Hei!

Nå er det helg for oss i Bordellet - det er i alle fall lørdag. Ingunn jobber flittig, siden hun skal ha grammatikk-eksamen på onsdag, og Sylvi-Ann jobber iherdig med oppgave so, skal leveres mandag. Bare jeg tar meg tid til å slappe av litt (innimellom alle sykdommene), med å lage skillingsboller! Jeg har aldri laget skillingsboller før, så det blir spennende å se hvordan de blir. Jeg kombinerer to oppskrifter, én som jeg fant tilfeldig på nettet og en som er i Schakenda, Bakeriet i Lom-boka. Jeg vil tro de blir usedvanlig gode, det meste som blir til her i Bordellet, blir nettopp det.

Her er oppskriften jeg brukte (til ca 24 boller):

150 gram smør
0,5 liter melk
75 g rød fersk gjær
1 kg hvetemel
150 gram sukker
1 stort egg

Fyll:
200 gram smør, temperert
150 g sukker
Kanel
Rosiner
Egg til pensling

Smelt smøret og bland det med melken, så det blir ca. 35 grader. Rør ut gjæren i blandingen. Vei opp mel og sukker og hel væsken og egget over. Elt deigen så lenge du orker, i alle fall til den er glatt og jevn. La deigen heve så den blir større, kanskje ca. 1 time.

Rør sammen smør og sukker til en luftig masse. Kanel etter egen smak.

Kjevle ut deigen til et rektangel. Smør fyllet godt utover og ha evt. på rosiner. Rull deigen sammen til en rull og skjær den opp i skiver, ca. 24 stk. Etterhev i ca. 45 min og pensle med egg. Stek bollene i forvarmet ovn, 175 grader i ca. 20-25 min.

Det går fint an å ha vaniljekrem i midten av bollene før man steker dem, hvis man har lyst til det.

Nam nam! Jeg tror de blir veldig gode, hva tror dere? Vi legger ut bilde senere.

Nå skal vi snart ha en yatzy-pause her, tenker jeg. Ingunn-Mor var så snill at hun kjøpte Maxi-Yatzy da hun var på besøk, så vi storkoser oss med det flere ganger om dagen. Jeg vinner  faktisk ganske ofte. Vi lurer litt på når vi kommer til å gå lei av å spille, men den tid, den sorg.



I dag er det sol og fint vær i Bergen. Det passer bra, siden vi feirer at de tyske styrkene kapitulerte i Norge i 1945, etter 5 år med okkupasjon. Kan også fortelle dere at på denne dag i 1886, ble Coca Cola servert for første gang i Atlanta, USA. Det er den internasjonale Røde Kors-dagen i dag, samt FNs internasjonale minnedag for dem som mistet livet under 2. verdenskrig. Vi har mye å feire/minnes i dag.

Det var alt for nå. Regner med det kommer en oppdatering med blant annet middagstips og bilde av skillingsbollene om ikke så altfor lenge.

Vi gleder oss til besøk neste uke, fra Mor og Far Rudsbygd. Velkommen skal dere være! Vi satser på at finværet holder seg.

Tomatsuppe

Selv om Mor og Marit har dratt hjem igjen nå (og er trygt hjemme), koser vi oss. Vi hadde helt hjemmelaget tomatsuppe til middag i dag. Den ble veldig god, så legger ut oppskrift på den, akkurat slik vi laget den ... Til 3-4 personer.

Noen tomater
2 hvitløkfedd
1/4 rødløk
ca 10 blader basilikum
2 chili uten frø
1 pose First Price tacosaus
1 terning grønnsaksbuljong
ca 1 dl matfløte
2 dl vann
litt maizena-mel
1/2 boks tomatpure

Mos tomater, rødløk, chili, tacosaus og basilikum med stavmikser eller noe lignende. Kok litt vann i en kjel med buljongterning i. Putt i de moste tingene og hakk hvitløk og putt i det også, i tillegg til tomatpure. Bruk gjerne stavmikser igjen for å få en enda jevnere suppe. Kok opp og tilsett litt maizena-mel blandet ut i vann, og litt matfløte til slutt.
Kok egg i ca 10 min, ta av skallet, del i to og putt i suppa. Legg på et basilikum-blad også. Spis gjerne brød til (f.eks rester fra scones-frokost - det hadde vi). 

Veldig tilfeldig måte å gjøre det på, men suppa ble kjempegod. Bon appetit!

Oppskrift på laksegryte

Her er en kjempegod middag (Dette er til 2 porsjoner, doble for å få til 4 osv): 

2 jevne stykker laksefilet à ca. 150 g
1 ts finhakket eller revet frisk ingefær
1 fedd hvitløk, finhakket
1/2-1 rød chili, renset for frø og finhakket
1 lime
2 ss soyasaus
1/2 grovt strimlet kinakål (egentlig skal det være 2 "bok choy", men det går fint med kinakål)
4 mellomstore shitakesopp (kan sløyfes, vi har erstattet dette med 8 champignonger)
litt olje
1 passe stort ark aluminiumsfolie
 
Framgangsmåte: 
(Eller man kan også velge å tilberede dette INNI ovnen, og da kan man legge hele greia i en ildfast form og ha aluminumsfolie over. 200 grader i ca 45 min-en time)
 
Smør aluminiumsfolien med litt olje og legg fiskestykkene ved siden av hverandre på midten.
Dryss over ingefær, hvitløk, chili og revet limeskall. Brett folien litt opp langs kanten. Skjær sopp i smale strimler. Legg kinakål og sopp litt rundt og på fisken. Press over limesaften og tilsett soyasaus.
 
Klem aluminiumsfolien sammen til en løs pakke. Damp pakken på rist over vann i en fiskekjele eller gryte med lokk i ca. 15 min. (litt avhengig av hvor store porsjoner det er, så helst litt lenger...)
 
Server gjerne med kokt ris.

Nok en ny leser ønskes velkommen med gode cookies

Velkommen som fast leser, Randi! Vi skal prøve å finne stoff som er av interesse for deg også. 

Vi har ryddet og vasket nå, for vi får besøk i kveld av Ingrid, Maria og Vilde. Vi skal lage kjeks, og her er oppskrifta: 

Doble sjokoladecookies (ca. 24 stk)

Ingredienser
  • 200 g mykt smør + ekstra til stekeplatene
  • 200 g sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 stort egg
  • 225 g hvetemel
  • litt salt
  • 1 ts natron
  • 115 g hvite sjokoladebiter
  • 115 g mørke sjokoladebiter
Tilberedning
  1. Forvarm ovnen til 180 grader. Smør 2 stekeplater med smør. Ha smør og sukker i en stor bolle, og rør det sammen. Rør gradvis inn egget til røren er lett og luftig.
  2. Sikt mel, salt, natron og vaniljesukker over røren, og vend det inn. Vend inn sjokoladebiter.
  3. Sett dessertskjeer av røren på de smurte stekeplatene, men ikke sett dem for tett. Stek dem i 10-12 min til de er sprø på utsiden, men fremdeles myke inni. Avkjøl godbitene på stekeplatene i 2 min, legg dem på rist, og avkjøl deretter helt. 
Nam nam :) 

2 verdener - en drøm av en kake

Her kommer oppskriften på en ny gulrotkake som vi prøver ut i dag i anledning spillkvelden!

Ingredienser
4 egg
270 g sukker
360 g hvertemel
100 g Freia Kokesjokolade 70% biter
2 ts natron
2 ts kanel
1 ts salt
1,5 dl olje
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
3 dl revne gulrøtter

Glasur
100 g Philadelphia
60 g smør, romtemperert
4 dl melis
2 ts vaniljesukker
Pynt med sjokolade eller noe annet godt!

Tilberedning
1. Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt inn hvetemel, natron, kanel, salt, vaniljesukker og bakepulver.
2. Riv gulrøtter (press ut overflødig saft). Rør inn olje, gulrøtter og kokesjokolade i biter. Fyll røren i en smurt springform (ca. 24cm i diameter)
3. Stek kaken på nederste rille til den er gjennomstekt (190 grader i ca. 45-60 minutter)
4. Avkjøl på rist. Rør sammen glasuren og pynt som du selv vil!

Vel bekomme!
(Oppskrift hentet fra Freia ?Oppskrifter og Inspirasjon?)

 


Bloggen vår heretter...

...vil vi forhåpentligvis oppdatere litt oftere. Vi synes det er artig å skrive blogg for alle leserne våre! (Ca. 4 om dagen.) 

Kanskje dukker det opp flere oppskrifter, filmanmeldelser, CD-anmeldelser, selvfølgelig i tillegg til alt det spennende vi foretar oss.

I kveld skal vi på fotballkamp, og det kan hende vi skriver en evaluering av kampen etterpå. Brann spiller mot Vålerenga i dag, og vi håper Brann vinner. 


Legger inn en oppskrift på en kjempegod, rå og varm sjokoladekake (til 8 personer):

Ingredienser: 
  • 200 g smeltet (usaltet) smør
  • 200 g mørk sjokolade
  • 100 g sukker
  • 6 egg
  • 60 g hvetemel
Tilberedning:
  1. Smelt sammen smør og sjokolade. Pisk egg og sukker til eggedosis, vend inn sjokoladesmørmassen, vend inn melet til slutt. Avkjøl massen i romtemperatur før du fyller den i formene.
  2. Smør former på størrelse med kaffekopper og sikt over kakao.
  3. Fyll formene 2/3 fulle (5 x 5 cm) og stek dem i ca. 4-5 minutter til de har fått en tynn skorpe. Ta dem ut av ovnen og la dem stå i formen før du forsiktig tømmer dem ut etter ca. 5 minutter (de er nå rå innvendig). Du kan også servere desserten i formen, dette er enklere.
  4. Sikt over kakao og server sammen med appelsin eller bærsalat samt en kule hjemmelaget is.

Oppskrift på banankaka :)

Vi vet at noen av leserne våre setter pris på de gode oppskriftene vi legger ut, og da jeg overførte bloggen fra blogspot.com til blogg.no, glemte jeg visst å ta med innlegget der vi hadde oppskrift på banankaka..:)

Den er god:
2 egg
2 kopper sukker (pisk egg og sukker)
3 kopper hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 ts natron
1,25 dl melk
1 kopp myk margarin
2 moste bananer
melis med sitron
175 grader i ca. 45 min.

(Bildet er fra eksamenslesingen før jul.)

Snart eksamen

Jeg sitter og skriver oppgave, men det ble litt kjedelig. Derfor fant jeg ut at jeg skulle lage en blogg for vårt flotte kollektiv! Ingunn er litt imot blogg, men hun syns da det er artig å lese av og til. Og alt vi opplever her er verdt å ta vare på skriftlig!

I dag jobber vi alle. Ingunn skriver oppgave i Exphil beta om Jobs bok og sånn, Silje har vært på nattevakt og shopping, Iselin er på skole og skolekor, og jeg skriver altså også oppgave som skal leveres i morgen. Eksamenene nærmer seg veldig, men jeg har ferie fra 7. desember! Ingunn har fra rundt 10., Silje og Iselin ikke før 18.! Jeg gleder meg til jul.

Vi har skifta lyspære i månelampa vår i dag. Nå skinner den flott igjen!



Ellers har vi spist Siljes sjokoladecookies - skikkelig gode!

Oppskrift: Gir ca. 24 stykker

200 g smør, mykt
200 g sukker
1/2 ts vaniljeessens
1 stort egg
225 g hvetemel
en klype salt
1 ts natron
2 plater sjokolade eller nonstop
  1. Forvarm stekeovnen til 180 grader. Smør 2 stekeplater med smør. Ha smør, sukker og vaniljeessens i en stor bollen og rør det sammen. Rør gradvis inn egget til røren er lett og luftig.
  2. Sikt mel, salt og natron over røren, og vend det inn. Vend inn sjokoladebiter.
  3. Sett dessertskjeer av røren på de smurte stekeplatene, men ikke sett dem for tett. Stek dem i stekeovnen i 10-12 minutter til de er sprø på utsiden, men fremdeles er myke inni. Avkjøl godbitene på stekeplatene i 2 minutter, legg dem på rist, og avkjøl dem deretter helt.

Nå har Ingunn begynt på middagen, i dag blir det Ingunns dip med ris. Silje har begynt å lage album. Ingen av oss jobber med skole selv om vi alle snart har eksamen. Gleder meg til mat, for jeg er sulten!

hits